Home

Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya..

SELAMAT HARI RAYA SEMUA!! 
WINK..WINK!!

Mohon ampun dan maaf kepada semua...

HATI-HATI DI JALAN RAYA TAU!

Thursday, August 25, 2011

Kesengalan saya??

Bila saat saya sangat sibuk...mesti ada orang duk ngacau-ngacau saya..haish! so bila da ngacau, siap tangkap gambar lagi...so inilah hasilnya...hahahahaha

Muka kusyuk ngadap komputer...

ni muka terkejut...sebab baru perasan ade orang snap pic senyap2...

saya tengah bercakap...tapi gambar saya di ambil lg..haish!


senyuman yang menyerlahkan kesepetan mata saya yang sampai ke tahap the max! hahaha bajet comel la ni...ekeke

the final 1...peace brother! hahahaha

hahahahahaha sekian....

For the first time saya happy about BRACES saya!

Salam...hai!  saya dapat good news dari Dentist saya....doc saya cakap, another 2-3 month from now, beliau akan buat 1 appointment untuk saya...supaya dia boleh bukak braces saya...so...maksudnye:

GIGI SAYA AKAN BEBAS DARIPADA JEJARI BESI YANG MENGIKAT KUAT DI ANTARA GIGI-GIGI SAYA SELAMA 2 TAHUN INI...YEAY!

happy...happy...happy..happy...happy...happy...happy...happy!!! hahahaha i like! tak sabar nye nak tengok gigi saya tanpa besi-besi ini...yeah!
 
 

IFTAR again!!

Bulan puasa ni...seronok betul la...banyak saya dapat jemputan ke majlis berbuka puasa anjuran badan-badan dan juga syarikat subsidiari di bawah jagaan dan seliaan bahagian saya...
saya dapat attend 2 majlis aje..sebabnya, saya terlalu busy dengan pelbagai macam hal...lagipun saya bukannya bawak kereta ke ofis hari-hari...so kalau jemputan tu jauh sangat, saya pun malas la nak pergi sebabnya susah untuk saya balik rumah nanti kan...so ni saya share sikit pic sempena majlis IFTAR yang saya hadiri...

ok..ni makanan yang saya ambil for the 1st batch...

ini pandangan dari atas la..ice-cream tu yang tak tahan tu...baskin robin seyh! and ofcz flavor dia cookies & cream...yummy!
ini la muka budak yang sangat kuat makan tu...hai! haha
yang kiri adalah bos saya and yang kanan adalah salah seorang dari pegawai yg attend.

haaa...ni budak mata sepet bersama rakan kongsi makanan yang hebat di universe! hahaha
Sekian, selamat berpuasa...tinggal berapa hari je lagi sebelum menjelang syawal yang mulia....

Cincin pilihan saya..

ini adalah cincin pilihan pertama saya kalau untuk dijadikan cincin bertunang...

hurmm..kalo bajet mungkin kurang, ini akan menjadi pilihan saya jugak untuk bertunang...
TAPI....cincin jenis ini, memang susah nak carik saiz saya...sebabnya kebanyakkan cincin ready made, semua nya saiz besar...huhuhu jari saya kecik je...saya pakai saiz 9..adoiyai! susah giler nk mencarik kot...kalo ade pun kena tempah...

ini adalah cincin pilihan pertama saya kalo untuk dijadikan cincin nikah...

ini mungkin boleh dijadikan opsyen bagi saya selain dari cincin di atas tu...tapi saya tak suka kaler pink la..huhu

haa..this is my faveret kaler...mungkin boleh jadi opsyen terakhir untuk saya jadikan cincin nikah nanti...
bila saya pilih emas putih sebagai cincin nikah, mak saya mesti cakap..."nape emas putih? nanti nak gadai tak ade value la kakak!"

Lorr...dah nama pun cincin nikah..nape saya nak gadai pulak kan??? so sebab tu la saya pilih emas putih...walaupun saya lagi suka emas kuning daripada emas putih...tapi bagi saya..biarlah cincin nikah tu lain daripada ape yang saya nak...sebab tu adalah tanda kasih sayang dan penerimaan saya terhadap suami saya nanti...

Cincin pilihan korang pulak macam mane? hehehehe


*Saya belum nak kawin lagi tau! tak ada sebarang perancangan untuk bertunang mahupun berkahwin...hehehehehe saje je post entry ni...nak berangan-rangan cincin pilihan hati...hahahahahahaha

Wednesday, August 24, 2011

IFTAR di Quality Hotel, Jalan Raja Laut

ini nasi saya...




hahaha makanan dah beranak pinak...
Haa..ni la manusia yang makan dengan jayanya tu...hahaha

Overall...saya sonok, saya hepy, saya kenyang, makan sedap, boleh berbuka puasa dengan Dee sebab dia jadi tukang hibur malam tu...senang cite..saya suka la! hahaha Selamat Berpuasa Semua...

Bos saya sayang kat saya...ko ade??!

Salam semua!

Wakakakaka! giler berlagak tajuk entry saya kali ni kan?? hehe walaupun saya ni selalu gado-gado syg dengan bos saya, selalu tak sependapat, selalu rasa mcm nak hangin with each other..but ada sesuatu yang sometime membuatkan kami sentiasa memerlukan each other...

