Home

Sunday, December 15, 2013

BREAK UP...bagaimana nak mulakan hidup baru??




Assalammualaikum wbt,
Salam Sejahtera,

Saya harapkan semuanya baik2 sahaja hendaknya...
actually entry ni dah lama dah saya buat, tapi asyik la tak siap2...paham2 je la...keadaan kerja yang sungguh tak memberi ruang untuk saya meluangkan masa dekat blog kesayangan ni..

Okey, relationship ni sometime best! ada masa tak best! ada masa rasa macam menyampah! ada masa rasa macam sayang sangat2... relationship yang baru selalunya berseri dan harum bak bunga mawar (eceh!) bila in the middle, dah start ada rasa menyampah...at the end dah mula benci membenci... (tak semua relationship macam tu ye adik-adik)...

Actually, it's normal life...ada pasang surutnya...apa yang penting, kita mesti percaya...setiap kejadian yang berlaku ada hikmahnya dan sentiasa kena percaya yang Allah s.w.t tak akan beri kita ujian kalau sesuatu ujian tu kita tak mampu untuk mengatasi nya...mesti kena selalu ingat, setiap ujian yang diberiNya adalah salah satu tanda kekuasaan-Nya.

Saya pun pernah mengalami episod-episod luka dalam relationship ni...ada masa kita bergaduh, ada masa kita rasa sangat bahagia, ada masa kita rasa macam menyampah... sebenarnya dalam sesuatu perhubungan yang paling penting adalah:

1. KEPERCAYAAN
2. ILMU
3. BATAS-BATAS PERGAULAN
4. HORMAT-MENGHORMATI
5. TANGGUNGJAWAB
6. KASIH SAYANG

Bagi saya, 6 elemen dekat atas ni yang paling penting untuk sesuatu perhubungan... kenapa saya letakkan KEPERCAYAAN  yang paling atas? sebab tanpa kepercayaan, tak ada makna dalam sesuatu perhubungan. tak kira la perhubungan yang macam mana sekalipun, even dalam friendship..kita mesti letakkan teras kepercayaan tu kepada seseorang yang kita gelarkan sebagai sahabat.  Tanpa kepercayaan, sesuatu perhubungan tu tak ada makna.

Elemen yang ke dua, ILMU...Ilmu ni tak semestinya ilmu dalam pelajaran je penting... dalam diri kita, dalam hati kita mesti kena ada terapkan Ilmu Agama...sebab apa kena ada Ilmu agama? saya percaya semua agama mengajar umatnya untuk melakukan kebaikan, dan menghindarkan kemungkaran... Dengan ilmu la, kita akan jadikan ianya panduan di dalam kehidupan.

Begitu jugak elemen-elemen lain yang saya sebutkan di atas. BATAS-BATAS PERGAULAN perlu di jaga, kena ingat di dalam apa jua perhubungan, mesti ada batas-batasnya, macam tu jugak dengan HORMAT-MENGHORMATI, TANGGUNGJAWAB DAN KASIH SAYANG antara satu sama lain.

Banyak faktor yang menyebabkan sesuatu perhubungan tu tak menjadi, tapi...ramai tak tau, apakah cara yang terbaik untuk kita bangkit semula dari segala kesedihan akibat daripada hubungan yang separuh jalan ni. Okey, dekat sini saya nak share a few tips yang saya lakukan bila saya frust putus cinta.  Actually, saya tak ada la banyak kali sangat putus cinta...hehehe tapi, relationship yang serius yang pernah saya ada, adalah bila saya dah terfikir untuk berkahwin dengan beliau...tapi, Allah s.w.t itu Maha Mengetahui apa yang lebih baik untuk saya...jadi Dia tunjukkan dekat saya, kenapa si dia itu bukanlah jodoh yang terbaik untuk saya...
Setiap perpisahan tu mesti lah sedih! giler ko tak sedih! hahahahahaha so, macam mana saya nak overcome rasa sedih, frust, stress, depress etc.
So, saya share, a few tips macam mana saya overcome rasa sedih semua ni...

1--> BERDOA
Memperbanyakkan untuk lebih dekatkan diri dengan Tuhan, perbanyakkan berdoa minta diberikan kekuatan hati untuk menempuhi dugaan-dugaan ini.


