Home

Sunday, November 23, 2014

Teringat kisah-kisah dulu

Nak share sikit..kisah hidup yang tak seberapa ni...

Mak saya suri rumah..pernah bekerja, tapi berhenti dan memilih untuk menjadi seorang suri rumah..
masa saya kecik2, mak garang...selalu jugak la kena kejar dengan rotan keliling rumah..
ayah kerja kerajaan, gaji tak mewah, tapi alhamdulillah sekadar cukup makan pakai, keperluan semua ada, rumah sendiri, kereta, motor semua lengkap..
saya sekolah bertukar sampai 4 kali, dah jadi adat ayah kerja kerajaan, berpindah randah tu perkara biasa.. Arwah abang and adik bertuah sebab kami adik beradik jarak jauh2, in time ayah kena berpindah, cuma saya aje yang kena berpindah sekolah..

saya tak pernah pergi tuisyen, saya tak sekolah agama.. tapi mak hantar pergi belajar mengaji, 3 kali khatam Quran.. bagi saya pendidikan dekat sekolah dah cukup bagus dan lengkap..
dekat rumah, mak lah cikgu bahasa melayu, cikgu bahasa inggeris.. ayah pulak ajar sains, sejarah and matematik.. so, kenapa saya perlu pergi tuisyen??
keputusan exam memang tak ada la sangat cemerlang, tapi alhamdulillah, saya berjaya masuk UiTM, berjaya grad dengan jaya, ada kerjaya tetap..

Teringat dulu duit belanja RM2 sehari (tahun 2000-2004).. tengok kawan2 pergi shopping barang2 best, beli baju cantik...hati teringin, tapi kemampuan menghalang.. disebabkan kesusahan,saya belajar untuk kuat dan tabah.. masuk UiTM, alhamdulillah dapat PTPTN, memang berhutang, tapi at least dapat tampung hidup..ayah cuma dapat bantu RM50 sebulan dengan RM10 top up..
mana ada mak ayah yang tak sayang anak-anak...
tapi sayang anak biar berpada-pada...jangan jadi SPOILED..

saya dulu, kat sekolah terlebih nakal, pernah kena cubit sebab tak siapkan kerja sekolah, sampai lebam2 perut...balik rumah tak berani nak bagitau dekat mak, sebab tau, kalau bagitau, konpem kena marah silap2 kena rotan lagi sebab salah sendiri, kenapa tak siapkan kerja sekolah.. kalau dulu, lebih rela kena marah and kena rotan dengan cikgu, sebab tau, kalau kena marah dekat sekolah, tak de la ngeri macam kena marah dekat rumah..sebab bila dekat rumah, kita akan lebih terasa hati dengan mak ayah bila kena marah... kena marah dengan cikgu hari ni, esok okey dah...kena marah dengan mak ayah hari ni, esok masih merajuk lagi...luka dihati katanya beb! muahahahaha
Belajarlah dari kesusahan untuk kuat dan tabah...

Saya bersyukur, walaupun dulu saya pernah hidup perit, pernah hidup susah, pernah tolong keluarga sendiri guna duit belanja yg RM2 yg sy kumpul setiap hari mana yg tak berbelanja dkt sekolah untuk beli barang dapur supaya kami dapat makan lauk ikan, sayur instead of ikan kering, nasi dengan kicap.. pernah, memang pernah saya merasa hidup susah... bagi saya itu adalah normal, sebab dalam setiap kehidupan, mesti ada liku-liku dan cabaran.. kalau dulu saya pernah mengeluh betapa susahnya hidup, sekarang saya bersyukur, disebabkan dari kesusahan tu saya belajar untuk jadi seorang yang lebih tabah, lebih berdikari, lebih pandai mengatur kehidupan sendiri..

So adik-adik, jangan bersedih dengan kehidupan yang susah... belajar untuk overcome semua masalah dan kesusahan, jadikan kesusahan tu sebagai kekuatan, bukan kelemahan.. sentiasa dekatkan diri dengan Allah swt... jangan pernah berhenti berharap, berusaha dan bertawakallah... terapkan diri untuk jadi insan berguna..

