Home

Thursday, December 6, 2012

Pesanan Terakhir - 1 Julai 1999

----------------sambungan dari post http://butterfliesshawl.blogspot.com/2012/09/if-life-is-so-short-bukan-sekadar-lagu.html ------------------>>>>>>

Ok...sambungan dari post yang lepas...
Sorry ye kawan2 mane yang menunggu and menanti untuk sambungan post saya yang ini...
Saya sibuk sangat2 dengan kerja...so memang tak berkesempatan nak update blog ni...

Saya ada cerita haritu pasal Arwah abg saya ni dia selalu ejek2 saya dengan lagu dari kumpulan The Moffats tu kan? hehe sampai la hari terakhir beliau pun, arwah masih lagi ejek2 saya dengan lagu tu...okey, saya ceritakan rentetan cerita arwah...

28hb Jun 1999 (Isnin)

Pada tahun ni, arwah abg saya berumur 16 tahun dan saya 12 tahun...arwah bersekolah di SMKSSAAS, Seksyen 2, Shah Alam manakala saya pula bersekolah di SRK Seksyen 18, Shah Alam....

Arwah abg pergi sekolah and balik sekolah ayah la yang hantar and jemput sebabnya dia sekolah jauh, saya pulak, pergi sekolah sendiri, balik kadang2 arwah abg saya jemput...tapi apa yang peliknya, start dari bulan Mei 1999 arwah abg almost hari2 hantar and amik saya dari sekolah...dia sedaya upaya balik awal semata-mata nak amik saya dari sekolah, padahal sekolah saya dengan rumah bukan jauh pun, jalan kaki tak sampai 10 minit berjalan dah sampai dah...
tapi waktu tu saya masih lagi tak nampak yang kelakuan dia dah berubah...

Saya masih ingat lagi, waktu tu, setiap kali dari antara jam 1 tgh hari sampai la kul 2 ptg, dekat TV 8 kot (kalo tak silap la...) mesti ada tayangkan video2 klip yang terkini untuk tahun tu...and mesti la ada keluar video klip kumpulan The Moffats...selalunya arwah abg saya mesti akan tukar channel lain setiap kali keluar video klip kumpulan The Moffats tu, benci sangat agaknya dia dengan group tu...tapi yang peliknya, dalam minggu tu, setiap kali keluar je video klip kumpulan The Moffats tu, dia boleh terjerit2 panggil nama saya suruh saya turun bawah tengok tv and siap kuatkan volume lg...arwah pun sama2 layan lagu tu...saya mula2 pun cam prejudis jugak, apehal la pulak abg sy ni tiba2 suka layan lagu2 ni...tapi biasalah fitrah manusia, kita memang tak akan perasan apa2 yg pelik terjadi, sampai lah bila tiba masanya terjadi...kan??

1hb Julai 1999 (Khamis, 6.00 petang)

Pada hari ni...saya tak tau kenapa hati saya macam tak sedap je...
suasana dalam rumah pun macam suram dan sunyi...saya pun tak perasan kenapa saya macam emo semacam on that time...tapi apa yang saya ingat, memang pada hari tu...arwah abg saya beriya datang jemput saya balik sekolah...tapi dia memang tak banyak cakap....

Petang tu kami adik beradik memang selalu tido sampai kul 4 petang and saya selalu bangun2 tido je da kuar merayap! (biasalah, kecik2 lagi kan? hahahaha) tapi petang tu saya macam tak ada mood sangat2 nak keluar...saya bangun dari tidur, saya turun bawah, saya tengok yang ada cuma adik saya and mak saya...

Dalam kul 6 petang, arwah abang balik...macam biasa dia bawak motor kesayangan dia...dia parking motor dekat depan rumah, then dia pasang kaset lagu yang dia rakam masa jamming haritu...dia pasang kuat2 dekat dalam rumah...saya buat dek jek! malas nak layan...tapi abg saya macam happy sangat petang tu...

Saya ingat lagi dia kata, "Nadrah, aku rakam lagu ni untuk kau...dengar tau!" dia jamming lagu dari kumpulan The Moffats...then dia rakam suara dia and masukkan dalam kaset...saya buat bodoh je...sebab saya ingatkan dia nak mengenakan saya...huhu

Pastu, sebelum maghrib, tiba2 dia datang and panggil saya dekat tepi dapur...then arwah tiba2 je cakap camni;
"Nadrah, abang nak cakap sikit ni...kau dengar tau! Abang nak kau jangan pergi main lagi dekat belakang semak tu...bahaya! dekat sana ada parit besar! kalau ko jatuh dalam parit tu macam mana? sapa nak carik?? lepas tu, abang nak, ko belajar rajin2...kaulah harapan keluarga...abg nak ko jaga mak, ayah and adik elok2...jangan pernah abaikan dorang...pastu kan Nadrah, abg teringin sangat nak tengok adik abg ni jadi macam perempuan...pakai skirt, rambut panjang, make up, lemah lembut...ko jangan la nak ikut2 sangat budak2 sekarang ni jadi PUNK LA, SKINHEAD LA...semua tu jangan ikut tau! ingat pesan abg ni tau Nadrah! ingat tau! Nadrah, kau ingat tau pesan abg ni!! abang teringin sangat nak tengok adik abg jadi perempuan...kau berubah la Nadrah...cuba berlemah lembut sikit...ingat tau pesan abg ni Nadrah! eii! dengar tak ni? ingat tau Nadrah! jaga mak ayah and adik! ko tu la harapan keluarga sekarang ni...ingat ye pesan abg ni Nadrah!"

Saya pandang muka abg saya time tu...saya blur! nak marah pun ada jugak! ye la...cakap berulang2...ape ingat saya ni tak reti bahasa ke?? hahahahaha arwah abang saya time dia bercakap dengan saya tu, dia siap pegang bahu saya lagi...bersungguh2 cakap supaya saya jangan lupa...tapi, apa yang saya cakap balik dekat dia, saya cuma persoalkan balik, "iye..iye...ko ni kenapa abg? ye...aku dengar ape ko cakap...tapi ko kenapa ni?" abg saya langsung tak jawab pun soalan saya...dia terus menerus ulang ape yang dia cakap dekat saya sampai la saya cakap "ye la..yela...aku dengar la ape ko cakap! haish! sudah la!" huhuhu itu yg saya cakap dekat arwah abg saya masa tu...

Malam tu, lepas maghrib saya duduk dalam bilik...saya bukak buku and cuba untuk study...sebabkan UPSR dah dekat, jadi saya decide nak pergi ke kedai buku beli buku nota tambahan...saya intai bilik abang saya, tengok dia tengah tidur dengan adik saya kt atas katil...saya mula2 nak kejutkan dia, sebab nak mintak hantarkan ke Giant sebab nak beli buku tu...tapi bila tengok dia tidur, saya terus turun bawah...sekali nampak ayah baru balik...saya terus kejar ayah..saya mintak ayah yang hantarkan ke Giant...mula2 ayah cakap ayah penat, ayah suruh abg yang hantar...tapi tiba2 ayah diam, then ayah start enjim motor balik and ajak saya pergi ke Giant...saya pun pergi je la...tapi seingat saya, malam tu memang saya rasa macam otak ni blur and kosong je...balik dari Giant, saya masuk bilik and terus sambung study...pastu ntah macam mana saya boleh terlelap pun saya tak tau...