BERTAUBATLAH...mungkin dengan sedar atau tanpa sedar, kita telah melakukan dosa kecil mahupan dosa besar sepanjang perhubungan kita dengan si polan tersebut.  Banyakkan muhasabah diri, think positive dan sentiasa kena ingat, berakhirnya hubungan kita dengan si polan tersebut, tak semestinya hidup kita pun perlu juga berakhir.



2--> LUANGKAN LEBIH MASA BERSAMA KELUARGA
Mungkin tanpa kita sedar, kita terlalu asyik sangat dengan orang yang kita bercinta tu..sampaikan ada hati yang terusik, terasa, ataupun terkecil hati sebab kita melebihkan orang lain yang belum pasti lagi itu adalah jodoh kita berbanding meluangkan masa bersama ibu bapa dan keluarga.  So, the best way...luangkan lebih banyak masa dengan family and perkara ni sedikit sebanyak mampu untuk mengurangkan rasa sedih dalam hati.

3--> PERGI BERCUTI
Saya memang gemar pergi bercuti... so bila rasa stress masa mula-mula putus cinta dulu, saya ajak kawan saya, check in dekat hotel 5 star!! hahahahaha harga bilik 1 malam RM789.00++ memang puas hati!
rasa hilang stress, rasa seronok, rasa puas semua ada.
Tapi kena beringat, jangan pergi sorang-sorang, jangan pergi bercuti yang di luar bajet anda dan jangan buat sesuatu perkara melebihi kemampuan anda....





Saya pergi bercuti di Grand  Lexis, Port Dickson...saya amik bilik Executive Suite with Internal Pool.

4--> BUANG SEMUA MEMORI BERSAMA SI DIA
Okey...Saya tau yang ni yang part paling susah!
But you have to do it!!
Benda yang pertama saya buang adalah...GAMBAR!
Gambar-gambar bersama si dia yang banyak giler, saya DELETE....baik dekat handphone, dekat external hardisk, dekat personal laptop even dekat komputer opis pun saya delete jugak...
Gambar yang hardcopy, saya buang!

Dah! tak mo ingat! tak mo pandang lagi dah! apa yang dah jadi...biarlah jadi...
Macam tu jugak dengan semua barang-barang yang dia pernah bagi...
Saya simpan dalam 1 kotak, then saya donate dekat rumah anak yatim...
Bil telefon, Bil Broadband yang mana ada sharing account, saya terminate!
TAPI, kena ingat...nak buat benda2 BUANG ni, hati kena kuat! hati kena cekal!

5--> BUAT SENARAI WISH LIST
Okey, senarai wish list ni adalah untuk release hati kita dari kesakitan...hehe
list down apa yang kita teringin sangat nak buat sepanjang kita ada hubungan dengan si dia tapi masa kita nak buat tu, si dia halang...contoh: nak panjat gunung kinabalu ke, nak buat bunge jumping ke... then try untuk fulfill wish list tersebut.

6--> MEMAAFKAN
Saya tau, perpisahan especially yang melibatkan kecurangan sangatlah menyakitkan...
Sometime kita terlalu cepat menghukum seseorang tanpa kita selidiki latar belakang orang tu sebabkan based on bad experience kita dalam relationship...saya tau, ada setengah orang yang agak takot untuk memulakan sesuatu perhubungan lepas break off dengan partner dorang...then tak habis-habis menyalahkan opposite sex sebabkan pengalaman silam yang tak berapa nak best dalam relationship...
Saya pun tak terlepas dari semua tu...bahkan saya siap menyumpah my ex lagi sebabkan saya terlalu sakit hati dengan perangai beliau...
Tapi, 1 hari saya sedar...sampai bila saya nak membenci dia? sampai bila saya nak simpan dendam? apa yang dah jadi, biarlah jadi....sampai bila saya nak salahkan lelaki? sedangkan saya tau, tak semua lelaki tu tak guna (macam lagu yuna)...jadi saya ambil masa untuk muhasabah diri saya sendiri...saya fikir baik-baik, berdoa banyak-banyak dekat Allah, minta Allah kuatkan hati saya supaya saya dapat tempuh semua dugaan ini dan minta Allah lembutkan hati saya untuk memaafkan ex saya tu...Jadi, satu hari tu saya nekad untuk call my ex and bagitau dia...saya ampunkan dia, saya maafkan dia dan saya juga minta maaf diatas segala kesilapan yang pernah saya lakukan sepanjang saya bersama dia... sometime, tak salah kita tundukkan sedikit ego kita untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain...Alhamdulillah...selepas dari tu, saya rasa hati saya ni sangat tenang, sangat aman...dan dengan sendirinya, saya lebih rasa lega...sebab dendam saya selama ni akhirnya berakhir dengan perkara yang paling mudah...hanya dengan memaafkan seseorang yang pernah menyakiti hati kita...



