Home

Sunday, December 15, 2013

BREAK UP...bagaimana nak mulakan hidup baru??




Assalammualaikum wbt,
Salam Sejahtera,

Saya harapkan semuanya baik2 sahaja hendaknya...
actually entry ni dah lama dah saya buat, tapi asyik la tak siap2...paham2 je la...keadaan kerja yang sungguh tak memberi ruang untuk saya meluangkan masa dekat blog kesayangan ni..

Okey, relationship ni sometime best! ada masa tak best! ada masa rasa macam menyampah! ada masa rasa macam sayang sangat2... relationship yang baru selalunya berseri dan harum bak bunga mawar (eceh!) bila in the middle, dah start ada rasa menyampah...at the end dah mula benci membenci... (tak semua relationship macam tu ye adik-adik)...

Actually, it's normal life...ada pasang surutnya...apa yang penting, kita mesti percaya...setiap kejadian yang berlaku ada hikmahnya dan sentiasa kena percaya yang Allah s.w.t tak akan beri kita ujian kalau sesuatu ujian tu kita tak mampu untuk mengatasi nya...mesti kena selalu ingat, setiap ujian yang diberiNya adalah salah satu tanda kekuasaan-Nya.

Saya pun pernah mengalami episod-episod luka dalam relationship ni...ada masa kita bergaduh, ada masa kita rasa sangat bahagia, ada masa kita rasa macam menyampah... sebenarnya dalam sesuatu perhubungan yang paling penting adalah:

1. KEPERCAYAAN
2. ILMU
3. BATAS-BATAS PERGAULAN
4. HORMAT-MENGHORMATI
5. TANGGUNGJAWAB
6. KASIH SAYANG

Bagi saya, 6 elemen dekat atas ni yang paling penting untuk sesuatu perhubungan... kenapa saya letakkan KEPERCAYAAN  yang paling atas? sebab tanpa kepercayaan, tak ada makna dalam sesuatu perhubungan. tak kira la perhubungan yang macam mana sekalipun, even dalam friendship..kita mesti letakkan teras kepercayaan tu kepada seseorang yang kita gelarkan sebagai sahabat.  Tanpa kepercayaan, sesuatu perhubungan tu tak ada makna.

Elemen yang ke dua, ILMU...Ilmu ni tak semestinya ilmu dalam pelajaran je penting... dalam diri kita, dalam hati kita mesti kena ada terapkan Ilmu Agama...sebab apa kena ada Ilmu agama? saya percaya semua agama mengajar umatnya untuk melakukan kebaikan, dan menghindarkan kemungkaran... Dengan ilmu la, kita akan jadikan ianya panduan di dalam kehidupan.

Begitu jugak elemen-elemen lain yang saya sebutkan di atas. BATAS-BATAS PERGAULAN perlu di jaga, kena ingat di dalam apa jua perhubungan, mesti ada batas-batasnya, macam tu jugak dengan HORMAT-MENGHORMATI, TANGGUNGJAWAB DAN KASIH SAYANG antara satu sama lain.

Banyak faktor yang menyebabkan sesuatu perhubungan tu tak menjadi, tapi...ramai tak tau, apakah cara yang terbaik untuk kita bangkit semula dari segala kesedihan akibat daripada hubungan yang separuh jalan ni. Okey, dekat sini saya nak share a few tips yang saya lakukan bila saya frust putus cinta.  Actually, saya tak ada la banyak kali sangat putus cinta...hehehe tapi, relationship yang serius yang pernah saya ada, adalah bila saya dah terfikir untuk berkahwin dengan beliau...tapi, Allah s.w.t itu Maha Mengetahui apa yang lebih baik untuk saya...jadi Dia tunjukkan dekat saya, kenapa si dia itu bukanlah jodoh yang terbaik untuk saya...
Setiap perpisahan tu mesti lah sedih! giler ko tak sedih! hahahahahaha so, macam mana saya nak overcome rasa sedih, frust, stress, depress etc.
So, saya share, a few tips macam mana saya overcome rasa sedih semua ni...

1--> BERDOA
Memperbanyakkan untuk lebih dekatkan diri dengan Tuhan, perbanyakkan berdoa minta diberikan kekuatan hati untuk menempuhi dugaan-dugaan ini.


BERTAUBATLAH...mungkin dengan sedar atau tanpa sedar, kita telah melakukan dosa kecil mahupan dosa besar sepanjang perhubungan kita dengan si polan tersebut.  Banyakkan muhasabah diri, think positive dan sentiasa kena ingat, berakhirnya hubungan kita dengan si polan tersebut, tak semestinya hidup kita pun perlu juga berakhir.



2--> LUANGKAN LEBIH MASA BERSAMA KELUARGA
Mungkin tanpa kita sedar, kita terlalu asyik sangat dengan orang yang kita bercinta tu..sampaikan ada hati yang terusik, terasa, ataupun terkecil hati sebab kita melebihkan orang lain yang belum pasti lagi itu adalah jodoh kita berbanding meluangkan masa bersama ibu bapa dan keluarga.  So, the best way...luangkan lebih banyak masa dengan family and perkara ni sedikit sebanyak mampu untuk mengurangkan rasa sedih dalam hati.

3--> PERGI BERCUTI
Saya memang gemar pergi bercuti... so bila rasa stress masa mula-mula putus cinta dulu, saya ajak kawan saya, check in dekat hotel 5 star!! hahahahaha harga bilik 1 malam RM789.00++ memang puas hati!
rasa hilang stress, rasa seronok, rasa puas semua ada.
Tapi kena beringat, jangan pergi sorang-sorang, jangan pergi bercuti yang di luar bajet anda dan jangan buat sesuatu perkara melebihi kemampuan anda....