Tiba2 pintu bilik saya bergegar...mak ketuk pintu sampai rasa nak roboh dah pintu tu...saya dalam keadaan mamai bangun and bukak pintu, tengok mak dah terduduk depan pintu bilik saya and menangis..saya lagi la terkejut...saya tanya mak, nape mak nangis?? mak dengan bibir mengigil2...mak cakap, "kakak, abang ko eksiden!" saya terkejut time tu...tapi saya masih bertenang...saya papah mak saya bawak turun bawah ke ruang tamu rumah saya...saya tengok jiran2 semua dah berkumpul...time tu saya tak ada rasa apa2 lagi...saya cuma termenung and berdoa semoga abang saya tak ada apa2...

Sejam lepas tu, pakcik saya datang rumah and bawak kami ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang...abang saya dimasukkan ke wad kecemasan...time tu saya tak tau macam mana nak gambarkan ape perasaan saya...saya sedih, tapi saya tak boleh nak menangis...saya cuma diam, and saya masuk wad ICU (red zone) ....sebak hati saya tengok abang saya berselirat dengan wayar2 and mesin oksigen...secara mata kasar, saya tengok abang saya tak ada la cedera patah riuk teruk sangat....yang luka cuma kaki dia macam tergahar sikit, dekat siku luka sikit...muka badan elok! langsung tak ada yang patah...tapi rupanya kecederaan dalaman...abang saya masa eksiden tu, dia terjatuh kepala yang sampai dulu dekat jalan raya...so kepala dia terhentak and ada darah beku...Doktor kata, dekat hospital tu tak ada doktor pakar kepala and sebabkan masa abang saya sampai dekat hospital, dia masih sedar and meronta-ronta kesakitan, so doktor terpaksa bagi injection untuk bagi dia 'tidur' supaya dia tak meronta-ronta...
*sebak pulak saya bila ingat balik benda ni...huhu*

Masa malam tu, saya pegang tangan abang saya...saya bisik dekat telinga dia..."Abang...ko kena kuat...kuat tau!! aku tau ko kuat...jangan tinggalkan kiteorang ye abang...aku minta maaf and minta ampun kalo aku ada buat salah and silap dekat ko ye abg and aku dah ampun kan segalanya dekat ko...aku sayang ko abg...aku sayang abg aku..." masa saya cakap tu, saya pandang muka abg saya...walaupun dia tengah koma, tapi air mata dia mengalir keluar masa saya cakap tu and saya genggam tangan dia, saya rasa lagi tangan dia panas and jari dia bergerak2 pegang tangan saya....lagi buat saya touching, bila mak pulak datang dekat dengan telinga abg, then mak cakap camni sambil nangis2... "Apis jangan tinggalkan mak nak...mak tau apis kuat...mak sayang apis sangat2...mak ampunkan segala dosa apis, mak halalkan air susu yg mak bagi dekat apis, mak halalkan segalanya dekat apis, tolong la apis, apis kena kuat...mak perlukan abang..." waktu tu, lagi banyak air mata abang saya keluar walaupun mata dia pejam and dia tak mampu untuk bangun and berkata apa2...

Saya tak stay dekat hospital malam tu, saya bawak adik saya balik sebab dia kecik lagi...so mak dengan ayah yang tunggu abang dekat hospital...

2hb Julai 1999 (Jumaat)

Semakin ramai kawan2 abang and saudara mara datang melawat abg...saya datang hospital and kerap menjenguk dekat abang saya...kejap2 saya datang and pegang tangan dia...bercakap2 dengan dia....untuk pengetahuan, abang saya doktor dah sahkan yang otak dia dah mati (Brain death)...so dia memang sepenuhnya bergantung dekat mesin oksigen...

Tapi, ape yang saya perasan, bila saya bercakap dengan abg saya...dia dah tak bagi respon macam malam masa kejadian tu...saya pegang tangan dia, tangan dia sejuk macam ais! setiap sejam doktor datang pantau keadaan abg saya...tapi doktor kata masih lagi tak ada perubahan...

Saya dah rasa tak sedap hati...saya memang rasa macam abang saya dah tak mampu nak bertahan lebih lama...saya balik rumah petang tu, saya masuk bilik abang saya...saya bukak almari baju dia...saya amik baju dia then saya peluk sambil menangis dekat atas katil dia....sesungguhnya saya memang tak sanggup nak kehilangan abg saya...ye! abg saya yang sangat rapat dengan saya...yang sentiasa ada bila saya perlukan dia...yang sentiasa ada untuk melindungi saya and yang sentiasa ada untuk membantu saya jaga kebajikan saya...saya tau saya tak mampu untuk pikul tanggungjawab yang sama macam dia pikul sebagai anak sulung...

Saya teringat balik kata2 pesan terakhir beliau petang sebelum dia eksiden tu...saya menangis sekuat hati dalam bilik dia...saya berdoa dekat Allah, mintak tolong jangan lah ambil nyawa abg saya...tapi, siapalah saya untuk melawan takdir...Allah Maha Berkuasa, Dia lebih tau apa yang lebih baik...

Malam tu, saya mimpi...abang saya datang...dia balik rumah, jalan lemah longlai...saya nampak dia dari luar...saya terus lari and terpa dia dekat depan pintu rumah...saya ajak dia masuk, saya peluk dia, saya papah dia masuk..tapi dia cuma nak duduk luar rumah je...dia pandang saya sayu tanpa kata2 pun...saya tak abih2 kata, "abang masuklah dalam rumah, abang sakit...abang kan baru lepas eksiden,abang masuk dalam rumah rehat ye...mak rindu sangat dekat abg...abg jangan pergi tau!" abang cuma pandang saya sayu...saya jerit panggil mak dengan ayah, jerit sambil cakap "mak ayah! abg balik ni..." mak ayah semua keluar dari rumah and datang dekat abg...tapi abang tetap diam membisu...last2...dia bangun, salam peluk cium mak and ayah...then hulur tangan dekat saya, saya salam abg saya...abg saya peluk saya...dia kata, "minta maaf...apis kena pergi dulu ye mak, ayah, nadrah...jaga diri baik2!" sambil tu dia pegang ubun2 adik saya...then abang saya pergi keluar pagar, dekat luar ada motor and seorang kawan...kawan dia cuma pandang dengan muka sayu je dekat kami sekeluarga...and dia naik motor and pergi dengan kawan dia...saya, mak, ayah and adik cuma pandang sepi dari dalam rumah...