So, that's all from me...
Akhir kata untuk semua...
Perpisahan bukanlah pengakhiran kepada sesuatu, tapi ianya adalah permulaan kepada sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita impikan...
Apa yang penting, sentiasa kena percaya pada Qada' dan Qadar serta ketentuan dari Illahi...
Allah s.w.t lebih tahu apa yang terbaik untuk umatnya...
Hope entry saya kali ni mampu membantu kawan-kawan yang sedang bersedih...
Saya sentiasa percaya, "mungkin saya bukanlah yang terbaik untuk dia, tapi saya yakin, saya adalah yang terbaik untuk orang yang telah ditakdirkan untuk saya..."

Sekian,
Nanad...

Thursday, December 5, 2013

Request for subject to discuss..

Assalammualaikum wbt,

Terima kasih kepada yang bagi komen and tak kurang jugak yang hantar email bertanyakan macam-macam soalan.

Ada yang suruh buat post khas untuk satu-satu topik yang mungkin saya boleh kupaskan dengan lebih mendalam.

Ermm...saya tak de lah terer sangat dalam banyak hal, cuma mungkin saya boleh la bagi pendapat based on pengalaman and share dekat semua readers.

Memandangkan saya agak busy sekarang ni untuk post banyak pending entry, saya harap semua dapat bersabar ye.

Ada a few tajuk yang saya nak share and ada yang dlm my waiting/pending entry, which is:

1. Personal financial control
2. Macam mana nak lalui hari-hari mendatang selepas break up
3. Penjagaan gigi dan rawatan orthodontic
4. Study dan kerjaya
5. Travel tips
6. Sexual Harrasment

Ermmm...ermmm, tajuk-tajuk ni besar...mungkin saya boleh share pendapat sikit-sikit based on pengalaman sahaja ye.. mungkin boleh dijadikan panduan dan menambah pengetahuan kepada semua.

Give me some time untuk update semua ni.
Terima kasih kepada pencadang-pencadang tajuk tersebut.
Owh ye, this is my email address: nadrahbakar@gmail.com

Thank's a lot guys!
Salam cium peluk,
Nanad

Sunday, November 3, 2013

KAMI DATANG UNTUK MENYUNTING BUNGA DI TAMAN...

Assalammualaikum w.b.t,

Bermula sebagai kenalan di tempat kerja..
Berhubung sebagai Pegawai dan Setiausaha..
Walaupun berbeza pejabat dan tanggungjawab..
Tapi setiap hari, mesti bertemu dan bertembung...

Permulaan yang baik, saya panggil dia ENCIK..
Dia memilih untuk membahasakan diri dia ABANG..
Mungkin sebab perbezaan umur yang banyak..
Saya hormat dia sebagai rakan sekerja, kawan seunit dan juga sebagai abang..

Tak sangka, dalam diam rupanya ada hati yang terpaut dan tertawan...
Mula-mulanya saya tak perasan...
Saya sangkakan sekadar kawan-kawan...
Rupa-rupanya ada hati yang menaruh harapan...

Diam-diam dia merisik..
Diam-diam dia mendekat..
Diam-diam dia mencuba...
Diam-diam akhirnya dapat..

Pada mulanya saya tak tahu dan tak perasan..
Bila masa hati ini dah tertawan...
Tertawan pada senyumnya ke? pada gelak tawanya ke?
Semua tu bukan jawapan...
Jawapan yang sebenarnya, saya mula sedar bila kali pertama saya dengar dia mengaji..
Mengaji bersama-sama dengan rakan sepejabat...
Bacaan Yaasin setiap hari jumaat...
Itulah kali pertama, saya terdetik di dalam hati "Subhanallah, sedapnya dia mengaji..Ya Allah, kalaulah dapat suami macam ni, untungnya aku..hari-hari boleh mengaji sama-sama"
Orang mengaji, saya terdiam dan terpaku..
Terkesima dek terujanya bila mendengar suara merdu yg mengaji di depan mata itu..

