Home

Sunday, October 30, 2011

SUDAHKAH ANDA MENJELASKAN BAYARAN BALIK PTPTN ANDA???

Wahahahahaha killers nye entry kali ni...killers sebabnya, ramai benar yang liat nk membayarnye...adoiyai!!

Wahai kawan-kawan sekalian...masihkan kau ingat...sewaktu kita seronok tak terhingga bila masuknya duit ptptn dlm akaun kita? di kala itu, shopping kompleks atau pun tempat-tempat percutian yang di dalam kotak pemikiran...buku-buku dan hutang piutang dengan class wrap kita sanggup lupakan seketika akibat daripada keghairahan mendapat duit yang banyak di dalam akaun selepas PTPTN dengan baik hatinya memasukkan sejumlah besar duit itu...selepas di tolak yuran semester pengajian...lebihan nye, bagi yang anak orang kaya sikit, dia tak berapa nk kisah sangat pun dapat duit banyak cenggitu kan? tapi bagi yang jarang-jarang dapat duit banyak...pelbagai agenda yang telah tersarang di dalam kepala otak...lagi la kalo dapat kawan-kawan yang tidak kurang hebat di dalam mencipta agenda menghabiskan duit dengan jayanya...wahahahahahahaha okey..okey..saya mengaku...saya pun terlibat jugak di dalam agenda menghabiskan duit ni...syok kan??? hehehe biasalah, time ni muda remaja lagi...so tak berapa nak pikir panjang....

Tapi, mungkin saya ni telah termotivasi dari segi pembayaran balik apa sahaja pinjaman saya..saya tak kisah menghabiskan duit gaji saya, asalkan saya punya hutang piutang selesai....memang bagus attitude macam ni ye...tapi tak berapa bagus pada diri sendiri...sebabnya saya, ini consider saya tak pandai nak manage kewangan saya la kan?? hehehehe nasib baik saya ada seorang teman yang banyak mengajar saya how to manage my own money so that i could survive...

Hello kawan-kawan....pinjaman yang kita terima semasa belajar dulu, paling kurang pun RM 12K (lagi-lagi bila dah daftar dekat sistem Ujrah...lagi murah kan?) so monthly bayaran bukannya mahal pun....saya dulu, untuk tahun pertama, baru bayar RM50 per month...mahal ke tu???? masuk tahun ke-2 saya start bayar RM 70++...still lagi mahal ke? ni masuk tahun ke-3, bayaran saya dah naik RM91++..still lagi murah kan? kurang dari RM 100 after 3 tahun...so, is it still lagi rasa mahal ke? cucuk mata tu kang kalo kata mahal!!

hamboi2! beli handbag Guess, Spek Gucci, perfume Escada, Kasut Hush Puppies, Jeans Levi's, Jam tangan Guess boleh pulak kan?? harga beratus, beribu beriban boleh pulak??? tapi setakat nak bayar pinjaman yang bagi ko belajar tinggi-tinggi sampai dapat kerja bagus-bagus, gaji bukan calang-calang....tapi nak bayar stakat RM 50 paling minimum pun payah?? adoiyai!! malu seyh!!

Sanggup tak dapat pergi luar negeri pun tak pe la (sebab nama dah kena blacklist) asalkan tak payah nak bayar balik pinjaman PTPTN...wahai kawan-kawan...ingatlah, tanpa duit pinjaman PTPTN yang kita amik dulu, rasa-rasa kita boleh ke belajar dengan rasa tenang and senang?? nak harap mak ayah tanggung..kalo anak orang senang tak pe la jugak..tapi kalo kehidupan keluarga kurang memuaskan....ayah banyak tanggungan, korang ingat boleh ke korang survive??

So, mulai daripada hari ni....pergi check penyata dekat PTPTN...tengok bayaran balik berapa hengget....kalo tak faham, PTPTN sekarang ni ada buat hotline info punya call number...anytime anywhere leh call dari pagi sampai kul 10 malam...

Ingatlah...KEBERKATAN itu lah yang terbaik untuk mendapat keredhaan dari-Nya....As-Salam....

Mana Pergi Budi Bahasa???