Kemudian saya terjaga dari tidur saya...saya terus menangis...and saya terus bukak album sekolah abg saya, sebab kawan dia yang ada dalam mimpi saya tu, saya macam kenal...bila saya belek2 and selidik, saya jumpa gambar kawan dia tu...gambar Arwah Abg Yassir...Yes! itu arwah abg Yassir meninggal sebulan awal dari tarikh abg saya eksiden...dia pun meninggal sebab kemalangan... saya terus tersentak and menangis lagi sampai saya tertidur balik....

-------->>> saya sambung cerita ni dalam entry 'KEHILANGAN'...nantikan ye...huhuhu sedih! Al-Fatihah untuk arwah abg saya, Mohd Hafiz bin Abu Bakar <<<--------




Wednesday, November 28, 2012

To be continue...

Saya ada lagi 2 post yang pending....
1) Kehilangan...
2) Pesanan terakhir

kemudian la saya sambung menaip ye...In shaa Allah kalau berkesempatan, saya update 2 entry tu....jumpa lagi, thanx for reading...daa..

Pengalaman: Taman Negara, Kuala Tahan, Pahang (Part 2)



Assalammualaikum, 
okeh ni sambungan dari episod yang hari tu...
selepas berpenat lelah mendaki kanopi walk, jalan2 melawat perkampungan orang asli, berbasah-basahan main air sungai Kuala Tahan then seterusnya ada kelas pada malam tu..kelas ni untuk sesi perbentangan selepas program2 yang telah dijalankan...kiranya macam rumusan kepada semua program2 ni la...

budak yang tengah tulis tu macam terer je...hahahahahahaha (mengata diri sendiri!)

ini group saya...

So, selepas sesi pembentangan ni, kami dibenarkan balik untuk berehat2 sebab esoknya ada sesi lain pulak...sesi keesokkan harinya dikendalikan oleh KBM...program yang diberi memang bagus...lebih kepada kesedaran diri dan lebih mendekatkan diri kepada Pencipta kita Allah S.W.T...

Mula-mula dia adakan proses mengenali diri dan orang lain, then banyak lagi la...tapi saya rasa program ni memang bagus, memberi kesedaran betapa selama ni kita alpa dengan segala tanggung jawab...kita rasa kita dah buat yang terbaik, tapi sebenarnya masih belum ada yang cukup...erm...banyak la benda yang telah membuatkan saya sedar dari 'mimpi yang lena'..

bukan main seronok main tepuk amai2...hehe

orang lain berteleku tunduk menginsafi diri...tapi budak nakal 2 org ni? hehehe bergosip plak!
aktiviti ni memang agak memedihkan (sebab letak lilin atas tapak tangan kot!!

ni close up pic lilin atas tangan...
nampak tak kesan kt tapak tangan saya tu, tu kesan dari terbakar kena lilin masa progam ni la...abaikan lukisan di jari...hehehe
ermmm...yang pasal sesi letak lilin dekat tapak tangan ni saya suka....pihak penganjur bagi sebatang lilin kecik, dia letakkan atas tapak tangan then dia bakar, lepas tu dia bagi seketul arang and sekeping kertas putih berbentuk hati....semasa sesi ni berjalan, rasanya rata2 semua orang menangis sebabnya dia mengambarkan betapa banyaknya tindakan kita dan perbuatan kita yang telah kita lakukan selama ini untuk mengotorkan hati kita tanpa kita sedar atau semasa kita sedar....lilin dekat tangan pula macam mengambarkan, kalau kita rasa sakit kulit dibakar dengan lilin, rasa panas terbakar tu cuma 1% je kalau nak diikutkan or kalau nk compare dengan rasa panas di Neraka...memang saya menahan rasa sakit masa lilin tu bakar tapak tangan saya sampai mengigil2 la tangan ni...huhuhuhu memang sakit bila kita sengaja bakar kulit kita...bayangkan azab dekat api neraka nanti macam mana? Nauzubillah...Ya Allah, ampunkan la dosa-dosaku, ibu bapaku, adik beradik ku, sahabat-sahabatku dan juga semua saudara mara seislam ku...jauhilah kami dari azab api neraka mu...amin.

acara seterusnya, 'Meniti angin malam' ingatkan nigth walk rupanya dalam dewan tu jugak..haha

waktu ni, saya sendiri tak tau yang sebelah saya ni replika kubur!

tengok! saya terkejut dalam keadaan mamai pandang replika kubur dekat sebelah saya...
 MENITI ANGIN MALAM...saya membayangkan sesi ni NIGHT WALK! dah ngeri dah time tu sebab ingatkan kena jalan tutup mata malam2 gelap kt hutan tu...wakakakkaka teringat masa zaman sekolah2 dulu... tapi sangkaan saya meleset, kami memang kena tutup mata...tapi cuma digerakkan dalam kawasan dewan tu saje...saya pulak kebetulan malam tu macam sangat penat...dah la program ni tengah malam...jadinya, bila kena tutup mata then duduk diam2 dalam gelap, speaker tepi telinga pun saya tak sedar....saya sedar2 je tiba2 ada orang menjerit2 then 'MARABBUKA' - SIAPA TUHAN KAMU!! berderau darah saya...yela tengah tidur, dengan agak lena sambil terduduk tiba2 ada orang menjerit kena seksa pastu sebut perkataan tu...terus saya terjaga dalam keadaan blur...then beristighfar panjang...rupanya dorang dah lama melakonkan kejadian/peristiwa di alam kubur rupanya...saya ni terlelap, sedar2 je tiba2 orang tu kena seksa dalam kubur...huhuhuhuhu padahal speaker tepi telinga je sebab saya duduk depan skali....then dorang selubungkan dengan kain putih yang dah ada kapur barus dan setanggi, ermmm...perasaan time tu, blur! aduh! teruk btol saya kan? huhuhuhu

Then bila dia suruh bukak mata, saya terkejut sebab nampak batu nisan btol2 sebelah kaki saya...adoiyai! time tu memang dah tak boleh nak fokus, sebabnya tak tau cerita ujung pangkal, tiba2 dah nak sampai ending je...hahahahahah len kali jangan tido!! tapi ada kejadian lain la time tu....saya rasa tak perlu nak cerita kot, takot membuka aib orang...huhuhu

sesi bermaaf-maafan..

sedih akak ni...sampai merah2 hidung...huhu

orang lain menulis heart to heart dekat orang tersayang...saya pulak, tak tau ape yang saya tulis...tak tau napa time tu tiba2 blur...

Okeh, ni sesi akhir...saya banyak tertinggal untuk sesi akhir ni sebab nya saya kena prepare teks untuk jd MC bagi majlis penutup tengah hari tu...so, tak dapat nk ngulas banyak la...cuma ape yang boleh saya cakap, sepanjang program tu memang tak ada setitis pun air mata saya jatuh...orang lain menangis beriya...saya ni langsung tak menangis....bukan keras hati, cuma mungkin saya ni memang susah nak menangis...huhuhu

Tapi overall saya memang suka program ni....dan kalau ada lagi program macam ni, saya tak teragak-agak untuk turut serta... i like!!


