Home

Tuesday, January 15, 2013

Please Pray For Her...Norihan binti Abd. Manaf

Assalammualaikum w.b.t
Salam Sejahtera kepada semua...

Lately ni saya sangat stress and risau tentang kesihatan makcik saya, Norihan binti Abd Manaf...

Mak lang ni OKU, kecacatan kekal fizikal yang berpunca daripada demam panas masa kecik-kecik dulu...
Alhamdulillah, walaupun mempunyai kekurangan fizikal, tapi alang tetap kuat and tabah di dalam menempuhi dugaan hidup ini...alang bukan saje mampu berjalan sendiri, bergerak sendiri, menyediakan kelengkapan sendiri malah alang juga mampu mengambil upah menjahit baju...betapa selama ini alang sangat berdikari di dalam menampung perbelanjaan kehidupan beliau...

Bermula dari sakit pening-pening...tak ada selera nak makan...kaki membengkak...alang dimasukkan selama sebulan di hospital selayang sebab demam and muntah2 yang alang alami...kemudian alang keluar hospital selama seminggu dan menetap di rumah pakcu di kepong...after that alang dimasukkan ke hospital HUKM atas masalah lain...waktu tu doktor kata ada jangkitan kuman pada kaki alang...almost sebulan jugak alang dekat HUKM...

Disebabkan tiada sebarang maklumat mengenai penyakit yang alang hadapi, mak saya dan adik beradik yang lain decide untuk bawak alang keluar dari hospital dengan harapan alang semakin pulih...sejurus selepas keluar dari hospital, alang terus ditempatkan di rumah saya memandangkan emak sy tidak bekerja jika dibandingkan dengan adik beradik yang lain....

Hari pertama alang keluar hospital, keadaan alang agak teruk..muka pucat, langsung tak boleh nak bergerak, percakapan tidak jelas...saya hanya berdoa supaya alang kuat untuk menerusi sakitnya ini...disebabkan jadual kerja yang padat, saya hanya mampu tengok alang pada waktu subuh dan malam selepas saya pulang dari kerja...

Weekend baru ni, saya diarahkan untuk ke Port Dickson untuk menghadiri Interview naik pangkat...pengalaman dekat sana memang sangat seronok,tapi saya tak boleh nak fokus sangat sebab saya rasa macam agak stress, tak boleh nak fokus and in the same time otak ni asyik berfikir je condition alang dekat rumah...

Hari ahad saya balik dari PD, saya terus tgk alang...saya terkejut sebab tengok seluruh badan alang membengkak...muka alang da pucat2 kuning....malam tu saya bincang dengan mak saya, untuk bawak alang ke hospital sebab saya rasa alang semakin worse...

Isnin, 14 Jan 2013, saya pagi2 tu da rasa macam tak sedap hati and stress...kebetulan makcik2 sy call untuk bincang hal ni, saya terus suggest untuk panggil ambulan...bila dapat green light je dari mak and makcik2 saya, saya terus call ambulan untuk ambik alang dekat rumah untuk dapatkan rawatan yang sepatutnya...saya amik half day dan terus ke hospital untuk memantau keadaan alang...

Bila saya dimaklumkan yang alang dimasukkan di dalam RED ZONE area dekat unit kecemasan, saya terus rasa kecut perut...teringat dekat Arwah Abg saya dulu....Arwah dulu pun ditempatkan dekat RED ZONE area hingga ke nafas dia yang terakhir....saya dimaklumkan bahawa kuman di dalam darah telah merebak ke hati, buah pinggang, limpa dan jantung alang...keadaan alang semakin kritikal...

 
Dan sekarang keadaan alang semakin teruk...alang dikategorikan sebagai tenat...
Saya berharap alang kuat untuk menempuhi segala dugaan ini...semoga alang diberikan kekuatan...


Ini keadaan alang semalam selepas dipindahkan ke wad...masih belum stabil sepenuhnya....alang, be strong ye...

Monday, January 7, 2013

Hello Braces!

As-salam...
1st of all...nak wish selamat tahun baru...weeee....hehehehe
last friday saya ke Klinik Zubaidah untuk treatment braces...
punyalah saya ni busy giler lately ni...almost 2 month tak pergi treatment braces!
nasib baik my dentist tak marah...hahahahahaha

So last 2 month saya punya braces kaler shocking pink + turquoise untuk gigi atas, gigi bawah pulak saya pakai kaler baby blue...wakakakakaka giler nye Cik Nad! Aahhh! peduli hape! gigi aku kan?? hak3!

 hehe time ni muka banyak bekas jerawat....so cam comot sket...nampak tak kaler kt braces tu? sangat terang dan jelas kan? terima kasih kepada kamera handphone samsung galaxy SIII...hahahahaha

Then baru2 ni saya pergi treatment braces, my beloved dentist tanya, nak pakai kaler ape pulak?
saya cakap saya nak buat 3 kaler!! terkejut dentist saya....hahahahahaha tapi tak jadi pun amik 3 kaler...saya pakai 2 kaler jugak...shocking oren + dark purple....hasil dia cantik jugak! i like!

haa..ni pakai hengpon murah je snap pic...sebab tu la kualiti tak brape nak cantik...tapi still nampak dengan jelas kaler braces tu...

