Home

Wednesday, February 8, 2012

Kalau nak senyap...biar senyap TERUS!

Kadang-kadang rasa macam dah tak larat nak lalui kehidupan yang sangat stress ni...
Mencabar sungguh kehidupan ni rasanya...
Kalau dulu masa time sekolah or masa time belajar...waktu tu dah rasa macam sangat2 mencabar pastu nak sangat2 cepat besar supaya boleh kerja...
Rasa macam kalo kerja tu, semua masalah boleh settle...
Tapi sebenarnya tu semua harapan yang hanya sebuah harapan...

Hidup tidaklah seindah yang kita bayangkan selalu...
Setiap perkara yang kita nak lakukan ada saja halangan dan cabarannya...
Paling lemah adalah cabaran bila perlu berdepan dengan manusia...
Ape? hebat sangat ke manusia ni? dia pun makhluk ciptaan Allah s.w.t jugak kan?

Saya pun tak pasti sejak bila kita diajar, diasaskan dan ditanam dalam fikiran mengenai pandangan 'double standard'...
Perasaan tak, kenapa sekarang orang yang senang makin senang...yang susah makin susah??
Aaahhh! itu semua terpulang kepada rezeki masing2 kan? ye..memang rezeki tu datang dari tuhan...setiap makhluknya dah siap tertulis rezeki mereka...Allah Maha Kaya lagi Maha Pemurah...
Tetapi manusia ni yang degil dan tak pernah rasa bersyukur dengan segala nikmat yang telah diberikan...tak pernah rasa puas dengan apa yang ada...sentiasa berasa cemburu dengan nikmat yang orang lain dapat...

Yang baik dulu, boleh jadi musuh dalam selimut...
Yang jahat dulu, boleh jadi pemimpin ummat...
Semua ni tak mustahil...
Bila2 masa boleh terjadi pada dunia akhir zaman ini...

Kadang2, bila mulut terkunci rapat...
Tapi kita tidak sedar yang tangan kita telah menyuarakan apa yang hendak diperkatakan oleh mulut dan lidah...
Dan kita pun tak sedar bila mata memberikan kita isyarat kepada sesuatu perkara bagi menggantikan suara...
Dan memek muka telah menyatakan isi hati tanpa perlu menyuarakan apa2...
Tak boleh ke bila mulut senyap, segalanya pun terus senyap??

Hurrmmm...dunia...dunia...
mulut dah tak payah bersusah payah untuk berkata2 lagi...
sebab dah terlalu banyak medium yang boleh digunakan untuk menyampaikan segala yang tersurat dan tersirat..
Renung2 kan dan fikir2 kan...bye...

Friday, February 3, 2012

Khutbah Jumaat di Masjid Dang Wangi, KL (Masjid Polis)

Hari ni saya rasa macam sangat tak ada mood nak keluar time tengah hari..
Paham-paham je la...kalau keje gomen ni, waktu lunch time untuk hari jumaat agak panjang...
Lagilah kalau ofis dekat sangat dengan tempat untuk bershopping...
Kaum2 hawa ni takkan melepaskan peluang untuk bershopping termasuklah saya...hihihihi

But today, I don't feel like I want to go out...
Sebab terasa terik semacam je cahaya matahari dekat luar...Subhanallah...
Rancangan untuk ke Tabung Haji dekat Maju Junction tu pun saya lupakan....
Memang sangat2 tak ada mood untuk keluar..

Jadi saya decide untuk duduk saja dekat tempat saya...
Mula2 ingatkan nak tido...tapi tak jadi...tangan laju je saya terus taip 'YOUTUBE' dekat laman sesawang GOOGLE...
Then saya terus search untuk tengok episod 6 drama bersiri 'VANILA COKLAT'...
Memang best giler layan cerita tu sorang2 sambil tergelak2...hehehe

Tepat pukul 2.15 ptg, salah seorang dari pegawai lelaki yang baik dengan saya dan duduk berdekatan dengan workspace saya pun pulang dari selesai menunaikan tanggungjawabnya pada hari jumaat yang mulia ni...
Sambil tangan menyuap laju kuih muih yang dibeli tadi ke mulut, pegawai tu bercerita dekat saya...dia kata:

Pegawai A: "Eh Nad, tadikan masa saya tengah dengar khutbah jumaat kat Masjid tadi, khatib tu yang bagi khutbah tu asyik sebut2 nama ko je tau!" dengan raut wajah yang serius..
Saya : "Erk? nape lak dia sebut nama saya??" dengan pandangan yang blur...
Pegawai A : "Tak de la...arini tajuk khutbah pasal nama-nama yang baik untuk diberikan kepada anak dan juga untuk panggilan...ada lah cerita-cerita and sebut nama kau...2-3 kali jugaklah khatib tu sebut nama ko" kata pegawai tu...
Saya : "Khatib tu sebut nama apa ye??"
Pegawai A: "Khatib tu berulang kali sebut, kenapa lah orang sekarang tak nak letak nama anak-anak dengan nama yang indah, nama yang baik, nama yang ada maksud yang baik...contoh macam Quratu'ain..kan nama tu lebih baik maksudnya?...khatib tu cakap la...eh, ape maksud nama ko tu nad?" tanya pegawai A tu...
Saya : "Owh...Quratu'aini tu maksud dia 'PERMATAKU', boleh jadi juga 'BUAH HATIKU', and mungkin boleh jadi 'PENYEJUK MATAKU'...Nadrah tu pulak maksud dia 'SEKEPING EMAS'... Dulu masa nad kecik2 dulu, masa time tu, nama Quratu'aini/Quratu'ain ni tak popular macam sekarang...so kalo check balik, orang yang nama macam nad untuk yang sebaya dengan nad memang sangat kurang...tak macam sekarang..."
Pegawai A: "Owh! patut la aku nak send email dekat ko senang!"
Saya :"Eh! pasai apa pulak?"
Pegawai A: "yela...aku cuma taip huruf 'Q' je, terus kuar nama ko...hahahahahahaha!!!!"
Saya : "LOL!!"

Hahahahaha...tu je la cerita nya pasal khutbah jumaat arini...selebihnya saya tak boleh nak cerita sebabnya saya tak ada dekat tempat kejadian...
So, for those kawan2 yang dah merancang untuk berkahwin, atau dah berkahwin atau tengah mengandung, silalah pastikan nama anak tu memberi makna yang baik dari sisi islam...panggilan nama pun, biarlah yang baik2 juga supaya dapat membentuk akhlak yang terpuji...bye...




"Owh ye! SALAM MAULIDUR RASUL KEPADA SEMUA UMAT ISLAM DI DUNIA...sayangi,sanjungi junjungan besar kita... Nabi Muhammad s.a.w... Assalammualaikum!"

Thursday, February 2, 2012

Happy Sangat-SANGAT!!

Salam,

Saya tak sangka yang logo saya cipta untuk pertandingan logo 5S di bahagian saya terpilih untuk jadi logo rasmi 5S kami! wink3!

hatiku berbunga-bunga...
bila lihat dikiri kanan...
dihadapan dan dibelakang...
semuanya ada 'banner' 5S bersama logo yang saya cipta...

weeeeeee........sonok! sonok! sonok!


inilah logo saya..tapi tak tau nape gambar ni jadi camni..padahal saya dah rotate...hurmmm

Wednesday, February 1, 2012

To loose down..EASY! but to maintain...SO DAMN HARD!

Ramai orang cuba untuk diet menggunakan pelbagai bentuk cara dan teknik...
Ada yang sekat makan..
Ada yang berpuasa...
Ada yang exercise..
Ada yang makan pil...

Hasil dari segala usaha di atas tu, memang kadang2 berbaloi...
Ada yang dapat turunkan berat badan 4-5kg dalam masa sebulan..
Wow! great job!

Tapi bila dah dapat turunkan berat badan tu...
kalau tak jaga, tak payah tunggu lama2..
cukuplah seminggu tak jaga makan balik, memang confirm boleh naik 2-3kg dalam masa seminggu...
Serius! tak percaya ke? ermm...cuba la tanya dekat orang2 yang ada pengalaman macam ni...

Saya adalah antara manusia yang sangat senang turun berat badan dan lagi sangat senang untuk naik berat badan...hahahahahhaha...
Dulu, saya cukup suka bila berat badan saya berjaya turun banyak2 kilogram dalam masa sebulan without saya pikirkan akibat disebaliknya...

Untuk turunkan berat 5kg dalam masa sebulan, macam2 benda yang kita kena buat...
Makan kena jaga, exercise la, macam2 lagi la kan...
tapi bila da dapat capai 5kg kurang dari berat asal...mesti saya dah seronok dan lupakan diet saya..
then berat naik balik 3-4kg dalam masa seminggu dua...

Haa...nampak tak?? nak turunkan 5kg, amik masa sebulan..tapi nak naik 3-4kg, just amik masa seminggu dua je...best! hahahaha

So, saya start tersedar dari kesilapan saya di dalam diet ni...
Jadinya saya berfikir...daripada saya susah payah untuk diet and buat macam2 to loose down...
Why not kalau saya just belajar untuk MAINTAIN kan je berat badan saya...
Which mean, saya cuba untuk turunkan berat badan saya ke berat yang saya rasa ideal.
Contoh:

Berat badan sekarang : 56kg (humangai! berat nye kau ni Cik N)
Tinggi : 159cm
BMI :22.15 (Normal) -BMI yang sesuai untuk saya adalah di antara skala 18-23
Target untuk turunkan : 6kg (which mean nak kan berat 50kg shj)
BMI selepas penurunan 6kg: 19.78 (Normal)
Target duration untuk turunkan 6kg : 3 bulan (sebulan 2kg sahaja untuk turunkan)

Step 1: Try untuk turunkan 2kg dalam masa sebulan
- alahai, sonang yo step ni...sebulan 2kg..ok lagi la kan..hik3! (cakap BESAR!!)