Dari situ la terdetiknya perasaan suka...
Tiada kata yang mampu diungkapkan...
Hanya mampu berserah dan tawakal..
Permulaan berhubung hanyalah bercerita pasal kerja..
Tak sangka itulah detik pertama segalanya...
Setiap hari kalau tak berjumpa rasa tak lengkap hidup..
Jumpa setakat cakap, 'Hai dan Bye' pun dah cukup buat hati berbunga-bunga..

Setiap hari semakin kerap bersms, whatsapp..
Bertanya kabar dan berita dan juga berkongsi cerita..
Permulaan yang singkat, tetapi penuh bermakna..
Detik pertama keluar bersama, keserasian lebih terasa..
Kali kedua keluar, terus berjumpa dengan ibu dan bapa...
Berkenal-kenalan mengeratkan hubungan..

Tak dinafikan hubungan ini masih baru...
Masih belum mengenali antara satu sama lain lebih mendalam..
Tapi tak tahu mana datangnya kekuatan, bila dilamar dalam diam...
Diajak untuk terus mengikat tali pertunangan..
Pada masa tu usia perkenalan kami baru 3 bulan..
Dia bercadang untuk masuk meminang...
Selesaikan semua perkara satu-persatu..

Atas persetujuan dan perbincangan bersama..
Tarikh di pilih, persiapan dibuat..dalam masa 1 bulan setengah merancang untuk persiapan...
Setelah dapat tarikh yang bersesuaian, lagi 1 bulan setengah untuk persiapan akhir...
Hantaran di buat, katering ditempah...
Genap tarikh 6 bulan usia perkenalan, datanglah rombongan lelaki ke rumah perempuan...
Perbincangan dan kata sepakat dibuat, persetujuan dan restu dua keluarga dimeterai..
19 buah dulang berbalas 21 buah dulang..
Dua buah cincin menjadi tanda pengikat hubungan..
Menandakan si gadis telah dipinang dan menjadi tunangan orang...

Risik pun sudah, bertunang pun sudah...
Cincin tanda diberi, cincin tunang pun dah diterima...
8 bulan tempoh ikatan..
Tak terlalu lama, tak terlalu sekejap..
Diharapkan hubungan ini berkekalan hingga ke akhirnya..
Terima kasih Ya Allah kerana mendengar bisik hatiku...

p/s: Ececeh!! rasa macam jiwang pulak bila buat ayat macam ni...ekekeke

Rombongan pihak lelaki

Aturan hantaran kedua-dua belah pihak
My Mini Pelamin untuk bertunang

Selesai sesi merisik dan bertunang
Me, Myself...make up by my own and bantuan dari my besties, Kelly Khalid

Sesi sarung cincin....tangan menggeletar kot time ni...haha
This is my Engagement Ring..

Bunga Encik Tunang bagi...tak sangka bertunang pun dapat bunga...wow! haha

Pic ni snap dekat tepi rumah je sebenarnya...hahahaha





Tuesday, October 22, 2013

FINALLY, WE...BREAK OFF!! BYE BRACES! I WILL MISS YOU...

Assalammualaikum w.b.t,

20hb Julai 2013
Inilah tarikh bersejarahnya...
Inilah tarikh segalanya telah berakhir...
SELAMAT TINGGAL BRACES!

wahahahahahahahahhaha! ayat nak dramatik je kan nanad ni! haish!

Okey, setelah 4 tahun lebih saya pakai besi di gigi, akhirnya sudah tiba masanya besi-besi ini dikeluarkan dan gigi-gigi saya dilepaskan dari cengkaman besi-besi tersebut...


This is gambar sebelum remove braces...
tadaaaaa!! braces off!! okey pic ni memang just a few hour lepas bukak braces..

So orang mesti nak tanya, ape rasa bila braces dah bukak??
ermmm...rasa dia...
ermmm....
ermmm....
ermmmm....

Rasa dia macam, mula2 rasa pelik...sebab bibir and lidah tak bersentuh dengan besi (cuma orang yg pakai braces je tau ape rasa tu...hehe) pastu rasa macam licin je..nak makan pun cam tak best! pastu saya rasa gigi saya besar-besar! wahahahaha

So, selama 4 tahun lebih saya pakai braces, inilah hasilnya...gigi santek!! yeay!!

that's all from me..
muaah! from nanad..
xoxo

Monday, October 21, 2013

Banyaknya pending entry!!!!