Ya, duit bukan untuk segalanya...tapi segalanya perlukan duit sekarang ni...tapi kena ingat, jangan pernah jadi hamba duit..

Sekian.

Sunday, December 15, 2013

BREAK UP...bagaimana nak mulakan hidup baru??




Assalammualaikum wbt,
Salam Sejahtera,

Saya harapkan semuanya baik2 sahaja hendaknya...
actually entry ni dah lama dah saya buat, tapi asyik la tak siap2...paham2 je la...keadaan kerja yang sungguh tak memberi ruang untuk saya meluangkan masa dekat blog kesayangan ni..

Okey, relationship ni sometime best! ada masa tak best! ada masa rasa macam menyampah! ada masa rasa macam sayang sangat2... relationship yang baru selalunya berseri dan harum bak bunga mawar (eceh!) bila in the middle, dah start ada rasa menyampah...at the end dah mula benci membenci... (tak semua relationship macam tu ye adik-adik)...

Actually, it's normal life...ada pasang surutnya...apa yang penting, kita mesti percaya...setiap kejadian yang berlaku ada hikmahnya dan sentiasa kena percaya yang Allah s.w.t tak akan beri kita ujian kalau sesuatu ujian tu kita tak mampu untuk mengatasi nya...mesti kena selalu ingat, setiap ujian yang diberiNya adalah salah satu tanda kekuasaan-Nya.

Saya pun pernah mengalami episod-episod luka dalam relationship ni...ada masa kita bergaduh, ada masa kita rasa sangat bahagia, ada masa kita rasa macam menyampah... sebenarnya dalam sesuatu perhubungan yang paling penting adalah:

1. KEPERCAYAAN
2. ILMU
3. BATAS-BATAS PERGAULAN
4. HORMAT-MENGHORMATI
5. TANGGUNGJAWAB
6. KASIH SAYANG

Bagi saya, 6 elemen dekat atas ni yang paling penting untuk sesuatu perhubungan... kenapa saya letakkan KEPERCAYAAN  yang paling atas? sebab tanpa kepercayaan, tak ada makna dalam sesuatu perhubungan. tak kira la perhubungan yang macam mana sekalipun, even dalam friendship..kita mesti letakkan teras kepercayaan tu kepada seseorang yang kita gelarkan sebagai sahabat.  Tanpa kepercayaan, sesuatu perhubungan tu tak ada makna.

Elemen yang ke dua, ILMU...Ilmu ni tak semestinya ilmu dalam pelajaran je penting... dalam diri kita, dalam hati kita mesti kena ada terapkan Ilmu Agama...sebab apa kena ada Ilmu agama? saya percaya semua agama mengajar umatnya untuk melakukan kebaikan, dan menghindarkan kemungkaran... Dengan ilmu la, kita akan jadikan ianya panduan di dalam kehidupan.

Begitu jugak elemen-elemen lain yang saya sebutkan di atas. BATAS-BATAS PERGAULAN perlu di jaga, kena ingat di dalam apa jua perhubungan, mesti ada batas-batasnya, macam tu jugak dengan HORMAT-MENGHORMATI, TANGGUNGJAWAB DAN KASIH SAYANG antara satu sama lain.

Banyak faktor yang menyebabkan sesuatu perhubungan tu tak menjadi, tapi...ramai tak tau, apakah cara yang terbaik untuk kita bangkit semula dari segala kesedihan akibat daripada hubungan yang separuh jalan ni. Okey, dekat sini saya nak share a few tips yang saya lakukan bila saya frust putus cinta.  Actually, saya tak ada la banyak kali sangat putus cinta...hehehe tapi, relationship yang serius yang pernah saya ada, adalah bila saya dah terfikir untuk berkahwin dengan beliau...tapi, Allah s.w.t itu Maha Mengetahui apa yang lebih baik untuk saya...jadi Dia tunjukkan dekat saya, kenapa si dia itu bukanlah jodoh yang terbaik untuk saya...
Setiap perpisahan tu mesti lah sedih! giler ko tak sedih! hahahahahaha so, macam mana saya nak overcome rasa sedih, frust, stress, depress etc.
So, saya share, a few tips macam mana saya overcome rasa sedih semua ni...