Salam semua,

Saya sedih ni...ye..ye...saya tau, saya memang tidak menggunakan kosa bahasa, tatabahasa dan juga ejaan yang betul di dalam penulisan saya...bukan saya tak nak mepercantikan dan memperindahkan bahasa dengan menggunakan bahasa melayu dengan betul, saya cuma mahu menggunakan bahasa yang mudah untuk difahami (which mean bahasa pasar yang banyak merosakkan bahasa melayu nan indah itu...auchhh!)

Ok, saya bukan nak bercerita mengenai bahasa hari ni...but, I am talking about, BUDI BAHASA...tau ape tu budi bahasa?? dari kita start belajar, mengenal apa itu dunia...ibu dan bapa kita telah mengajar kita menggunakan bahasa yang betul, intonasi yang baik apabila bercakap dan cara bercakap yang penuh beradap...bila nye kita start belajar? tadika ke? darjah 1? form 1? or masa masuk U dulu?? haish! kalo ko baru nk belajar mengenai dunia masa masuk U, ko memang lah...tak tau camne nak cakap lagi la...kan?? hahaha

Sedar atau pun tidak, dari kita dalam perut lagi, ibu kita sering bercakap-cakap dengan kita menggunakan bahasa yang indah-indah...ada ke seorang ibu tak habis memaki hamun anak dalam kandungan dia?? even kalau sedang mengandungkan anak luar nikah (maaf bahasa kasar!) sekali pun, naluri keibuan tetap terserlah dan kita tak akan tergamak untuk memaki hamun anak di dalam kandungan dengan bahasa yang kasar-kasar even kita tau anak itu adalah 'unwanted baby'...

itu kalau kes 'unwanted baby' how about, kalau sesebuah keluarga tu memang mendambakan kelahiran zuriat tak kira la kelahiran yang keberapa sekalipun...ofcz la ada excited dalam benak sanubari masing-masing kan?? jadinya, adakah kita akan bercakap benda yang kasar-kasar dekat anak di dalam kandungan tersebut? selepas bayi itu dilahirkan, adakan kita akan menunjukkan tauladan yang buruk? dengan mengajar ayat yang bukan-bukan? memang kadang kala kita tak perasaan or kita tak ada niat pun nk mengajar anak kita dengan ayat yang bukan-bukan ni...cumanya, bila kita nk menuturkan bahasa, gunakanlah bahasa yang baik-baik..sebabnya, anak adalah cermin or mesin photostat yang terbaik bagi mencerminkan attitude ibu bapa nya...

Saya sedih sebabnya, rata-rata saya jumpa orang...tak kira la dia adalah kawan saya, orang yang saya kenali ataupun orang yang berada di sepanjang perjalanan saya..kebanyakkan mereka tidak menggunakan bahasa dengan baik...kita orang melayu, kaya dengan budi bahasa...tapi mana perginya budi bahasa yang sibuk kita duk agung-agung kan tu? susahkan ke untuk mengeluarkan bahasa yang baik-baik untuk dituturkan?

Yang paling saya sedih adalah, yang paling teruk dari segi budi bahasa ini sendiri adalah orang yang lebih dewasa dari saya...orang yang kita boleh kategorikan sebagai 'OTAI'...yang kita hormat dengan panggilan 'kak,' 'abang', 'makcik' & 'pakcik'...dimanakah perginya budi bahasa mereka?? bukankah mereka golongan yang sepatutnya menjadi 'role model' kepada orang-orang muda? macam mana golongan muda tak jadi 'kurang ajar' kalau golongan yang sepatutnya menunjuk contoh yang baik tetapi lebih kurang sama aje dengan mereka yang 'kurang didikan dan ajaran dari segi bahasa' ini?

Negara kita sibuk berkempen mengenai 'Budi Bahasa, Budaya kita' tapi, adakah kita mempraktikan semua itu?  Negara kita semakin maju dari segi teknologi ICT nye, tapi mana perginya budi bahasa dan toleransi di dalam diri setiap individu di Malaysia ni...