tahun da masuk tahun ke 4 saya pakai braces...my dentist kata pergerakkan gigi bawah saya sangat lambat...sebab dulu saya cabut 1 gigi atas sebelah taring belah kiri and satu lagi gigi bawah, gigi geraham belah kiri jugak....so now gigi atas dah fully okey, semua dah rapat and tersusun cantik....tapi masalahnya gigi bawah saya, tempat yang cabut dulu...gigi geraham yang cabut dulu meninggalkan ruang yang agak besar...so bila ditarik untuk rapatkan, pergerakkan gigi geraham lain agak lambat...sebabnya doktor cakap, semua gigi geraham saya ada 4 tunjang...saya ingatkan itu normal...rupanya doktor cakap, sepatutnya gigi geraham bongsu sahaja yang ada 4 tunjang, gigi lain normally 3 tunjang...tapi kes saya, lepas tgk X-Ray, semua gigi geraham saya ada 4 tunjang...so bila ada 4 tunjang, gigi tu sangat kuat and susah untuk di tarik...bayangkan, doktor cuba untuk tarik gigi geraham bawah ni dari bulan Februari 2012, now dah Januari 2013....but still pergerakkan sangat slow...ada lagi 3mm ruang yang perlu dirapatkan....hurrmmm....doktor kata, "sabar la ye Nadrah..." hahahahahahaha

Kalo saya ni tak sabar, memang dah lama saya mintak doktor bukak besi2 ni...mak saya pulak tak abih2 tanya..."kakak, sampai bila ko nak simpan besi2 ni??" pergh! mendalam sungguh soalan! hahahahahaha
saya sendiri tak sabar nak bukak braces ni...rasa cam lama sangat dah pakai...tapi betul la...macam doktor cakap aritu, masa mula2 saya pakai braces...doktor target boleh bukak selepas 2 tahun....mula2 gigi saya bergerak dengan sangat cepat...dalam masa 3 bulan semuanya okey, pergerakkan sangat laju....tapi after that bila melibatkan gigi geraham, mula la start slow pergerakkan dia...tapi tak pe, kekadang seronok jugak bila pakai braces ni...

Masa tengah treatment aritu, doktor ada cakap..."pandai Nadrah jaga gigi, gigi Nadrah cantik...bersih je..." hehehe (kembang la tu doktor puji kannnn??? haak! dush! hahahaha) ye la...pakai braces ni, kita kena sangat peka dengan kebersihan gigi kita...

dah la gigi kena ikat dengan besi, pastu kuat makan! suka makan macam2...ofcz ada serpihan makanan yang akan melekat dekat gigi...KENA INGAT! penjagaan gigi yang baik sangat perlu okey! jaga kebersihan gigi bukan bermakna awk kena gosok gigi setiap masa...haish! kalo saya pun rimas kot! gosok gigi mcm biasa, 2 kali sehari...tapi bila pakai braces ni kena ada extra care....kena rajin2 berus dengan interdental brush...alahai! memang keje leceh nk kena berus setiap celahan gigi...tapi MESTI KENA BUAT! sebab kalo tak nanti gigi kotor, then gusi membengkak sebab gigi tak bersih...and tu la penyebab gusi berdarah....

Setiap 6 bulan sekali saya akan pergi buat scaling...cuci gigi ni perlu, sebab kita makan macam2, minum pun macam2 jugak...macam saya ni, suka nau minum mocha...mocha tu kan ada caffeine (kalo tau dentist saya ni..abih la...hahahahahaha doktor da pesan awal2, pakai braces kena start say bye2 dekat minuman berkafein) so, bila buat scaling, doktor akan polish skali...time tu rasa cam, gigi saya la yang paling bersih di universe!! wah! ayat bukan calang2! hahahahaha

Sepanjang 4 tahun saya pakai braces ni, memang byk pengalaman yang best and tak best dalam penjagaan gigi ni...and yang lagi best, saya da dapat mengatasi rasa fobia bila berjumpa dengan dentist...kalo dulu, dengar je nama doktor gigi, mesti rasa cam nk terkencing dalam seluar!! hehehehehe tak de la...

Rasa sakit lepas treatment braces tu da rasa macam asam garam kehidupan dah! wah! ayat! hahahahaha ye la...da biasa da bila gigi dgn gusi rasa sengal...tak boleh tersentuh, nak tido pun sakit, nak makan lagi la sakit...so dah biasa dengan situasi begitu...

Saya tau ramai reader saya dekat blog ni sangat berminat dengan entry braces ni....so thank's a lot sebab sudi singgah and membaca...kepada yang berminat untuk pakai braces, dipersilakan...

*Dentist saya say thank's dekat saya...sebab dia kata ramai patient dia datang sebab baca blog saya...hahahahahahaha  saya tak de la nak promote sangat...cuma, bila bagi servis yang baik, kita puas hati and ofcz kita akan bercerita dekat orang kan? lagipun dentist saya tu sangat baik....saya suka...dentist saya telah berjaya buat saya tak takot untuk dapatkan dental treatment lagi...thank's doktor Zubaidah... I Love U ketat2!