1--> BERDOA
Memperbanyakkan untuk lebih dekatkan diri dengan Tuhan, perbanyakkan berdoa minta diberikan kekuatan hati untuk menempuhi dugaan-dugaan ini.


BERTAUBATLAH...mungkin dengan sedar atau tanpa sedar, kita telah melakukan dosa kecil mahupan dosa besar sepanjang perhubungan kita dengan si polan tersebut.  Banyakkan muhasabah diri, think positive dan sentiasa kena ingat, berakhirnya hubungan kita dengan si polan tersebut, tak semestinya hidup kita pun perlu juga berakhir.



2--> LUANGKAN LEBIH MASA BERSAMA KELUARGA
Mungkin tanpa kita sedar, kita terlalu asyik sangat dengan orang yang kita bercinta tu..sampaikan ada hati yang terusik, terasa, ataupun terkecil hati sebab kita melebihkan orang lain yang belum pasti lagi itu adalah jodoh kita berbanding meluangkan masa bersama ibu bapa dan keluarga.  So, the best way...luangkan lebih banyak masa dengan family and perkara ni sedikit sebanyak mampu untuk mengurangkan rasa sedih dalam hati.

3--> PERGI BERCUTI
Saya memang gemar pergi bercuti... so bila rasa stress masa mula-mula putus cinta dulu, saya ajak kawan saya, check in dekat hotel 5 star!! hahahahaha harga bilik 1 malam RM789.00++ memang puas hati!
rasa hilang stress, rasa seronok, rasa puas semua ada.
Tapi kena beringat, jangan pergi sorang-sorang, jangan pergi bercuti yang di luar bajet anda dan jangan buat sesuatu perkara melebihi kemampuan anda....





Saya pergi bercuti di Grand  Lexis, Port Dickson...saya amik bilik Executive Suite with Internal Pool.

4--> BUANG SEMUA MEMORI BERSAMA SI DIA
Okey...Saya tau yang ni yang part paling susah!
But you have to do it!!
Benda yang pertama saya buang adalah...GAMBAR!
Gambar-gambar bersama si dia yang banyak giler, saya DELETE....baik dekat handphone, dekat external hardisk, dekat personal laptop even dekat komputer opis pun saya delete jugak...
Gambar yang hardcopy, saya buang!

Dah! tak mo ingat! tak mo pandang lagi dah! apa yang dah jadi...biarlah jadi...
Macam tu jugak dengan semua barang-barang yang dia pernah bagi...
Saya simpan dalam 1 kotak, then saya donate dekat rumah anak yatim...
Bil telefon, Bil Broadband yang mana ada sharing account, saya terminate!
TAPI, kena ingat...nak buat benda2 BUANG ni, hati kena kuat! hati kena cekal!

5--> BUAT SENARAI WISH LIST
Okey, senarai wish list ni adalah untuk release hati kita dari kesakitan...hehe
list down apa yang kita teringin sangat nak buat sepanjang kita ada hubungan dengan si dia tapi masa kita nak buat tu, si dia halang...contoh: nak panjat gunung kinabalu ke, nak buat bunge jumping ke... then try untuk fulfill wish list tersebut.