Okey, sekian untuk post kali ni....terima kasih....

Pengalaman: Taman Negara, Kuala Tahan, Pahang (Part 1)

Assalammualaikum w.b.t
Salam 1Malaysia,

Sowi la...da lama sangat saya ni tak ada masa nak update my lovely blog ni...
Kesibukkan dengan jadual kerja yang tak tentu masa...
Sampai org yang tersayang pun asyik majuk je dengan saya...hak3! ngade!

Last 2 week saya kena attend kursus dekat Kuala Tahan...masa dapat surat tawaran tu, perghh! hati rasa cam suka pun ada, tak suka pun ada gak (yang tak suka tu biasa la..bisikan syaitan laknatullah..)

Then bila sampai pada hari yang nak kena pergi kursus tu, macam2 masalah datang...dengan tak ada orang nak hantar saya ke ofis (ye la...bwk barang byk...ayah pulak guna kereta saya sebab ada urusan..pergh! stress!)

Nasib baik la azan subuh awal sekarang ni...so saya bangun seawal jam 5 pagi, bersiap2 dan lepas je azan subuh terus solat then terus angkat kaki pergi...saya kejutkan adik saya jam 5.45 pagi...kesian dia terpisat-pisat bangun then pergi cuci muka...saya suruh dia solat dulu then baru hantar saya...kul 6 pagi saya dah terpacak dekat stesyen komuter...pada waktu tu...saya tengok, ramai jugak org, tapi yang peliknya kebanyakkannya orang indonesia dan orang dari myanmar....orang melayu kita boleh la nak dikira dengan jari....nampak sangat sungguh bersungguh2 mereka ni datang ke sini mencari rezeki yang halal...bagus lah kan?

So, bila da naik tren kul 6 pg, saya igtkan mungkins saya boleh sampai ke Bank Negara sebelum kul 7, tapi sangkaan saya memang meleset....KTM Komuter memang macam siput...kul 7.15 pg baru saya sampai...ape da!! bawak kereta Shah Alam - KL tak sampai setengah jam kot (tu pun kalo tak jem la..)

semua muka semangat je nak pergi kursus...hehehehe

Perjalanan agak panjang and memenatkan...ye la sebab naik bas...so agak penat la kan..kalo ikutkan naik kereta drive sendiri memang takkan sampai 4 jam...betul tak?

inilah tempat penginapan kami...Woodland Resort...nama dah macam dekat Singapore nye tempat je kan? tapi sayangnya saya lupa nak snap pic tempat kediaman kami...cantik...dia macam chalet rumah kayu...boleh tempatkan 3 org dlm 1 bilik...

So sesampai je dekat sana, aktiviti yang dinanti-nantikan adalah Canopy walk and menaiki bot ke perkampungan orang asli...

muka masing-masing excited nak naik bot

haaa...gembira sangatkan muka masing2...ni sebelum dibasahkan dengan air sungai...

canopy walk...bagus akak2 ni semangat naik tangga yang banyak ni...

masa ni tengah tunggu turn utk naik jambatan gantung canopy walk tu...

tinggi kot time ni...tapi sempat posing...ekekeke
Masa tengah jalan dekat canopy walk ni, boleh pulak hujan lebat...hujan pulak tu memang tak de kasi signal ape-ape...tiba2 terus turun je...saya gagahkan diri jugaklah jalan...hujan dekat hutan bersih la sikit dari dekat bandar kan?

Then selesai canopy walk...kami dibawa menaiki bot pergi perkampungan orang asli...dalam perjalanan tu saje dah basah kuyup! terima kasih la kepada abg yang bawak bot and org2 yg bawak bot sekeliling tu...memang saje je nak bagi basah kuyup kan? haish! saya rasa memang langsung tak ada ruang dekat badan saya yang langsung tak basah time tu tau! da la hujan, kena simbah dengan air sungai tahan lagi...haish! sabar je la...

ini sebahagian dari group saya...

yang hensem (hensem ke??) pakai baju kuning  ni la Tok Batin kampung orang asli ni...

Kalau nak tau, rumah2 orang asli ni dibina oleh kaum wanita dorang...wow! Girl Power!!

sian akak2 ni...mengah2 nak naik ke kawasan perkampungan lain...

ini antara rumah-rumah kaum asli dekat kampung tu...
Okeh! ini fakta pasal masyarakat orang asli dekat sini, saya difahamkan mereka mempunyai amalan dan juga kepercayaan yang lain dari kita...antaranya adalah berkaitan kematian, mereka ni kalau ada kematian, dorang akan ikat mayat tersebut dekat atas pokok then dibiarkan sementara dalam masa seminggu or dua minggu, then akan ahli keluarga si mati tersebut akan datang semula ke tempat mayat tersebut, kalau dia tengok mayat tu dah tak ada, jadinya mereka beranggapan mayat tersebut telah diangkat oleh Tuhan ke langit...itu menurut kepercayaan mereka la...

Then menurut kepercayaan kaum asli ni jugak, dari segi perkahwinan...jika ada lelaki dari kampung A berkenan dekat gadis dari kampung B, Tok Batin kampung tersebut akan berunding dgn Tok Batin kampung si perempuan dan berbincang mengenai pasangan tersebut dan si lelaki A dan perempuan B akan dibiarkan 'tidur bersama' dahulu...keesokkan harinya, Tok Batin kampung lelaki A akan bertanya kepada si perempuan B, adakah keputusan nya 'memuaskan' dan beliau bersetuju atau tidak untuk berkahwin dengan lelaki A tersebut? kalau perempuan B kata dia 'puas hati' dan setuju maka berkahwin la mereka...kalau tak 'berpuas hati' dan tak bersetuju maka tak boleh la kawin....hahahahaha gelak besar saya bila tau benda ni...adoiyai! untuk makluman, kaum asli kampung yg saya pergi ni masih belum ada pendedahan agama lagi, jadinya mereka masih lagi memegang teguh agama dan amalan nenek moyang mereka...