Saya tak kata saya ni baik sangat...tapi saya sedih bila melihat dan mendengar apa yang telah terjadi di dalam senario sekarang ini...realiti kehidupan....ye, memang tak semua orang baik dalam dunia ni, dan tak semua orang jahat...tapi perlu ke kita untuk menjadi seorang yang TIDAK DIHORMATI semata-mata kerana KEKURANGAN ilmu di dalam berbahasa? mengapa jadi begini? apa yang telah merosakkan budi bahasa kaum melayu yang di agung-agungkan dahulu mengenai kekayaan kita di dalam berbahasa...SAYA SUNGGUH SEDIH dengan situasi zaman sekarang ini........

Friday, October 28, 2011

Mi Bandung Udang Galah - Super Awesome!!

Last two weeks, saya dan bestfren saya...Cik Onisan, pergi makan dekat kedai...ermmm..ape ye nama kedai tu...lupa la mokcik!! huhuhuhu tapi dekat area sekseyn 7 Shah Alam, belakang Unisel...kedai tu deretan yang 1st sekali dekat lereng bukit...ala....aritu kedai ni ada kuar kt jalan-jalan cari pasal...eh2! bukan-bukan...jalan-jalan cari makan..hehehehe

haa...ni dia udang galah nye..wow!! superb! tapi saya tak order yang ni la...takot tgk udang besau2 ni + harga dia agak mahal...so, sebabkan kawan saya yang belanja...jadinya saya tak berani nak order yang mahal2...(lepuk sket kepala tu!! dush3!! tak berani langsung nk paw orang! hish!)

ini saya punya...biasa nye udang...tapi still sedap je lagi...

inilah kawan saya tu...cik onisan and me...

untuk makluman kawan-kawan semua....saya ni memang jarang la sangat-sangat keluar dekat area Shah Alam ni...nama je la orang Shah Alam kan?? tapi kalo tanya tempat makan yang best, memang saya ni failed!!  adoila!!

So, kawan saya si Onisan ni..merupakan young entrepreneur la...sebabnya, dia dah ada restoren sendiri at the age of 24!! wow! memang hebat kalo nak dibandingkan dengan saya yang stakat ada diploma in office management and technology, buat degree tak abih-abih lagi..haish! stakat keje gomen, gaji ciput! hahahahaha kawan saya ni pun memiliki diploma yang sama macam saya...cumanya saya ni lepasa abih diploma dulu, saya terus kerja...mungkin rezeki saya murah la kan..tapi dia terus sambung degree...so grad je degree, dia terus bukak bisnes..and alhamdulillah bisnes dia berjalan dengan jayanya....saya berbangga dengan awak onisan! 

Onisan ni la yang perkenalkan dekat saya restoren ni...dia yang bawak saya pergi and try test makanan dekat restoren ni....wow! not bad...tempat pun ok...makanan pun sodap! so memang worth la bayar almost RM 20 for 1 pinggan mi bandung udang galah!

Perubahan Dalam 2 Era

Masa time Diploma


Ini masa time Degree...

muka banyak sangat berubah kan?? masa time diploma dulu, huduh! hahaha hitam plak tu...gigi senget-senget macam ikan piranha! hahahaha tapi bila time degree...muka totally berubah...ntah bila masa saya ni berubah menjadi cerah! wah! ajaib kan? da macam dayang senandung plak! wakakakkaka...pastu jaw line saya pun dah lain....tulang pipi tinggi...rambut blonde! haish! ni no good ye adik-adik! hahaha yang penting...braces telah mengubah bentuk muka saya menjadi lain daripada dulu....

sebab tu ramai kawan-kawan masa time sekolah dengan diploma dulu, kekadang macam kenal tak kenal je saya ni, sebabnya muka saya sangat-sangat berubah...bila da pakai tudung, lagi la berubah gila muka...ermmm....adakah saya ni seperti 'two face' macam dalam cerita batman tu?? misteri ni...ekekekekekeke ini bukan 'two face' dah...saya rasa macam layer face dah kot...berubah-rubah mengikut masa, usia dan fesyen....klakar-klakar je la saya ni buat perangai ntah ape-ape je kan??? patut la encik boyfren saya pening dengan saya...wakakakkakaka cian-cian! sape suwuh jadi boyfren saya kan?? tul tak? haha

Si penghibur duka dan lara

'Si Kechil' a.k.a Chik
 Salam semua...today saya nk bercerita mengenai kucing-kucing saya...