Saya pergi bercuti di Grand  Lexis, Port Dickson...saya amik bilik Executive Suite with Internal Pool.

4--> BUANG SEMUA MEMORI BERSAMA SI DIA
Okey...Saya tau yang ni yang part paling susah!
But you have to do it!!
Benda yang pertama saya buang adalah...GAMBAR!
Gambar-gambar bersama si dia yang banyak giler, saya DELETE....baik dekat handphone, dekat external hardisk, dekat personal laptop even dekat komputer opis pun saya delete jugak...
Gambar yang hardcopy, saya buang!

Dah! tak mo ingat! tak mo pandang lagi dah! apa yang dah jadi...biarlah jadi...
Macam tu jugak dengan semua barang-barang yang dia pernah bagi...
Saya simpan dalam 1 kotak, then saya donate dekat rumah anak yatim...
Bil telefon, Bil Broadband yang mana ada sharing account, saya terminate!
TAPI, kena ingat...nak buat benda2 BUANG ni, hati kena kuat! hati kena cekal!

5--> BUAT SENARAI WISH LIST
Okey, senarai wish list ni adalah untuk release hati kita dari kesakitan...hehe
list down apa yang kita teringin sangat nak buat sepanjang kita ada hubungan dengan si dia tapi masa kita nak buat tu, si dia halang...contoh: nak panjat gunung kinabalu ke, nak buat bunge jumping ke... then try untuk fulfill wish list tersebut.

6--> MEMAAFKAN
Saya tau, perpisahan especially yang melibatkan kecurangan sangatlah menyakitkan...
Sometime kita terlalu cepat menghukum seseorang tanpa kita selidiki latar belakang orang tu sebabkan based on bad experience kita dalam relationship...saya tau, ada setengah orang yang agak takot untuk memulakan sesuatu perhubungan lepas break off dengan partner dorang...then tak habis-habis menyalahkan opposite sex sebabkan pengalaman silam yang tak berapa nak best dalam relationship...
Saya pun tak terlepas dari semua tu...bahkan saya siap menyumpah my ex lagi sebabkan saya terlalu sakit hati dengan perangai beliau...
Tapi, 1 hari saya sedar...sampai bila saya nak membenci dia? sampai bila saya nak simpan dendam? apa yang dah jadi, biarlah jadi....sampai bila saya nak salahkan lelaki? sedangkan saya tau, tak semua lelaki tu tak guna (macam lagu yuna)...jadi saya ambil masa untuk muhasabah diri saya sendiri...saya fikir baik-baik, berdoa banyak-banyak dekat Allah, minta Allah kuatkan hati saya supaya saya dapat tempuh semua dugaan ini dan minta Allah lembutkan hati saya untuk memaafkan ex saya tu...Jadi, satu hari tu saya nekad untuk call my ex and bagitau dia...saya ampunkan dia, saya maafkan dia dan saya juga minta maaf diatas segala kesilapan yang pernah saya lakukan sepanjang saya bersama dia... sometime, tak salah kita tundukkan sedikit ego kita untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain...Alhamdulillah...selepas dari tu, saya rasa hati saya ni sangat tenang, sangat aman...dan dengan sendirinya, saya lebih rasa lega...sebab dendam saya selama ni akhirnya berakhir dengan perkara yang paling mudah...hanya dengan memaafkan seseorang yang pernah menyakiti hati kita...



So, that's all from me...
Akhir kata untuk semua...
Perpisahan bukanlah pengakhiran kepada sesuatu, tapi ianya adalah permulaan kepada sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita impikan...
Apa yang penting, sentiasa kena percaya pada Qada' dan Qadar serta ketentuan dari Illahi...
Allah s.w.t lebih tahu apa yang terbaik untuk umatnya...
Hope entry saya kali ni mampu membantu kawan-kawan yang sedang bersedih...
Saya sentiasa percaya, "mungkin saya bukanlah yang terbaik untuk dia, tapi saya yakin, saya adalah yang terbaik untuk orang yang telah ditakdirkan untuk saya..."

Sekian,
Nanad...

Thursday, December 5, 2013

Request for subject to discuss..

Assalammualaikum wbt,

Terima kasih kepada yang bagi komen and tak kurang jugak yang hantar email bertanyakan macam-macam soalan.

Ada yang suruh buat post khas untuk satu-satu topik yang mungkin saya boleh kupaskan dengan lebih mendalam.

Ermm...saya tak de lah terer sangat dalam banyak hal, cuma mungkin saya boleh la bagi pendapat based on pengalaman and share dekat semua readers.

Memandangkan saya agak busy sekarang ni untuk post banyak pending entry, saya harap semua dapat bersabar ye.

Ada a few tajuk yang saya nak share and ada yang dlm my waiting/pending entry, which is:

1. Personal financial control
2. Macam mana nak lalui hari-hari mendatang selepas break up
3. Penjagaan gigi dan rawatan orthodontic
4. Study dan kerjaya
5. Travel tips
6. Sexual Harrasment

Ermmm...ermmm, tajuk-tajuk ni besar...mungkin saya boleh share pendapat sikit-sikit based on pengalaman sahaja ye.. mungkin boleh dijadikan panduan dan menambah pengetahuan kepada semua.

Give me some time untuk update semua ni.
Terima kasih kepada pencadang-pencadang tajuk tersebut.
Owh ye, this is my email address: nadrahbakar@gmail.com

Thank's a lot guys!
Salam cium peluk,
Nanad