Teringat saya masa berada di Vietnam dulu, saya juga difahamkan, wanita Vietnam mensyaratkan 3 perkara kepada lelaki Vietnam bagi membolehkan mereka berkahwin...syarat dia mesti ada 3H... Hensem, House & Honda! hahahahahaha maknanya wanita Vietnam mengutamakan rupa di dalam pemilihan pasangan mereka, memandangkan dekat Negara Vietnam, mereka masih lagi digolongkan sebagai negera kelas ketiga, jadinya mereka mahukan jaminan hidup...nak dapatkan sebuah rumah memang payah lebih2 lagi di kota Saigon..jadinya lelaki yang mampu untuk mempunyai rumah untuk tempat tinggal adalah pilihan terbaik..dan H ketiga di dalam pemilihan mereka adalah HONDA...kenapa Honda? sebab kalau nak tau dekat Vietnam pengangkutan utama mereka adalah motosikal...
ni suasana dekat Vietnam 2 tahun lepas (tahun 2010) masa saya pergi ke sana...
 So kalo kita dekat Malaysia ni lebih suka orang yang ada pengangkutan sendiri atau senang cerita, nak pegi dating kena ada kereta, dekat Vietnam da ada motor jenama Honda pun dah cukup bagi dorang...and yang lagi best, kadang kemalangan jalan raya dorang kurang berbanding dekat Malaysia...sebab dorang dekat Vietnam sangat berhati-hati and tak ada mat rempit langsung!! bawak paling  laju pun 60 KM/J...kita kt Malaysia ni, motor boleh duduk dekat lane kanan sekali, meter motor tu paling kurang pun 130-140 KM/J...bayangkan betapa lajunya, siap potong kereta yang tengah laju lagi...adoiyai!!

Eh2! tiba2 tercerita pasal Vietnam pulak! padahal tengah cerita pasal orang asli tadi kan? hahahahahah tersasar pulak dah! adoiyai! okeh kita sambung pasal orang asli tadi (yang pasal Vietnam, lain kali saya story morry ye...) okeh, kalau nak tau, orang asli dekat Kuala Tahan tu, kaum wanita dia wajib untuk tau macam mana nak buat rumah...sebab tugas untuk buat rumah ni memang khas untuk kaum wanita dia...sebab kaum lelaki telah dipertanggungjawabkan untuk mencari rezeki dan menjaga keselamatan mereka...wow!! hebat kan kaum wanita asli ni...pandai buat rumah...cuba suruh saya buat rumah?? memang tak la nak pandai! nak suruh anyam ketupat pun silap2 jadi tikar anyaman nanti! wakakakakaka....

kita sambung next entry untuk sambungan pasal kursus Eksmind ni..boleh tak?? kalo tak boleh, saya boleh kan jugak!! muahahahaha

Hai!

Assalammualaikum semua...

heeehehehe...lama sangat dah bersarang belog saya ni...sowi la sangat-sangat ye...tersibuk la pulak lately ni...sampai tak ada masa nak menaip2...rasanya ada yg lama post yang dibiarkan draft berbulan-bulan lamanya...adoiyai!! tapi tak pe la...saya akan publish satu persatu...sabar ye...

Thursday, September 13, 2012

If Life Is So Short - Bukan Sekadar lagu (Dedicated to My Beloved Arwah Mohd Hafiz bin Abu Bakar)

"If Life Is So Short"

Isn't it funny how time seems to slip away so fast
One minute you're happy, the other you're sad
But if you give me one more chance
To show my love for you is true I'll stand by your side your whole life through
[Chorus:]
If life is so short
Why don't you let me love you
Before we run out of time If love is so strong
Why won't you take the chance
Before our time has gone
If life is so short, if life is so short
Love is a word that explains how I feel for you
And when you're in my arms, all my dreams come true
And when you're not around
You can't hardly see
These tears that I'm crying now are for you to be with me 


3 Julai 1999 (12 tahun yang lepas), itu adalah tarikh yang sungguh menyedihkan bagi saya...saya kehilangan orang yang paling rapat dengan saya....orang yang sentiasa melindungi saya, sangat bertanggungjawab sebagai seorang abang.

Saya memang tak pernah share dengan sape2 ape yang saya rasa selepas pemergian arwah abg saya ni..tapi saya tak tau kenapa saya rasa macam tergerak hati nak share dgn my blog readers semua... saya faham, bukan saya sorang je yang pernah rasa kehilangan, ada yang mungkin lebih teruk...tapi kita semua kena faham, setiap yang jadi tu, ada sebab di sebaliknya kenapa perkara tu terjadi...kita kena belajar untuk redha, sebab dari DIA kita datang, dan dengan DIA juga kita pergi...kematian itu adalah sesuatu yang pasti akan terjadi... sama ada cepat atau lambat ianya berlaku...

Ok, let we start from beginning...saya 3 beradik, yang sulung arwah abg saya Mohd Hafiz, second saya and yang last adik saya Iskandar Hamizan...jarak kami adik beradik memang jauh...beza umur saya dengan arwah abg 4 tahun, beza umur saya dengan adik saya 8 tahun...so, dari saya lahir hingga umur saya 8 tahun, saya sesungguhnya sangat dimanjakan oleh keluarga saya terutamanya dari arwah abg saya dan juga ayah saya... arwah abg saya sangat protective dan berdikari...keluarga saya bukan orang senang pun, ayah hanya pekerja kerajaan dulu, mak pulak suri rumah sepenuh masa...

Masa persekolahan, saya memang tak pernah satu sekolah dengan adik beradik saya...hehe saya pun tak tau kenapa? mungkin sebab jarak umur kami ni berbeza agak jauh kot...huhu Arwah abg saya sekolah rendah dekat seksyen 4, saya pulak sekolah rendah dekat seksyen 6 (dari darjah 1 -3) dan sekolah rendah seksyen 18 (dari darjah 4-6)...walaupun sekolah tak sama, tapi arwah abg saya ni dia akan pastikan saya selamat sampai ke sekolah dan selamat sampai kerumah (untuk makluman, jarak sekolah masing2 jauh2 belaka ye...)

Sampai la masanya adik saya lahir...rutin harian kami memang tetap sama....saya mengaku saya sangat close dengan arwah abg saya...sampai lah saat arwah abg saya bersekolah menengah, arwah sekolah dekat SMKSSAAS seksyen 2, saya masa tu sekolah rendah lagi...

saya masih ingat lagi, pada tahun pemergian arwah abg saya, tahun 1999...untuk pengetahuan, pada tahun tu saya exam UPSR dan arwah abg saya form 4 (umur 16)...dari awal tahun 1999, dia asyik mendahulukan segala kelengkapan persekolahan saya aje, start dari buku, kasut, baju, beg and macam2 lagi lah....bila mak tanya, dia nak beli baju baru ke tidak? dia jawab, tak pe mak..tak payah...macam tu la jugak dengan buku sekolah...banyak kali mak tanya, "Hafiz tak nak beli buku sekolah ke??", then jawapan yang sama arwah bagi..."tak pe mak, tak payah" ....memang saya tau mak agak pelik dengan perangai arwah, tapi ye la ...kita ni manusia biasa, mane la nak tau yang dia dah start buat 'perangai'...buku2 sekolah saya, semua arwah abg sy yang tuliskan nama, kasut sekolah arwah yang basuhkan, baju sekolah arwah yang iron kan....memang itu la tebiat dia semenjak dari awal tahun 1999....