Okey, we start with...Chik (gmbar sebelah ni)  dia ni Siamese breed + persian...tapi jenis yang frame kecik & pendek...alololo cian kucing akak (wah!! sy ni kakak kucing...harap maklum! hahaha)

Chik ni adalah merupakan ibu kepada tiga ekor kucing-kucing di bawah ini....umur Chik around 3 years old....kaler dia memang buruk sket...hahahahaha cian dia..nasib baik muka dia comel...kaler dia memang pelik sket..ada putih + coklat + kelabu+ hitam...selalu kucing 3 kaler je kan? ni si Chik ni ada 4 plak...hahaha ape-ape la chik oi!
'Mariam' a.k.a Yam

Yang ni pulak adalah Yam, kucing kesayangan mak saya...dia ni anak kepada Chik, consider as 1st batch anak dia la...si Chik ni memang pandai, nak carik boyfren yang hensem je....pandai carik boyfren yg persian breed!! huh! sorry kampung boy! my Chik not interested! on this time, dia masih rasa diri dia HOT! sebab tu dia tak heran pun dekat kampung boy ni...hahahahaha kucing pun pandai nak demand kan??

Yam ni mixed breed la...tapi jenis frame yang besar + dia ni demuk!! berat dia sekarang da almost 8 kgs!!!!! da la malas! keje asyik makan, tido je...tapi ni la kesayangan mak saya...manja yang teramat! stress je tgk dia manja-manja dengan mak kita tau! huh!!

My sweet 'Suri'
 Haaa...kucing putih ni nama dia Suri, dia ni kelahiran yang 2nd batch untuk anak si Chik tu...Chik memang jenis tak mengandung sekali banyak anak...plg byk anak dia 3 ekor..tu pun masa time batch si Yam...tapi semua adik beradik Yam mati...yang panjang umur juz Yam je...So Suri ni ada abang...nama abang dia Sudin...hahahaha nak tau sebab pe nama dia Sudin? ayah bagi nama sudin sebab si sudin ni dulu, masa dia hidup lg la...dia jenis kalo nak start movement dia, dia mesti macam nk melompat..ermmm..macam jumping la...walaupun jz hanya nk berjalan...lebih kurang macam korg tgk cerita 'Seniman Bujang Lapok' time Sudin kena casting tu...yang konon2 dia nk cabar Hang Jebat...kan dia mcm melompat sket time nk cakap "Hey..hey..hey Hang Jebat!! Lebih baik kau turun....blablabla..." lebih kurang cmtu la dialog dia...hahaha sebab tu la kucing sy (si abang suri tu) dinamakan Sudin...

Bercerita pasa Suri, dia ni..masa kecik-kecik..giler punya huduh rupa dia...serius!!! dengan banyak kudis-kudis, ada kurap, tak terurus la senang cerita...sebab dia x suka kena pegang dengan orang...so my mum & dad pergi bawak dia jumpa doc and dapatkan suntikan immunisasi dekat klinik (jangan ingat orang je kena dpt kan immunisasi tau! kucing pun perlu kan semua tu!) then after 6 month umur dia...parents saya bawak dia dengan Yam pergi buat operation untuk 'dikasikan' (mandulkan)...

after 5 days tak jumpa si Yam dgn Suri (sebab kena warded), then bila bawak balik...tiba-tiba segala kehuduhan si Suri ni beransur-ansur faded! serius! tiba-tiba je dia berubah menjadi cantik, bulu dia gebu macam kapas and dia jadi gemuk! wahhhh!!! baru terserlah keayuan dia...wahahahaha...

Owh ye...Suri ni adalah 100% Siamese breed...mungkin time ni si Chik pergi carik boyfren yang sama jenis dengan dia kot! wakakakaka 

'Shontot' a.k.a Ashon or Shon
This 1, is my only 1 boy...my Ashon...haa...ni adalah batch terakhir anak Chik, cukup la 3 kali dia beranak...Shon pun lahir, ada kakak...dia lahir 2 ekor je...kakak dia missing in action...tak tau la mana pergi...tiba-tiba je hilang...huhuhuhu nasib baik Ashon sy ni tak beragan sebabnya kawan main dia hilang tiba-tiba kan? Ashon sekor je yang tak dikasikan, sebab dia jantan....