6--> MEMAAFKAN
Saya tau, perpisahan especially yang melibatkan kecurangan sangatlah menyakitkan...
Sometime kita terlalu cepat menghukum seseorang tanpa kita selidiki latar belakang orang tu sebabkan based on bad experience kita dalam relationship...saya tau, ada setengah orang yang agak takot untuk memulakan sesuatu perhubungan lepas break off dengan partner dorang...then tak habis-habis menyalahkan opposite sex sebabkan pengalaman silam yang tak berapa nak best dalam relationship...
Saya pun tak terlepas dari semua tu...bahkan saya siap menyumpah my ex lagi sebabkan saya terlalu sakit hati dengan perangai beliau...
Tapi, 1 hari saya sedar...sampai bila saya nak membenci dia? sampai bila saya nak simpan dendam? apa yang dah jadi, biarlah jadi....sampai bila saya nak salahkan lelaki? sedangkan saya tau, tak semua lelaki tu tak guna (macam lagu yuna)...jadi saya ambil masa untuk muhasabah diri saya sendiri...saya fikir baik-baik, berdoa banyak-banyak dekat Allah, minta Allah kuatkan hati saya supaya saya dapat tempuh semua dugaan ini dan minta Allah lembutkan hati saya untuk memaafkan ex saya tu...Jadi, satu hari tu saya nekad untuk call my ex and bagitau dia...saya ampunkan dia, saya maafkan dia dan saya juga minta maaf diatas segala kesilapan yang pernah saya lakukan sepanjang saya bersama dia... sometime, tak salah kita tundukkan sedikit ego kita untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain...Alhamdulillah...selepas dari tu, saya rasa hati saya ni sangat tenang, sangat aman...dan dengan sendirinya, saya lebih rasa lega...sebab dendam saya selama ni akhirnya berakhir dengan perkara yang paling mudah...hanya dengan memaafkan seseorang yang pernah menyakiti hati kita...



So, that's all from me...
Akhir kata untuk semua...
Perpisahan bukanlah pengakhiran kepada sesuatu, tapi ianya adalah permulaan kepada sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita impikan...
Apa yang penting, sentiasa kena percaya pada Qada' dan Qadar serta ketentuan dari Illahi...
Allah s.w.t lebih tahu apa yang terbaik untuk umatnya...
Hope entry saya kali ni mampu membantu kawan-kawan yang sedang bersedih...
Saya sentiasa percaya, "mungkin saya bukanlah yang terbaik untuk dia, tapi saya yakin, saya adalah yang terbaik untuk orang yang telah ditakdirkan untuk saya..."

Sekian,
Nanad...

Thursday, December 5, 2013

Request for subject to discuss..

Assalammualaikum wbt,

Terima kasih kepada yang bagi komen and tak kurang jugak yang hantar email bertanyakan macam-macam soalan.

Ada yang suruh buat post khas untuk satu-satu topik yang mungkin saya boleh kupaskan dengan lebih mendalam.

Ermm...saya tak de lah terer sangat dalam banyak hal, cuma mungkin saya boleh la bagi pendapat based on pengalaman and share dekat semua readers.

Memandangkan saya agak busy sekarang ni untuk post banyak pending entry, saya harap semua dapat bersabar ye.

Ada a few tajuk yang saya nak share and ada yang dlm my waiting/pending entry, which is:

1. Personal financial control
2. Macam mana nak lalui hari-hari mendatang selepas break up
3. Penjagaan gigi dan rawatan orthodontic
4. Study dan kerjaya
5. Travel tips
6. Sexual Harrasment

Ermmm...ermmm, tajuk-tajuk ni besar...mungkin saya boleh share pendapat sikit-sikit based on pengalaman sahaja ye.. mungkin boleh dijadikan panduan dan menambah pengetahuan kepada semua.

Give me some time untuk update semua ni.
Terima kasih kepada pencadang-pencadang tajuk tersebut.
Owh ye, this is my email address: nadrahbakar@gmail.com

Thank's a lot guys!
Salam cium peluk,
Nanad

Sunday, November 3, 2013

KAMI DATANG UNTUK MENYUNTING BUNGA DI TAMAN...

Assalammualaikum w.b.t,

Bermula sebagai kenalan di tempat kerja..
Berhubung sebagai Pegawai dan Setiausaha..
Walaupun berbeza pejabat dan tanggungjawab..
Tapi setiap hari, mesti bertemu dan bertembung...