Dulu masa tu, memang sangat popular dengan kumpulan adik beradik, The Moffats...ala yang popular dengan lagu 'I miss u like crazy'...ingat lagi tak?? saya dulu giler punya minat dekat kumpulan adik beradik ni...crazy punya minat la! hahahahaha arwah abg selalu sangat ejek2 saya, suka sangat mengenakan saya senang cerita, suka sangat menyakat saya...biasalah, abg2 ni memang suka sakat adik2 dia kan?? hehe tapi, 2 bulan sebelum arwah pergi, dia dah start buang tebiat...kami sekeluarga je tak perasan...bila dia dah pergi, baru kita terfikir kan??

Arwah abg saya ni, dulu dia ada group jamming...dia yang selalu kutuk2 saya sebab suka sgt dengan kumpulan The Moffats, boleh pulak dia jamming and rekod lagu The Moffats ni....nak tau lagu ape dia rekod?  haa...lagu yang saya letak lirik dekat atas tu la...tajuk lagu tu saja sebenarnya dah melambangkan message yang dia dah 'nak pergi'...tapi kita aje tak perasan kan? dia rekod suara dia yang nyanyi lagu tu, then dia pasang dekat radio rumah (dulu kan pakai kaset, belum ada lagi CD or DVD ni)...hari2 lepas balik sekolah dia akan pasang kaset tu sepanjang 2 bulan sebelum dia pergi...saya mula2 macam agak marah la jugak, sebabnya dia mcam nak perli saya kan...ye la, siap rakam2 lak suara nyanyi lagu tu...pastu tiap kali pasang dia akan cakap camni "Nadrah...ko dengar lagu ni puas2...aku yang nyanyi lagu ni...lagi sedap dari kumpulan 'lelaki kacak' ko tu! hahahaha" ....haa...tak ke sakit hati bila dia cakap camtu?? ye la, mungkin time tu jiwa saya sensitif kot, pantang kena usik sket saya mengamuk...ekekeke

Dan...lagu tu, sampai la ke hari terakhir dia masih bernafas dekat muka bumi ni....dia masih lagi pasang and humming...nyanyi2 dalam bilik air sambil buat muka jahat bila pandang saya...hahaha huhuhu memang sumpah sampai bila2 saya tak akan lupa muka tu...huhuhuhu

-----------------to be continue----------------->>>>>>>>>

Monday, September 3, 2012

Hari raya = Family Gathering

Dah nama pun hari raya kan? time ni la kita nak berkumpul-kumpul sesama keluarga...time ni jugak la nak berjumpa sanak saudara...

This is my nenek...tapi orang negeri sembilan panggi 'uwan'

Yang ni, separuh je dari yang sepatutnya...ye la, adik beradik mak saya 9 orang...so nak kumpul 9 orang termasuk ipar duai masing2 memang payah la kan? hik3!

Actually, 2 weeks before puasa uwan saya (nenek) sakit teruk...demam, cirit birit, tak nak makan, langsung tak boleh nak bangun...jadinya ade la sikit conflict adik beradik yang terjadi...tapi conflict tak serius la...biasalah, seorang ibu boleh jaga 9 orang anak dia...tapi 9 orang anak belum tentu boleh jaga seorang ibu dengan baik...

Jadinya saya decide, saya bincang dengan mak saya, saya kata..tak pe la mak...kita jaga uwan secara bergilir dengan adik beradik mak saya yang lain..sebabnya mostly makcik2 saya bekerja...so mak saya suri rumah, time waktu kerja, mak saya jaga..then weekend kalo mana2 makcik or pakcik saya nak amik or datang melawat uwan saya, anytime boleh...tak ada halangan dan rintangan....so starting from puasa haritu, memang family saya, family makcik2 saya bergilir menjaga uwan saya...masuk hospital tu memang kerap la...da mcm 'hotel' rasanya hospital tu bagi uwan saya...sebab dia dehidrasi teruk mase demam tu....

Then, atas jagaan rapi anak2 uwan saya ni termasuk cucu2 dia...alhamdulillah uwan saya semakin sihat...saya sangat happy! yeay! heehehehehe yela, uwan saya ni, saya rasa uwan yang paling best in the world la...dari masa dia sihat dulu lagi...susah nak tengok uwan saya marah2...uwan masak pun sedap, sangat open minded and tak de la nak protokol2 sangat! uwan saya memang best...sebab tu masa uwan saya sakit haritu, saya susah hati betul...huhuhu

ini separuh dari sepupu2 saya...

sepupu2 ni je la yang selalu keep in touch each other....yang lain still closed, tapi biasalah masing2 dah besar...ada life sendiri...

So, inilah kisah cerita raya untuk 2012...hehe

My MELINDA!

Salam,
Hai!
Ingat tak saya ada post pasal kereta? check this: http://butterfliesshawl.blogspot.com/2012/07/cerita-pasal-kereta.html

Finally...after 3 tahun bekerja and carik duit sendiri....this is my new baby...hehe


Kereta comei je...ni je yang mampu saya beli...tsk3! tapi tak pe la...asalkan senang saya nak bergerak ke sana kemari...kan?? so, saya namakan my new baby ni, my baby Melinda...hahaha sesuai kan? keh3!

Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya...Maaf Zahir dan Batin


Kami dua beradik,
dengan berbesar hatinya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua my blog reader....tak kisah la yang singgah kejap2 ke, singgah selalu ke, ataupun pembaca setia blog saya (ader ke?? hahahaha)
Anyway...thank's a alot sebab sudi singgah dekat blog saya yang tak seberapa ni kan...nak update2 selalu tak boleh, asyik kekangan masa je...adoiyai! time bos tak de ni la yang boleh nak update mcm2...

So, ucapan saya...makan lah berpada-pada, biar sedikit asalkan tak buncit....
bawak kereta pun berhati-hati lah dijalan raya semasa di hari raya untuk beraya bersama sanak saudara....hehe


Warna pink memang bukan warna pilihan hati saya..huhu harap maklum, sebab tu la tak ade lagi pic raya 1 family....tapi, tengoklah pada kerajinan saya nanti...mana tau ade mood yang baik, saya akan paksa family saya untuk bergambar 1 family di hari raya...ekekeke walaupun nanti pic tu ditangkap pada hari raya yang ke 15 or 16...arrgghh! biarlah...hari raya jugakkan?? tak semestinya raya pertama je kena bergambar2....raya kan sebulan...tul tak??

Okey....baju ni saya feveret! walaupun ayah saya kata saya nampak macam ice cream....tapi saya peduli ape...saya suka sangat kaler green apple ni..ermm..yg x bestnya, saya lupa nak pakai lipstick dlm pic ni...hahahaha so muka nampak pucat....adoiyai!