Ashon ni jenis 'kampung breed'...mungkin this time Chik da tak de pilihan lain kot...so kampung boy pun, kampung boy la...no time to demand...wakakakkakakakaka!! dia Ashon ni memang baik kucingnye...sangat baik and mendengar kata...boleh la sape-sape nak buat calon menantu...dah la baik, sopan santun, mendengar kata, hormat azan, hensem dan berbudi pekerti...wahhh!! cam promote anak jantan sendiri je kan?? wakakakaka..

So, inilah si penghibur lara di kala suka dan duka...boring ataupun suka...inilah peneman kami sekeluarga...

* next entry, saya akan share mengenai cost untuk mengkasikan or mandulkan kucing and apa kesan dia untuk makluman semua....so...wait for my next entry ye....da....

Monday, October 24, 2011

Farewell Cik Kiah a.k.a Cik Mas Zunddin

Cik Mas


Cik Mas saya ni dapat keje dekat kementerian...yeay!!! I am happy for you my dear...congrat's! (even da almost sebulan awak ditempatkan dekat tempat baru...tapi sy tetap nk kuarkan post ni jugak!) so, bagi meraikan minggu-minggu terakhir cik mas ni ada di opis yg terchenta ni...saya dan rakan-rakan yang terbaek dari ladang ni telah pun mengajak beliau 'berparty' di KOTAK MERAH!!

cik mas dan cik ika

ini adalah saya...bersama kak norul saya...wink3!

kami bersama orang yg dirai

owh...akak ku...

So, my dear cik mas....saya memang betul-betul rasa kehilangan bila awak dah tak ada dekat sini lagi...huhuhu
sebabnya...selalu kan, almost tetiap hari saya mesti akan call awak, tak pun awak call saya...awak tak call saya and saya tak call awak pun, mesti kita ada email-email kan? huhuhuhuhu nasib baik kak norul tu selalu di sisi di samping ika and kak nisa...

saya selalu fikir, nanti sape nak temankan saya borong shawl kat jalan TAR tu?? pastu sape nk dengar saya nangis2 sebab stress kt ofis ni?? sape nk layan kegilaan and kemerengan saya lagi?? sape nk teman saya ke kotak merah lagi?? sape nk main tangkap2 gambar ngeng2 dgn saya lg?? huuuuuuuwwuuuuuwwuuuu.....

Tapi disebabkan peluang yang awak dapat lebih cerah dekat sana...saya harap awak lebih berjaya ye cik mas...jgn lupakan kami yang dekat sini ni....sekarang awak bkn PA lg...awak adalah orang harapan yang ada anak buah..ececeh! ayat saya! wakakakkaka

Tak pe la..saya dan kawan-kawan yang lain doakan yang terbaik untuk awak...orang selalu cakap, rezeki orang nak kawin ni memang murah..kan?? kalo camtu...saya nk kawin cepat-cepat lah! wah!!! aduhh!! cepat la tolong masuk meminang sayaaaaaaa!!! wakakakakkakaka....

Selamat maju jaya ye cik mas....take care...saya sayang kat awak....kita jumpa dekat SINGAPORE!! Yeehhaaaaa!!!!
adik chuumel sy..cik mas zunddin..

Berkursus di ILKM, Jawi_Day 2

 Selain daripada berkursus, macam biasalah kan...saya dan rakan-rakan yang di kasihi ni memang sangat suka bergambar walau di mana saja berada pada setiap masa kelapangan yang diperolehi...wah! ayat meletop!! wakakakakaka

Walaupun hanya break untuk tea time 15min, kami sempat bergambar, bergambar dan bergambar...penat tangkap gambar dekat kamera, kamera hp pun jadi la kan...ekekeke
 Saya sendiri tak berapa nak pasti ape sebenarnya yang pihak ILKM nk buat dekat ruang ni...dah macam ruang untuk buat official record je...

Ye la..selalu kan kalo tv3 buat siaran langsung bola or dekat parlimen, dorang mesti ada cam props kecik ala-ala mini studio nye kan...so ini la yang telah berlaku dan terjadi dekat tempat ni...