Permulaan yang baik, saya panggil dia ENCIK..
Dia memilih untuk membahasakan diri dia ABANG..
Mungkin sebab perbezaan umur yang banyak..
Saya hormat dia sebagai rakan sekerja, kawan seunit dan juga sebagai abang..

Tak sangka, dalam diam rupanya ada hati yang terpaut dan tertawan...
Mula-mulanya saya tak perasan...
Saya sangkakan sekadar kawan-kawan...
Rupa-rupanya ada hati yang menaruh harapan...

Diam-diam dia merisik..
Diam-diam dia mendekat..
Diam-diam dia mencuba...
Diam-diam akhirnya dapat..

Pada mulanya saya tak tahu dan tak perasan..
Bila masa hati ini dah tertawan...
Tertawan pada senyumnya ke? pada gelak tawanya ke?
Semua tu bukan jawapan...
Jawapan yang sebenarnya, saya mula sedar bila kali pertama saya dengar dia mengaji..
Mengaji bersama-sama dengan rakan sepejabat...
Bacaan Yaasin setiap hari jumaat...
Itulah kali pertama, saya terdetik di dalam hati "Subhanallah, sedapnya dia mengaji..Ya Allah, kalaulah dapat suami macam ni, untungnya aku..hari-hari boleh mengaji sama-sama"
Orang mengaji, saya terdiam dan terpaku..
Terkesima dek terujanya bila mendengar suara merdu yg mengaji di depan mata itu..

Dari situ la terdetiknya perasaan suka...
Tiada kata yang mampu diungkapkan...
Hanya mampu berserah dan tawakal..
Permulaan berhubung hanyalah bercerita pasal kerja..
Tak sangka itulah detik pertama segalanya...
Setiap hari kalau tak berjumpa rasa tak lengkap hidup..
Jumpa setakat cakap, 'Hai dan Bye' pun dah cukup buat hati berbunga-bunga..

Setiap hari semakin kerap bersms, whatsapp..
Bertanya kabar dan berita dan juga berkongsi cerita..
Permulaan yang singkat, tetapi penuh bermakna..
Detik pertama keluar bersama, keserasian lebih terasa..
Kali kedua keluar, terus berjumpa dengan ibu dan bapa...
Berkenal-kenalan mengeratkan hubungan..

Tak dinafikan hubungan ini masih baru...
Masih belum mengenali antara satu sama lain lebih mendalam..
Tapi tak tahu mana datangnya kekuatan, bila dilamar dalam diam...
Diajak untuk terus mengikat tali pertunangan..
Pada masa tu usia perkenalan kami baru 3 bulan..
Dia bercadang untuk masuk meminang...
Selesaikan semua perkara satu-persatu..

Atas persetujuan dan perbincangan bersama..
Tarikh di pilih, persiapan dibuat..dalam masa 1 bulan setengah merancang untuk persiapan...
Setelah dapat tarikh yang bersesuaian, lagi 1 bulan setengah untuk persiapan akhir...
Hantaran di buat, katering ditempah...
Genap tarikh 6 bulan usia perkenalan, datanglah rombongan lelaki ke rumah perempuan...
Perbincangan dan kata sepakat dibuat, persetujuan dan restu dua keluarga dimeterai..
19 buah dulang berbalas 21 buah dulang..
Dua buah cincin menjadi tanda pengikat hubungan..
Menandakan si gadis telah dipinang dan menjadi tunangan orang...

Risik pun sudah, bertunang pun sudah...
Cincin tanda diberi, cincin tunang pun dah diterima...
8 bulan tempoh ikatan..
Tak terlalu lama, tak terlalu sekejap..
Diharapkan hubungan ini berkekalan hingga ke akhirnya..
Terima kasih Ya Allah kerana mendengar bisik hatiku...

p/s: Ececeh!! rasa macam jiwang pulak bila buat ayat macam ni...ekekeke

Rombongan pihak lelaki

Aturan hantaran kedua-dua belah pihak
My Mini Pelamin untuk bertunang

Selesai sesi merisik dan bertunang
Me, Myself...make up by my own and bantuan dari my besties, Kelly Khalid

Sesi sarung cincin....tangan menggeletar kot time ni...haha
This is my Engagement Ring..