Assalammualaikum w.b.t,

Hai kawan2...
Okey..okey..okey! saya tau! my bad! saya dah lama giler tak update blog saya...
saya busy sangat-sangat la...tak ada masa nak mengadap blog2 ni...
yee..yeee...yeeeeee!! saya tau! last saya update blog ni on February this year... nasib baik bulan february tahun ni, kalau tahun lepas, camne?? hahahaha

so dah lapan (8) bulan saya tak update blog saya (OMGeessss!! 8 bulan hokey! lamanya Nanad!!)
kalau orang pregnant, sekarang ni tengah nerves nak tunggu saat-saat kelahiran...hahahahaha
ofcz la dalam masa 8 bulan ni ada banyak sangat perubahan yang jadi dalam hidup saya...
banyak benda yang jadi, yang saya tak rancang and tak expect pun akan jadi tahun ni...

antara perkara-perkara yang terjadi dengan sungguh dahsyatnya dalam kehidupan saya ni (ececeh! ayat nak berdrama je nanad ni!) adalah:

1. Saya dah bukak BRACES!!! yeay!!!
2. Saya dah bertunang...yeay! gulpppp!!
3. Saya dah nak kahwin...yeay! wuuhuuuhuhu...gulp! gulp! gulp!

haaaa....dahsyat tak benda yang jadi dekat dalam diri saya dalam masa 8 bulan ni?? bagi saya dahsyat la...sebab saya tak pernah pun expect yang saya akan jadi tunangan orang...especially dalam tahun ni...seriously tak expect langsung!!

So, ada banyak entry yang pending...give me some sweet time to update all my pending entry ye... inshaallah i will try my best untuk publish entry yang pending tu...

okey kawan-kawan...lebiu ketat2!

Salam sayang dari Nanad!
xoxo

Hai!!

Assalammualaikum w.b.t,

wallllaaaaweeehhhhh!! rindunya dekat blog ni!!!
sorry la kawan2...saya memang busy giler these lately sampai tak ada masa nak bukak and update blog...

Banyak cerita nak share, banyak sangat-sangat!! hehehe

Owh yes! braces saya dah bukak tau! hik3! k bye!

Wednesday, February 6, 2013

Al-Fatihah buat Arwah Norihan binti Abd. Manaf

Assalam,
Ingin dimaklumkan, maklang saya Norihan binti Abd. Manaf telah pergi menghadap Illahi pada tanggal 19hb Januari 2013.

Semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.  Amin...

Pic ni diambil 2 hari sebelum alang menghembuskan nafas terakhir beliau...sewaktu ni alang masih mampu memegang tangan saya....masih ada tindak balas kalau dipanggil....tangan tu kesan lebam akibat terlalu banyak sangat dicucuk dengan jarum suntikan untuk ubat-ubatan dan juga antibiotik...

Tuesday, January 15, 2013

Please Pray For Her...Norihan binti Abd. Manaf

Assalammualaikum w.b.t
Salam Sejahtera kepada semua...

Lately ni saya sangat stress and risau tentang kesihatan makcik saya, Norihan binti Abd Manaf...

Mak lang ni OKU, kecacatan kekal fizikal yang berpunca daripada demam panas masa kecik-kecik dulu...
Alhamdulillah, walaupun mempunyai kekurangan fizikal, tapi alang tetap kuat and tabah di dalam menempuhi dugaan hidup ini...alang bukan saje mampu berjalan sendiri, bergerak sendiri, menyediakan kelengkapan sendiri malah alang juga mampu mengambil upah menjahit baju...betapa selama ini alang sangat berdikari di dalam menampung perbelanjaan kehidupan beliau...

Bermula dari sakit pening-pening...tak ada selera nak makan...kaki membengkak...alang dimasukkan selama sebulan di hospital selayang sebab demam and muntah2 yang alang alami...kemudian alang keluar hospital selama seminggu dan menetap di rumah pakcu di kepong...after that alang dimasukkan ke hospital HUKM atas masalah lain...waktu tu doktor kata ada jangkitan kuman pada kaki alang...almost sebulan jugak alang dekat HUKM...

Disebabkan tiada sebarang maklumat mengenai penyakit yang alang hadapi, mak saya dan adik beradik yang lain decide untuk bawak alang keluar dari hospital dengan harapan alang semakin pulih...sejurus selepas keluar dari hospital, alang terus ditempatkan di rumah saya memandangkan emak sy tidak bekerja jika dibandingkan dengan adik beradik yang lain....