So, saya dan rakan-rakan yang terchenta ni...tanpa memberikan sediki ruang dan peluang...kami terus bergambar tanpa henti dekat ruang ni..hahaha



ni di antara budak nakal dalam kelas...tapi kami sebenarnya baik je...nakal sikit-sikit tu biasa lah kan?? hikhikhik



inilah yang tinggal geng PA saya yang super duper best....it suppose 7 orang...tapi orang yang ke-7 tu mendapat rezeki yang lebih baik...beliau di tempatkan di tempat yang lagi better dgn post yang lagi best....wish u all the best la cik kiah oi! miss u damn much cik mas zunddin! huhuhu

Berkursus di ILKM, Jawi_Day 1




Salam,
saya dan kawan-kawan yang terbaek dari ladang ni telah pun mengikuti kursus di ILKM Jawi, Penang.   Memang sepanjang perjalanan kursus, agak enjoy and a bit boring..ye la..nama pun kursus kan?  kalo kata sangat-sangat best tu macam saya ni sangat menipu diri sendiri la kan?? ekekekekeke

Nasib baik la kursus kali ni tak ada sebarang exam-exam....fuhhhhhh!! lega mokcik! hahahahaha ye la...saya ni, sejak-sejak dah abih belajar ni...penyakit 'M' ni memang sangat menebal di dalam benak sanubari...wah!! ayat! hahahaha

So, ini adalah merupakan kursus pengambilan minit mesyuarat, jadi, penceramahnya adalah dari Dewan Bahasa Dan Pustaka...pengisian memang best....kalo rasa diri tu sangat hebat dalam bahasa melayu, even dalam SPM konon-konon dapat A la kan? tapi belum tentu lagi Bahasa Melayu ko hebat nox! hahahaha try test belajar balik dengan orang-orang DBP ni...tengok langit tinggi ke rendah...huhuhuhu

pemandangan dalam kelas

pemangandangan dalam kelas

Saya yang pura-pura sibuk!!





Okey...inilah penyebab kenapa saya dah lama tak update belog kesayangan saya ni...harap maklum, sekian terima kasih! ngeh..ngeh...ngeh!!

Tuesday, October 11, 2011

Lelaki vs Jantan...yg mana satu pilihan anda?

Salam, 

Hai semua! sowi la...saya memang sangat2 busy this lately....tak sempat langsung nak update blog ni...walaupun dalam kepala ni ada pelbagai benda yang nak di tulis..

Okey, berbalik kepada tajuk entry saya kali ini, ehem..ehem..hehehehe Lelaki vs Jantan, yg mana satu pilihan anda? sekarang ni zaman IT, kita kadang-kadang terpedaya dengan pelbagai helah yang di cipta oleh kata-kata dan lidah yang bercabang dua...

Selalunya kita akan cakap dan fikir yang, apa bezanya lelaki dgn jantan? mungkin ada orang cakap, 'lelaki' tu adalah bahasa lembut, sopan etc.  tapi kalau word's 'jantan' tu  a bit kasar, lebih merujuk kepada jantina haiwan... yess!! you are right! kita ni orang melayu, yang kaya dengan adab sopan dan budi bahasa yang tinggi, sebab tu la ada bahasa kasar dan bahasa lembut ni kan? cuba pegi kat Amerika sana...rasa-rasa ada ke perbezaan ayat or perkataan lembut dengan kasar ni?? ada...tapi kurang...diaorang tak membudayakan budi bahasa dan pekerti yang lemah lembut macam kita orang melayu.

kita selalu rimas dengan boyfriend, tunang, suami even ayah or adik beradik lelaki yang kuat membebel (I mean, 'kita' tu merujuk kepada kaum hawa la ye...hehe) bagi kita, orang yang kuat membebel ni especially lelaki, macam seorang yang sangat menjengkelkan...letih nak dengar bebelan mereka ni...senang cerita, kadang-kadang nk spare je la stapler dlm handbag kan...agak-agak 'si dia' tu dah start membebel je, sy nak terus stapler mulut dia...x pun get prepare 'sewing kit' dlm handbag, pinjam emak punya, bila mak tanya, nak buat pe 'sewing kit' tu, dengan selamba nya jawab, "saya nak jahit mulut 'si dia' yg kuat membebel tu mak" hahahahahaha...alangkah indahnya kalau boleh buat gitu kan??