Bunga Encik Tunang bagi...tak sangka bertunang pun dapat bunga...wow! haha

Pic ni snap dekat tepi rumah je sebenarnya...hahahaha





Tuesday, October 22, 2013

FINALLY, WE...BREAK OFF!! BYE BRACES! I WILL MISS YOU...

Assalammualaikum w.b.t,

20hb Julai 2013
Inilah tarikh bersejarahnya...
Inilah tarikh segalanya telah berakhir...
SELAMAT TINGGAL BRACES!

wahahahahahahahahhaha! ayat nak dramatik je kan nanad ni! haish!

Okey, setelah 4 tahun lebih saya pakai besi di gigi, akhirnya sudah tiba masanya besi-besi ini dikeluarkan dan gigi-gigi saya dilepaskan dari cengkaman besi-besi tersebut...


This is gambar sebelum remove braces...
tadaaaaa!! braces off!! okey pic ni memang just a few hour lepas bukak braces..

So orang mesti nak tanya, ape rasa bila braces dah bukak??
ermmm...rasa dia...
ermmm....
ermmm....
ermmmm....

Rasa dia macam, mula2 rasa pelik...sebab bibir and lidah tak bersentuh dengan besi (cuma orang yg pakai braces je tau ape rasa tu...hehe) pastu rasa macam licin je..nak makan pun cam tak best! pastu saya rasa gigi saya besar-besar! wahahahaha

So, selama 4 tahun lebih saya pakai braces, inilah hasilnya...gigi santek!! yeay!!

that's all from me..
muaah! from nanad..
xoxo

Monday, October 21, 2013

Banyaknya pending entry!!!!

Assalammualaikum w.b.t,

Hai kawan2...
Okey..okey..okey! saya tau! my bad! saya dah lama giler tak update blog saya...
saya busy sangat-sangat la...tak ada masa nak mengadap blog2 ni...
yee..yeee...yeeeeee!! saya tau! last saya update blog ni on February this year... nasib baik bulan february tahun ni, kalau tahun lepas, camne?? hahahaha

so dah lapan (8) bulan saya tak update blog saya (OMGeessss!! 8 bulan hokey! lamanya Nanad!!)
kalau orang pregnant, sekarang ni tengah nerves nak tunggu saat-saat kelahiran...hahahahaha
ofcz la dalam masa 8 bulan ni ada banyak sangat perubahan yang jadi dalam hidup saya...
banyak benda yang jadi, yang saya tak rancang and tak expect pun akan jadi tahun ni...

antara perkara-perkara yang terjadi dengan sungguh dahsyatnya dalam kehidupan saya ni (ececeh! ayat nak berdrama je nanad ni!) adalah:

1. Saya dah bukak BRACES!!! yeay!!!
2. Saya dah bertunang...yeay! gulpppp!!
3. Saya dah nak kahwin...yeay! wuuhuuuhuhu...gulp! gulp! gulp!

haaaa....dahsyat tak benda yang jadi dekat dalam diri saya dalam masa 8 bulan ni?? bagi saya dahsyat la...sebab saya tak pernah pun expect yang saya akan jadi tunangan orang...especially dalam tahun ni...seriously tak expect langsung!!

So, ada banyak entry yang pending...give me some sweet time to update all my pending entry ye... inshaallah i will try my best untuk publish entry yang pending tu...

okey kawan-kawan...lebiu ketat2!

Salam sayang dari Nanad!
xoxo

Hai!!

Assalammualaikum w.b.t,

wallllaaaaweeehhhhh!! rindunya dekat blog ni!!!
sorry la kawan2...saya memang busy giler these lately sampai tak ada masa nak bukak and update blog...

Banyak cerita nak share, banyak sangat-sangat!! hehehe

Owh yes! braces saya dah bukak tau! hik3! k bye!