Hari pertama alang keluar hospital, keadaan alang agak teruk..muka pucat, langsung tak boleh nak bergerak, percakapan tidak jelas...saya hanya berdoa supaya alang kuat untuk menerusi sakitnya ini...disebabkan jadual kerja yang padat, saya hanya mampu tengok alang pada waktu subuh dan malam selepas saya pulang dari kerja...

Weekend baru ni, saya diarahkan untuk ke Port Dickson untuk menghadiri Interview naik pangkat...pengalaman dekat sana memang sangat seronok,tapi saya tak boleh nak fokus sangat sebab saya rasa macam agak stress, tak boleh nak fokus and in the same time otak ni asyik berfikir je condition alang dekat rumah...

Hari ahad saya balik dari PD, saya terus tgk alang...saya terkejut sebab tengok seluruh badan alang membengkak...muka alang da pucat2 kuning....malam tu saya bincang dengan mak saya, untuk bawak alang ke hospital sebab saya rasa alang semakin worse...

Isnin, 14 Jan 2013, saya pagi2 tu da rasa macam tak sedap hati and stress...kebetulan makcik2 sy call untuk bincang hal ni, saya terus suggest untuk panggil ambulan...bila dapat green light je dari mak and makcik2 saya, saya terus call ambulan untuk ambik alang dekat rumah untuk dapatkan rawatan yang sepatutnya...saya amik half day dan terus ke hospital untuk memantau keadaan alang...

Bila saya dimaklumkan yang alang dimasukkan di dalam RED ZONE area dekat unit kecemasan, saya terus rasa kecut perut...teringat dekat Arwah Abg saya dulu....Arwah dulu pun ditempatkan dekat RED ZONE area hingga ke nafas dia yang terakhir....saya dimaklumkan bahawa kuman di dalam darah telah merebak ke hati, buah pinggang, limpa dan jantung alang...keadaan alang semakin kritikal...

 
Dan sekarang keadaan alang semakin teruk...alang dikategorikan sebagai tenat...
Saya berharap alang kuat untuk menempuhi segala dugaan ini...semoga alang diberikan kekuatan...


Ini keadaan alang semalam selepas dipindahkan ke wad...masih belum stabil sepenuhnya....alang, be strong ye...

Monday, January 7, 2013

Hello Braces!

As-salam...
1st of all...nak wish selamat tahun baru...weeee....hehehehe
last friday saya ke Klinik Zubaidah untuk treatment braces...
punyalah saya ni busy giler lately ni...almost 2 month tak pergi treatment braces!
nasib baik my dentist tak marah...hahahahahaha

So last 2 month saya punya braces kaler shocking pink + turquoise untuk gigi atas, gigi bawah pulak saya pakai kaler baby blue...wakakakakaka giler nye Cik Nad! Aahhh! peduli hape! gigi aku kan?? hak3!

 hehe time ni muka banyak bekas jerawat....so cam comot sket...nampak tak kaler kt braces tu? sangat terang dan jelas kan? terima kasih kepada kamera handphone samsung galaxy SIII...hahahahaha

Then baru2 ni saya pergi treatment braces, my beloved dentist tanya, nak pakai kaler ape pulak?
saya cakap saya nak buat 3 kaler!! terkejut dentist saya....hahahahahaha tapi tak jadi pun amik 3 kaler...saya pakai 2 kaler jugak...shocking oren + dark purple....hasil dia cantik jugak! i like!

haa..ni pakai hengpon murah je snap pic...sebab tu la kualiti tak brape nak cantik...tapi still nampak dengan jelas kaler braces tu...

tahun da masuk tahun ke 4 saya pakai braces...my dentist kata pergerakkan gigi bawah saya sangat lambat...sebab dulu saya cabut 1 gigi atas sebelah taring belah kiri and satu lagi gigi bawah, gigi geraham belah kiri jugak....so now gigi atas dah fully okey, semua dah rapat and tersusun cantik....tapi masalahnya gigi bawah saya, tempat yang cabut dulu...gigi geraham yang cabut dulu meninggalkan ruang yang agak besar...so bila ditarik untuk rapatkan, pergerakkan gigi geraham lain agak lambat...sebabnya doktor cakap, semua gigi geraham saya ada 4 tunjang...saya ingatkan itu normal...rupanya doktor cakap, sepatutnya gigi geraham bongsu sahaja yang ada 4 tunjang, gigi lain normally 3 tunjang...tapi kes saya, lepas tgk X-Ray, semua gigi geraham saya ada 4 tunjang...so bila ada 4 tunjang, gigi tu sangat kuat and susah untuk di tarik...bayangkan, doktor cuba untuk tarik gigi geraham bawah ni dari bulan Februari 2012, now dah Januari 2013....but still pergerakkan sangat slow...ada lagi 3mm ruang yang perlu dirapatkan....hurrmmm....doktor kata, "sabar la ye Nadrah..." hahahahahahaha