Step 2: Try to maintain berat selepas penurunan 2kg dan cuba untuk kurangkan lagi 2kg dalam masa sebulan yang akan datang
- erk! boleh ke?? tak pe usaha tangga kejayaan!

Step 3: Try to maintain again untuk turunkan lagi 2kg sampai la mencapai berat 50kg setelah 3 bulan.
- Yeah! go go chaiyok!!

Tapi, macam mana nak maintain and turunkan berat badan ni? ingat kojo sonang??
Ye..ye..saya admit...memang susah nak turunkan berat badan ni kalau kita tak berdisiplin...
Saya seorang yang sangat suka makan...then saya juga adalah seorang yang penghidap gastrik tegar! hahahaha jadinya saya tak boleh diet yang skip2 makan ni...

Apa yang saya boleh buat untuk makan hanyalah:

BREAKFAST (antara pukul 6.30pg -10.30pg) PENTING!
Susu (low fat milk)
2 kuih muih/ mihun goreng

MINUM PAGI (antara pukul 10.30pg - 12.30tgh) jika perlu, sebab orang gastrik ni memang selalu lapar
Biskut (untuk kunyah2/kudapan)
Air Teh Cina/Air kosong/VITAGEN

TENGAH HARI (antara pukul 1.00tgh 2.00tgh) PENTING!
Nasi berlauk/Mee Sup
Air Limau Ais/Air Kosong

MINUM PETANG (antara pukul 3.00ptg - 4.00ptg) jika perlu, sebab orang gastrik ni memang selalu lapar
Buah-buahan potong
Air kosong/VITAGEN

MAKAN MALAM (antara pukul 7.00ptg - 8.00mlm) PENTING!
Nasi berlauk (resipi omak den!)
Air kosong

SUPPER (antara pukul 10.00mlm - keatas) jika perlu, sebab orang gastrik ni memang selalu lapar
Segelas Milo'O/Susu Coklat

hahahahahaha...nampak macam diet tak?? kan dah saya cakap saya ni seorang yang pemakan/suka sangat makan...saya tak boleh kalau tak makan, nanti saya sakit perut...
Nak makan banyak2 boleh, tapi biar dalam kuantiti yang kurang tapi kerap supaya perut tak selalu kosong.

TAPI...janganlah terlalu bergantung sahaja dengan pengawalan dari segi pemakanan camni...kena ada effort untuk exercise jugak...
Exercise ni penting okey...bukan setakat untuk nak bagi shape up and tone up badan je..but in the same time, badan kita pun sihat...

Selalu orang bagi alasan:
"Saya tak ada masa la nak exercise ni...kerja banyak!"
"ala...leceh la nak g jogging..nanti berpeluh2...yuks!!"
"Saya penat la..daripada jogging,baik saya tidur"

Alasan2 kat atas tu selalu ada..semua tu bisikan syaitan je tu! jangan ikut tau!! jangan jadi orang malas! (ingatan untuk diri sendiri! hakhakhak!)
Alahai...tak pe, tak perlu nak exercise setiap hari...cukuplah 2 kali seminggu...tak larat nak pegi jogging or tak ada masa nak pegi gym...kat rumah pun boleh..tak de hal...

Dulu, sebelum waktu sibuk macam kerja saya sekarang ni...saya selalu ada masa untuk exercise...seminggu 4 kali saya akan pegi jogging...2 kali dekat treadmill dlm gym, then another 2 times dekat Taman Tasik Shah Alam...kalau saya terlebih rajin, saya akan angkat weight sikit untuk bagi fit dekat lengan dan peha...tapi semenjak saya semakin sibuk dekat bahagian baru ni..hari2 balik kerja pukul 8-9 malam...dinner pun dekat office je...huhuhu memang dah lama giler tak jejak kan kaki dekat gym, baju untuk pegi gym tersimpan rapi je dekat dalam wardrobe belakang meja saya ni...ntah2 dah berhabuk kot..huhuhu berat badan turun naik macam yoyo...kejap2 turun, pastu naik balik...so saya bertekad untuk loose down sikit then maintain...tak mau kurus2 sangat...just biasa2 je...

