Home

Sunday, January 16, 2011

How to loose down your weight???

Salam semua, okeh today nad nk inform and share macam mana nak loose weight dengan senang...
actually senang je...yang penting kena ada disiplin la...kalo tak disiplin, and kekuatan diri macam nak loose weight kan?

bagi pengemar fast food macam saya ni...memang susah nak tinggalkan makan fast food even walaupun seminggu...btol tak? hehehhehe jangan tipu..i know that! okeh, step2 nk slim down ni senang je...

1st ~ kurangkan makan nasi!! ok kalau tak boleh kurang pun...atleast makan la 1 hari sekali...tapi dalam kuantiti yang sederhana...and kalau boleh makan pada break1st...sebab badan kita memerlukan tenaga untuk bergerak dan bertindak...tapi lagi bagus kalau langsung tak makan nasi...tapi jangan seksa diri dengan berlapar...gantikan nasi dengan benda lain...like cereal or roti..

2nd ~ kurang kan pengambilan gula dalam minuman dan juga makanan...ye..ye..saya faham, corak pemakanan sebenarnya bergantung kepada culture kita...if kita dari negeri pantai timur, memang makanan banyak yang manis2...ye...saya tau sebab dulu saya belajar dekat negeri pantai timur...gula yang banyak tak elok untuk badan kita ok...

3rd ~ jangan minum ais!! AIS!! ok??? memang best kalau tengah panas2 terik matahari ni kalo dapat minumm air sejuk dengan ais...giler best kan? tapi TAK ELOK untuk kesihatan and kalau banyak sangat makan or minum ais, badan kita susah nak turun...ni orang tua2 cakap la kan...

4th ~ perbanyakkan makan lauk pauk yang kurang minyak, sayur sayuran, buah- buahan dan juga bijirin...ini elok untuk pola makan yang sihat...

5th ~ JANGAN suka pergi mengeteh or lepak dekat kedai mamak tengah2 malam sambil pekena roti canai or mee goreng mamak...awak tau tak yang perut awak juga perlukan rehat yang secukupnya...asyik makan..makan..makan...ey, bila masa perut tu nak berehat dari bekerja??

6th ~ rajin2 kan la diri tu untuk bersenam...kalau tak ada masa untuk pergi ke gym or jogging macam saya ni...pe kata time jalan nak pergi kerja tu..jalan laju2, tak pun kurangkan penggunaan lif..ni takat nak naik 1-2 tingkat pun nak naik lif jugak...buang karen je!! tak pun, time free2 tu, menari la sket2..kalo tak reti menari, try la poco2...tak susah kan untuk bersenam...tak pun time nak mandikan kucing or kereta anda..mesti time tu rasa cam nak pegi berperang...especially time mandikan kucing...sighhh!!

7th ~ lepas makan jangan terus tido...hisshhh!! jangan jadi malas ok!! bagi la masa sikit untuk perut menghadamkan makanan dalam perut tu...

8th ~ sebelum tido, buat sit up kejap...tak banyak pun 30 kali pun da cukup da...buat hari2..insyaallah perut tak boyot!!

untuk kesan yang lebih optimum, pakai la pati halia dgn limau purut ke...sapukan dekat perut or peha or lengan...insyaallah boleh...

owh yes, lagi satu...jadikan lah 1 amalan untuk berpuasa 2 hari seminggu iaitu pada hari selasa dan khamis...tp jangan la puasa just tahan lapar je..buat la macam puasa sunat...dapat pahala kan?

"err...saya gastrik, saya susah la nak diet or puasa ni" HELLOOOO!!  saya pun ada gastrik jugak...lg la da banyak kali saya masuk hospital sebab gastrik...tapi boleh je saya nak puasa pada bulan ramadhan...

kalau nak diet..jangan bagi alasan..kuatkan hati, kuat kan minda...tapi yang penting, diet la dengan sihat...jangan terlalu menahan lapar..asal lapar je,terus makan, jangan tahan2...tapi ambil la makanan dalam kuantiti yang sederhana...and makan jangan la sampai terlalu kenyang...

cuba la petua ni...it's work...tapi kena sabar la...kalo nak tengok perubahan yang cepat...kena la rajin bersenam...

Wednesday, January 12, 2011

L.U.N.C.H

today's menu is.....jeng jeng jeng!!! Kenny Rogers!!! tada! tapi...tak jadi sebab dia, kena beratur tak hengat! damn u! baru je cam nak ngidam2 makan macaroni and cheese dia..nyummy!

so end up dengan makan 1901 hotdog je bersama dengan Kas kasz...si amoi yang cute miut tapi ada sedikit mereng dan gila 360darjah punya! hahahhahhahahha


this is my fav...Texas Ted..




haa...ni la si Kas kasz tu...



and this is me..ofcz! kalo x kenal memang nak kena la kan??!!


okeh...after we enjoying our meal...kitaorang pun pergi tapau ini jeruk la...manyak syiok oooo!! and once again...kami makan lagi...hehehehehe


banyak ni je tau x brapa hengget??  RM8.90?!! daaa.! giler mahal...tapi x pe la..yg penting best..lepas tu nanti akan bagi effect dekat gastrik anda wahai nadhoney...padan muka hang kalo sakit peyot nnti ok!



Kas kasz muka girang!



muka terkejut sambil menyuap? hahaha boleh la kan??



mulut masing2 penuh dengan jeruk kelubi..hahahahhaa




and kul 2.30pm baru la saya mula menggelabah start kerja..nasib baik bos x de..tu la yang dengan seronoknya and bergumbira saya pegi makan2 dgn si kas kasz tu...buurrrkkkk!! Alhamdulillah kenyang...

tamat sesi makan2 utk tgh hari ni...wasalam...

Tuesday, January 11, 2011

Kelas yang bakal bermula

hurmmm...tinggal 4 hari je lagi...kelas pun akan bermula balik...

hua3!! i miss my free time...hua! da x leh nk lepak or tido awal2 da...slamat dtg dunia presure ku!! hehehehehe

owh my klas mate yg agk best kepala hotak mereka tu..aku merindui mu..ding dong ding dong...
tak sabar rasanya nak jumpa dengan mereka-mereka ni...adoiyai!

saya dengan bersemangat waja nya da menyiapkan diri dengan membayar yuran,beli buku,print out handout! owh nad...awak sungguh rajin dan bersemangat...saya harap awak tak buat separuh jalan ye...hahahahahahha