Kalo saya ni tak sabar, memang dah lama saya mintak doktor bukak besi2 ni...mak saya pulak tak abih2 tanya..."kakak, sampai bila ko nak simpan besi2 ni??" pergh! mendalam sungguh soalan! hahahahahaha
saya sendiri tak sabar nak bukak braces ni...rasa cam lama sangat dah pakai...tapi betul la...macam doktor cakap aritu, masa mula2 saya pakai braces...doktor target boleh bukak selepas 2 tahun....mula2 gigi saya bergerak dengan sangat cepat...dalam masa 3 bulan semuanya okey, pergerakkan sangat laju....tapi after that bila melibatkan gigi geraham, mula la start slow pergerakkan dia...tapi tak pe, kekadang seronok jugak bila pakai braces ni...

Masa tengah treatment aritu, doktor ada cakap..."pandai Nadrah jaga gigi, gigi Nadrah cantik...bersih je..." hehehe (kembang la tu doktor puji kannnn??? haak! dush! hahahaha) ye la...pakai braces ni, kita kena sangat peka dengan kebersihan gigi kita...

dah la gigi kena ikat dengan besi, pastu kuat makan! suka makan macam2...ofcz ada serpihan makanan yang akan melekat dekat gigi...KENA INGAT! penjagaan gigi yang baik sangat perlu okey! jaga kebersihan gigi bukan bermakna awk kena gosok gigi setiap masa...haish! kalo saya pun rimas kot! gosok gigi mcm biasa, 2 kali sehari...tapi bila pakai braces ni kena ada extra care....kena rajin2 berus dengan interdental brush...alahai! memang keje leceh nk kena berus setiap celahan gigi...tapi MESTI KENA BUAT! sebab kalo tak nanti gigi kotor, then gusi membengkak sebab gigi tak bersih...and tu la penyebab gusi berdarah....

Setiap 6 bulan sekali saya akan pergi buat scaling...cuci gigi ni perlu, sebab kita makan macam2, minum pun macam2 jugak...macam saya ni, suka nau minum mocha...mocha tu kan ada caffeine (kalo tau dentist saya ni..abih la...hahahahahaha doktor da pesan awal2, pakai braces kena start say bye2 dekat minuman berkafein) so, bila buat scaling, doktor akan polish skali...time tu rasa cam, gigi saya la yang paling bersih di universe!! wah! ayat bukan calang2! hahahahaha

Sepanjang 4 tahun saya pakai braces ni, memang byk pengalaman yang best and tak best dalam penjagaan gigi ni...and yang lagi best, saya da dapat mengatasi rasa fobia bila berjumpa dengan dentist...kalo dulu, dengar je nama doktor gigi, mesti rasa cam nk terkencing dalam seluar!! hehehehehe tak de la...

Rasa sakit lepas treatment braces tu da rasa macam asam garam kehidupan dah! wah! ayat! hahahahaha ye la...da biasa da bila gigi dgn gusi rasa sengal...tak boleh tersentuh, nak tido pun sakit, nak makan lagi la sakit...so dah biasa dengan situasi begitu...

Saya tau ramai reader saya dekat blog ni sangat berminat dengan entry braces ni....so thank's a lot sebab sudi singgah and membaca...kepada yang berminat untuk pakai braces, dipersilakan...

*Dentist saya say thank's dekat saya...sebab dia kata ramai patient dia datang sebab baca blog saya...hahahahahahaha  saya tak de la nak promote sangat...cuma, bila bagi servis yang baik, kita puas hati and ofcz kita akan bercerita dekat orang kan? lagipun dentist saya tu sangat baik....saya suka...dentist saya telah berjaya buat saya tak takot untuk dapatkan dental treatment lagi...thank's doktor Zubaidah... I Love U ketat2!