So now, saya dah start balik dengan rutin exercise saya...then kalau tak sempat nak pergi jogging, saya akan buat skipping..yeay! hahahaha dah tak mau guna2 lif lagi..now kena berlari turun naik tangga...kalau bos suruh hantar dokumen dekat tingkat 26, saya akan naik dan turun tangga je...kasi fit kaki...hakhakhak! harap2 berjayalah hendaknya misi dan visi saya untuk turunkan 2kg dalam masa sebulan then maintainkan berat tu sampai dapat berat ideal yang saya nak then maintain kan sampai bila2...

Kesihatan kena jaga...
Badan pun kena jaga juga...
Tak kan lah umur belum 30, tapi badan dah macam umur 45 tahun...
Belum kawin, tapi nampak dah macam anak 3-4...
Belum masuk umur 35, tapi penyakit kencing manis, darah tinggi, jantung semua dah ada...
Hurmmm....sama-samalah kita jaga kesihatan dari segi pemakanan dan juga gaya hidup untuk mengelakkan perkara2 yang tak diingini berlaku...

TAK PAYAH SUSAH2 HATI NAK TURUNKAN BERAT BADAN MENDADAK...
BIAR SLOW..TAPI YANG PENTING MAINTAIN...OKEYH? daaa...

Berangan...

Weehhuuu....
Assalammualaikum,
Salam Sejahtera kepada semua...

Wow! agak lama gak la saya tak berkesempatan nak update this blog...
Kesibukan yang telah melanda diri ini...huhuhu

Semua orang suka berangan kan?
Tapi ada orang cakap berangan tu tak elok...sebab kita cuma angan kan sesuatu yang tak tercapai...
Eh! salah tu...sape kata berangan tu tak elok? memang lah orang selalu kata, berangan macam mat jenin...salah ke jadi mat jenin??

Perasaan atau tidak, sejak dari kita kecik lagi mak ayah selalu tanya..."adik nanti dah besar nak jadi ape?"
Pastu kat sekolah, Cikgu pulak tanya "Murid2, dah besar nanti nak jadi ape?" or "apa cita2 awak bila dah besar nanti?"
Haa...bukankah cita-cita tu part of 'angan-angan'?? sebabnya kita bercadang, merancang or senang cita berangan untuk menjadi sesuatu yang kita sendiri belum pasti akan tercapai atau tidak...kan??

So, salah ke berangan tu?? tak salah...kadang-kadang, dari angan-angan tu la terciptanya usaha untuk terus mencuba sehingga berjaya...betul tak?
Kita back balik pada tajuk utama entry ni...kisah pasal berangan...
Saya, tiap2 pagi akan naik LRT Kelana Jaya ke stesyen LRT Masjid Jamek...masa on the way tu, mata saya ligat melihat bangunan2 sekeliling...saje je la nak cuci mata bagi ilang mengantuk...
Then bila dah hari2 macam ni...tiba2 tercetus la pulak idea untuk berangan dalam kepala saya ni....
Ye la...banyak sangat bangunan2 yang dibina berasaskan nama pemilik or pengasas sesuatu perniagaan...
Contoh terdekat macam WISMA ALI BAWAL...dengar nama macam tak komersial kan? hahaha jangan pandang sebelah mata tau! kalau tak silap saya ada 2 or 3 bangunan WISMA ALI BAWAL ni...gempak kan??

Jadi, adalah terdetik di dalam hati kecil saya ni....
Kalau lah En. Ali Bawal ni boleh buat bisnes yang berjaya sehingga tertubuhnya WISMA ALI BAWAL (saya andaikan Wisma Ali Bawal tu, owner dia En. Ali Bawal ye...tak tau betul atau tidak...ANDAIAN SEMATA-MATA) so, why not kalau saya pun cuba untuk buat bisnes, then sampai boleh tubuhkan Yayasan or Pertubuhan sendiri sehingga ada banggunan sendiri...wahh!! mesti best kan?
Contoh: Wisma Quratu'aini atau pun Yayasan Pelajaran Quratu'aini...ermm..mungkin boleh jadi Rumah Qaseh Quratu'aini (untuk perlindungan anak2 yatim, warga tua atau mungkin boleh jadi shelter untuk kanak2 cacat dan kurang upaya)...wahhhh!!! jauh sungguh angan-angan saya kan?? wakakakkakakkaka

Tak pe, mungkin sekarang saya cuma berangan...tapi tak mustahil kalau satu hari nanti apa yang saya angankan akan berjaya saya kecapi...sape tau kan?? yang penting usaha, tawakal dan redha dengan segala ketentuan dari Illahi...kalau betul niat kita, betul usaha yang kita buat Insyaallah akan dipermudahkan segala urusan...perkara yang kita rasa macam mustahil, akan jadi tak mustahil jika dipermudahkan oleh Allah S.W.T.

So kawan2...jom kita start berangan...tapi jangan angan2 kosong je...angan2 biar dengan ilmu dan usaha..baru boleh berjaya...ok...daa....