Tapi, sedarkah wahai saudara-saudara kaum hawa, sesungguhnya lelaki yang kuat membebel ni, ada baik nya bebelan mereka tu...diaorang nak yang terbaik untuk kita...dorang bebel sebab nak kita  buat yang terbaik dan dapat kan yang terbaik dalam hidup kita...tolong rasa BERUNTUNGLAH bila dapat 'si dia' yang kuat membebel...memang rasa agak menjengkelkan kadang-kadang...tapi cuba pikir balik, apa yang 'si dia' cakap tu memang ada logiknya...cuma, biasalah...saya sebagai seorang perempuan muda (ecehceh! hahaha) yang masih ada perasaan memberontak yang tinggi, so ofcz la bila kena tegur or bebel dgn lelaki (tak kira la siapa dia dgn kita kan..) mesti kita rasa cm down sikit then tak puas hati...pastu nak melawan cakap dia..then jadi gado...itu semuanya datang dari ego kita...haaa...jgn ingat perempuan tak ada ego okey!!

Rata-rata yang saya jumpa, LELAKI memang seorang yang kuat membebel...lagi sayang dia dekat kita..lagi bertambah-tambah kuat membebel dia dekat kita....so, apa beza lak dengan jantan?? haaa...JANTAN  ni pulak, sifat dia...dia memang seorang yang kurang membebel...tapi kalo perasan, dia macam kisah tak kisah je kita ni buat ape pun...konon-konon cam open minded la sangat...then sangat-sangat memahami (huhuhu katanye la kan? haha) sebab apa golongan 'JANTAN'  ni berperangai camni? sebab dorang tu nak tarik perhatian kita kaum hawa yang lemah lagi longlai dari sudut iman ni....asal jumpa lelaki yang AYAT MANIS MACAM AIR COKE (sebab sebotol coke mengandungi 9 sudu gula, boleh potong kaki woooo!!), muka ala-ala KENDO sket, SMART, WANGI, NAMPAK BERDUIT lagi-lagi kalau pakej dia, dia hensem la pulak...haa...memang la kaum hawa yg sangat lemah dari segi iman (termasuk lah saya) memang senang-senang je kena makan dengan golongan 'JANTAN' ELIT  ni kan?? haa...amik ko! hahaha

So, kesimpulannya di sini, apa perbezaan antara JANTAN dan LELAKI, senang je....

LELAKI:
- Kuat membebel
- Fussy di dalam pemilihan
- selalu nk yang terbaik dalam apa jua perkara yang dilakukan
- dari segi tutur kata, mungkin kurang ayat manis macam air coke tu
- kadang-kadang menjengkelkan, sebab perangai suka membebel tak tentu hala
- agak membosankan sebabnya suka sangat komen benda yang bukan-bukan

JANTAN:
- ayat manis macam air coke!
- pijak semut pun tak kan mati la...dia saja yang baik, dia yang tampan..bla bla bla...
- masa belum dapat, semuanya boleh...semuanya ok!
- kurang nk bagi komen2 yg pedas...sebabnya, kunon2 nk jaga hati
- TEMPORARY LIFE SAVER...kunon2 nye! haish! dia lah supermak! eh silap! superhero..
- everything nak up-to-date saje....
- kurang menjadi diri sendiri bila berhadapan dengan orang (especially kt dpn girls la...biasa la..cover lebey)

So, guys out there...yang mana satu kategori korang ni?? hehehe TAPI, JANGAN SALAH FAHAM YE! mungkin TAK SEMUA LELAKI YANG TERGOLONG DALAM KATEGORI saya ni....saya juz buat entry ni based on my experience je tau! JANGAN DIJADIKAN ISU LAK NANTI...penat makcik nk menjawab...hahahaha

Monday, October 10, 2011

Sape kata jadi PA tak sibuk????


Haa...semak tak meja saya?? ni bukan buat-buat sibuk tau! ni hakikat sebenarnya yg memang sebenar-benarnya saya memang sangat sibuk this lately..adoiyai!! nk update blog tersayang pun tak sempat..dah berapa lama saya tak berkesempatan nak upload blog ni kan? kan? huhuhu I am sorry kawan-kawan...saya memang sangat2 sibuk..ni pun saya curi2 masa je ni menaip dengan sepantas kilat untuk menghapdate belog kesygn ku ini..huhu