Okey...ini adalah hasil tangan saya....ekekeke walaupun semuanya instant...tapi kalo tak ada nawaitu untuk buat...payah wooo!! wakakakakaka ade lagi cookies and kek yang saya buat...tapi tak sampai 1 hari dah habih....tak sompek mokcik nak snap pic...tak pe la..ini la nama dia hari raya kan??

so, SELAMAT HARI RAYA KAWAN-KAWAN!!

Sunday, July 29, 2012

Kerja main-main tepung...

28 Jun 2012...genaplah umur mak saya 51 tahun...yeay! happy birthday mak!! sebabkan saya malas nak keluar pergi beli kek...so saya tanya dekat mak, mak cakap je nak makan kek ape...saya tlg buatkan....hik3! (dalam hati berdebar...kalo mak suruh buat kek yang hebat...mampuih! memang ke bakery jugak la jawabnya...hahaha)
then suddenly mak kata, "kakak ko buat carrot cheese cake la macam raya dulu"...saya pun dengan confident nye..."owh! carrot cheese cake eh? owrite! bereh!" sambil2 tu membelek buku resipi kek and cookies yang beli masa kuar berbuka puasa dengan MHM aritu...hahahahahahaha

Saya memang ada beli mixer...tapi malas bebenor nak kuarkan dari kotak, nak bersihkan mixer tu sebelum guna....so, dengan kuasa dan kekuatan sakti adik lelaki saya tu (ayat nak power je kan?!) saya dengan berbesar hatinya bagi besen yang berisi mentega 250gram dan gula 150gram untuk dipukul sehingga kembang kepada adik lelaki saya yang gagah perkasa itu....hahahaha memang ajaib, tak sampai beberapa minit mentega dan gula saya telah dipukul sehingga kembang...dengan arahan dan kuasa vito yang saya ada, saya suruh adik saya pecah 3 biji telur dan dipukul rata lagi sementara saya sagat lobak merah dengan ganasnya! (wah! ayat dramtik!) sesudah itu, saya pun tapiskan tepung superfine bersama serbuk kayu manis dan baking powder 1 sudu kecil ke dalam besen lain....sesudah itu saya campurkan ke dalam adunan mentega yang telah adik saya pukul sehingga kembang...setelah dicampurkan kesemua bahan, adik saya yang gagah itu, tanpa mengenal erti penat, beliau meneruskan pukulan sehinga semuanya sebati dan saya terus beri dia bekas aluminum untuk di isi kesemua bahan2 tersebut dan terus dicampakkan ke dalam oven dan di bakar dengan suhu 180'c selama 30-40 minit....perghh!! bau dia menusuk2...

Di samping saya menyediakan adunan kek tersebut, mak saya yang rajin tu dengan baik hatinya potong2 kentang, tumbuk2 bawang sket bersama cili api...then kuarkan serbuk kari dan daging cincang...setelah selesai, dengan selambanya beliau mencampak kesemua adunan tersebut  ke dalam kuali....dan tiba2 aroma di dapur bertukar menjadi aroma inti karipap...pergh! memang sangat menusuk kalbu! sambil menunggu kek saya masak, saya dengan rajin nye membantu mak saya uli tepung karipap (masuk bakul angkat sendiri ni punya statement!)...pergh! memang best! bersemangat rasanya hati untuk berbuka puasa....

selesai membantu mak saya untuk karipap session, saya pun terus keluarkan dari fridge cream cheese 250gram bersama yogurt 150gram, gula halus 150gram dan sedikit perahan jus lemon...dan sekali lagi, dengan kuasa sakti saya, saya mengarahkan adik lelaki saya yang gagah perkasa itu untuk memukul kesemua adunan tersebut sehingga sebati (tapi dia buat ala kadar je, sebab tu la cream cheese sy tak smooth! nampak berketul2 sket! choy!) then saya terus masukkan dalam fridge untuk bagi cheese tersebut rest sementara nak tunggu cake masak...

then, memandang cheese tersebut macam agak banyak, jadinya saya terus keluarkan oreo, dan mematah2kan kepingan biskut coklat tersebut sambil mengasingkan gula di tengah biskut tersebut dan menyusun dengan baik di dalam bekas...dan mengambil 1sudu besar gelatin (Halalgel...pastikan yang halal!) dan dibancuh dengan sedikit air panas dan dikacau sehingga rata....
*actually, sebenarnya untuk based oreo cheese cake, oreo tu kena blander sampai jadi serbuk, then ratakan sampai mampat dekat bekas aluminium bersama sedikit butter then bakar dalam masa 5 minit dalam suhu yang sederhana then keluarkan pastu bagi sejuk sikit baru campurkan dengan adunan cheese tadi...

Selepas menyusun oreo tersebut dengan cantiknya, saya pun bahagi dua adunan cheese tersebut separuh untuk topping carrot cheese cake dan lagi separuh adalah untuk oreo cheese cake...yang untuk oreo cheese cake, saya campurkan bancuhan gelatin ke dalam adunan cheese tersebut dan di gaul sebati...ambil beberapa keping oreo, patah2 kan dan masukkan ke dalam adunan cheese itu dan...phhuuufff! jadilah OREO CHEESE CAKE! senang kan??? pastu, tutup dengan aluminium foiled, then simpan dalam peti sejuk....senang giler!! sedap lak tu! ( okey...angkat bakul bangun sendiri...ehh???!!)
ini adalah oreo cheese cake saya...kalo tak suka kaler putih macam ni, boleh di tambah serbuk koko untuk tambahan rasa dan warna koko....senang kan??

okey berbalik kepada carrot cheese cake saya tadi...bila dah masak...saya keluarkan dari oven....biar dia sejuk....kemudian, agak2 dah sejuk, alihkan kek tersebut ke dalam pinggan (pastikan alih betul2 tgh2 pinggan...jgn contohi dalam pic ni ye...saya letak kek senget sket, pastu orang yg letak topping ni (mak saya la tu...) pun main curah je ke ladang gandum ikut suka2 (mentang2 la ni kek dia) terus jadi tak balance...nampak senget sebelah kan? haish!

nak letak topping, pastikan kek dah sejuk tau! jangan time panas2 tu ko letak topping jah! hehehe...okey...saya tau kek saya simple je...nak hias2 pun tak pandai....huhuhu...tapi yang penting, rasa dia sama macam dalam buku resipi and sangat sama macam orang yang selalu jual2 kt opis! yes! berjaya...cuma kena belajar lagi cmne nak buat topping cantik2...huhuhu

so ini pandangan dari atas....

ini pandangan dari sisi...

So, kepada mak saya....selamat hari lahir! luv u mak! semoga di panjangkan umur, dimurahkan rezeki, di beri kebahagiaan di dunia dan akhirat....selamat berpuasa kepada semua! (sowi ye kengkawan...time2 bulan puasa ni la saya keluarkan entry makanan kan? huhuhu)

Friday, July 13, 2012

Percaya tak??


Percaya tak saya makan sorang je semua ni...then yang best nye...HABIS OKEY! hahahaha

Thursday, July 12, 2012

APA DAH JADI???

Salam,

Saya baca paper dari semalam dah rasa macam pelik and pusing-pusing sikit kepala ni melihat dan membaca statement orang yang pelik-pelik belaka...
Mungkin betul, dah akhir zaman....sekarang ni pun dah banyak tanda2 kecil dan besar kiamat dah bermula kelihatan antara kita sedar atau pun tidak je kan?

Antara berita yang paling saya rasa macam...hurmmm...haish! entah la..tak tau macam mana nak cakap la kan..berita ni la...

ini surat khabar bertarikh 12 Julai 2012

yang ni pulak surat khabar bertarikh 13 Julai 2012

Saya tak de la berminat sangat untuk menyokong mana2 parti ataupun hal2 yang berkaitan dengan politik ni...bagi saya, mana2 pihak yang memerintah saya tak kisah...asalkan, semuanya berjalan dengan lancar, Malaysia aman damai, tak ada kemunduran dan penindasan dari segi ekonomi, sosial mahupun pendidikan, keselamatan negara dan juga kehormatan di dalam beragama juga dipelihara.

Cuma apa yang menarik perhatian saya terhadap artikel di muka surat hadapan surat khabar ni adalah...
Kenapa la orang melayu kita yang beragama islam ni, sangat mudah menghukum orang lain berdasarkan kefahaman sendiri?  mengapa perlu menyesatkan dan disesatkan orang lain semata-mata kerana fahaman politik yang berbeza? dan saya sangat tak suka bila sesama kita orang melayu islam ni MENGKHAFIRKAN DAN JUGA MENYATAKAN ORANG LAIN SESAT hanya kerana untuk menegakkan benang yang basah??! kenapa perlu memperjudikan agama dan akhlak kita sebagai umat islam semata-mata untuk menjadi pemenang?

Berita ni agak mendukacitakan saya...memang pasangan suami isteri yang baru bercerai ni tak ada kena mengena dengan saya, cuma saya rasa macam agak sedih la....rumah tangga yang dah dibina bertahun-tahun akhirnya hancur hanya kerana kefahaman berpolitk berbeza...tak malu ke orang yang berbangsa lain dan juga beragama lain memandang sinis dekat kita sebabkan masalah remeh temeh ni diperbesarkan??

Sekali lagi saya nyatakan yang saya tidak menyokong mana-mana pihak...cuma bila berita macam ni keluar, saya rasa macam tak sedap...saya jugak tidak menuding jari kepada mana-mana pihak...actually, cerita hal rumah tangga ni tak patut dijaja dan tak perlu lah sampai ke pengetahuan umum...tak baik mengaibkan sesiapa tak kira lah walau siapa pun dia dan kita...

Fikir-fikirkan lah...

Tuesday, July 10, 2012

Cerita pasal kereta...

Saya ni dah lama sebenarnya nak beli kereta...
tapi tak tau la kenapa masih belum tergerak hati nak beli...
sebenarnya, walaupun orang sekarang ni, kalo boleh 3 bulan gaji pertama dah buat untuk angkat kereta, tapi saya masih memikir jauh mengenai pembelian kereta ni...bukan kedekut tau! cuma, saya ni pergi kerja naik tren, pastu weekend jarang jalan2..so bagi saya, keperluan untuk ada kereta tu macam kurang...saya takot nanti saya beli kereta, then kereta tu dok tersadai je kat depan rumah...

Tapi, kebelakangan ni, saya dah mula untuk berfikir dan berkehendakkan kereta...
pastu selera tinggi lak tu..melebihi kemampuan sendiri...wakakaka biasalah manusia kan??
saya paling suka giler kerta Mazda 3...tak tau la nape suka sangat-sangat kereta ni...


owwhhh!! hensem nye la kereta ni....lol! tapi memang la..kalo la gaji saya RM 6K, memang dah lama saya sebat kereta ni kot! tapi malangnya...saya terpaksa melupakan harapan dan keinginan yang sungguh menebal itu....huhuhu

pagi2 selalunya saya akan pergi ke stesyen KTM Komuter dengan menaiki motor, adik saya nak pergi sekolah, dia akan hantar saya dulu ke stesyen komuter, then last week, saya terserempak pulak la dengan kereta ni dekat rumah kawasan kejiranan saya tu...Honda Jazz Hybrid...cam best jugak kereta ni saya tengok, walaupun nampak macam agak seperti 'akuarium' tapi, sebenarnya kereta ni smart!

memang la kalo tengok secara live nye kereta ni sangatlah comel and yang paling penting, save minyak la kan..hakakakaka saya dok gak survey2 harga..pergh! boleh tahan gak rege dia..hurmm....tak mampu mok cik nak pakai...so, buat masa ni lupakan je la ye....

pilih la berapa banyak punya kereta yang ada dekat Malaysia ni pun...tapi kalo tak berkemampuan, buat la cara tak berkemampuan tu kan? kereta adalah liabiliti, bukan aset tau! so, kereta ni termasuk di dalam kategori keperluan untuk masa sekarang ni...jadinya saya memilih untuk beli kereta comel ni je la...sesuai dengan kecomelan saya (ahaks!) + kewangan saya pun sangat mampu di dalam urusan pembelian kereta ni....
tengok la...insyaallah dalam tahun ni jugak saya memang akan keluar kereta untuk diri saya sendiri...semoga rezeki saya dimurahkan..Amin...

Monday, July 9, 2012

Work OVERLOAD!

Muntah! Muntah! Muntah! erkkk!! tolong la...saya dah sangat2 rasa nak muntah pandang sume keje yang belambak2 skali kuar dari bilik bos...

Sape kata jadi Secretary tak busy?? Sape kata keje gomen tak busy?? huh! saya dah overdose rasanya nak memandang semua ni...owh no!! tolong bawak saya pergi jauh2 dari sini!! stress! huhu


p/s: nak menulis pun dah tak ade ruang dah kot.mungkin sy kena request meja besar sket lagi kot..huhu

Sunday, July 8, 2012

Pengapit yang tersepit dan dikepit!


Haha ni la dia pengapit yang tersepit tu....
disebabkan tak sampai hati nak menghampakan harapan kawan yang sangat2 meminta sy menjadi pengapit dia...saya relakan jugak la dan mengagahkan diri untuk menjadi pengapit....

nasib baik la saya ada baju kaler cream...actually baju ni baru siap...alhamdulillah...mmg rezeki kawan saya ni la...
actually mak saya dah marah da sebab nye dia kalo boleh tak bagi saya jadi pengapit lebih dari 3 kali...dia risau benar saya ni tak naik2 pelamin...
hahahaha...jangan risau wahai emak ku sayang...jodoh tu kan di tangan Tuhan...mungkin sekarang bukan masa saya...nanti dah sampai waktu yang dah ditetapkan, kahwin la saya nanti kan??

ini anak buah pengantin....

inilah pengantin dia...comel je orangnya...