Bos saya ni seorang yang workaholic sket...ermmm..bkn sket la..byk sebenarnya...then beliau seorang yang perfectionist...everything nak perfect tip top! so, saya sebagai insan yang normal, lemah dan byk kekurangan ni selalu la bertelagah dengan bos saya...banyak benda yang kadan-kadang tak berapa nak ngam sebenarnya...but we still ok and saling memerlukan...eceh! hehehe biasalah, setiap kali kena marah or bebel, saya anggap je la yang itu adalah NASIHAT YANG PALING BERHARGA DARI SEORANG IBU KEPADA ANAKNYA...ye la, bos saya sendiri adalah seorang IBU yang berjaya membesarkan 5 orang anak sehingga berjaya...Kalau setakat dia marah or bebel-bebel tu, saya anggap je la semua tu teguran untuk kebaikan demi masa depan...dia nak saya jadi lebih baik dan berguna walaupun saya tak berapa suka dengan cara teguran dia...but i still respect her sebabnya, ofcz la sebab dia bos saya kan? ekekeke furthermore, dia adalah seorang ibu, walaupun dia bukan mak saya, but i still respect her just like i respect my mum...

Ok, sempena bulan Ramadhan yang mulia ni...ramai la Usahawan-usahawan, member-member or rakan niaga bos saya yang hantar macam-macam...kad raya la, give la, hamper la, kuih raya la..ermm..macam-macam la kan..so saya as her PA, saya la yang menjadi tukang receive semua benda tu...then saya pun tak terkecuali daripada menerima tempias-tempias pemberikan daripada individu-individu tersebut...MACEH bebanyak kepada semua! hehehe
Then today, tanpa di sangka-sangka...saya sampai-sampai saje di office, tiba-tiba bos saya panggil...dekat atas almari dalam bilik dia ada 2 bakul berisi give..bos saya kata pilih la mana nak...cantik kan? saya pun dengan lurus and jujur nye, datang la dekat almari tu then saya tengok-tengok lepas tu terus pilih 1 of the bakul..saya kata, "Puan, pilih yang ni la..bunga dia cantik..macam merayap-rayap je dekat tangkai bakul ni" saya kata dekat bos saya macam tu..lepas tu saya pun minta diri untuk keluar dari bilik bos saya...then tiba-tiba bos saya panggil lagi saya...bos saya kata "Eh Nad, nak pegi mana? amik la bakul tu...I bagi dekat u la"...saya terpinga-pinga pandang bos saya...hahaha saya ingatkan dia suruh saya pilih tu untuk dia...rupa-rupanya dia nak bagi dekat saya...hahahhahahaha! adoiyai! lurus tak bertempat lak! lepas tu, boleh pulak saya tanya dengan perasaan yang tulus ikhlas ni, "Puan, sapa bagi dekat puan ni? wahhh!!"...bos saya sambil tergelak sikit, beliau kata..."Ehhh! ape pulak orang bagi...ni I yang beli la..I memang nak bagi dekat u...adoila!" hahahahaha saya pun sambil tersipu-sipu malu, sambil menganguk, then ambik bakul tu...then saya say thanx dekat bos saya..bos saya senyum je...ekekekeke saya dapat 1 bakul of kuih raya...yeah!! thank's a a lot bos!!!

inilah bakul nye...



Upin & Ipin Stamp!! wah!! Teruja!


Alamak...tersenget lak pic ni..hehehe


haa..ni la rupa nye stem Upin & Ipin ni...cantik kan??


Ok...yang ni closed up punya...so for those yang saya hantar kad raya then dapat stem ni..memang untunglah anda...hahaha comel! saya beli 2 set, 1 untuk kirim kad raya...1 set lg untuk simpanan peribadi...

Saya nak tunggu stem yang ada pic Boboiboy plak...mesti lg chumell!!
taken from google

Tuesday, August 23, 2011

Info Trafik for this Raya Celebration 2011

Saya dapat email ni pagi tadi..so saya sharekan la dekat semua yang datang and singgah ke blog saya ye..


KAWASAN SPEED TRAP. Plus Arah Utara (Dari KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

Plus Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam

Jaga-jaga

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom
ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayang

So for those yang akan pulang beraya, berhati-hati di jalan raya ye...ingatlah insan yang tersayang, tak guna nak pandu laju-laju pun...membahayakan keselamatan diri, keluarga, orang sekeliling dan juga merosakkan harta sendiri (kalau dah excident la..)

Jadi, beringat-ingatlah ye, tak ada apa yang nak di kejar nye la...biar lambat, asalkan selamat...memandulah dengan berhemah dan bersopan...kena ingat, bukan kita aje yang nak beraya, orang lain pun nak beraya jugak kan?

Hope dengan Info trafic yang tak seberapa ini, saya dapat membantu kawan-kawan, readers and other bloggers daripada terlibat dengan speedtrap, kemalangan yang tak berbau dan juga perkara-perkara yang tidak diingini ye...

Take Care U oll's! Selamat Hari Raya!


Saya SAYANG dia...Saya RINDU dia...

Bucci
Ini la kesayangan saya..pengubat hati bila rasa stress dgn kerja, stress dgn bos & stress dgn boyfren! tgk dia hari-hari dekat deskstop, rasa macam sayang sangat-sangat dekat dia...kalo boleh nak amik peluk cium je...huhuhu nasib baik dlm gambar je ni...huhu

Hai! Nama saya Nadhoney..

Sowi la...saya sangat-sangat sibuk sekarang ni...sejak-sejak bos saya kearah macam nak naik pangkat, jadinya beban kerja yang saya tanggung jadi super duper the max punya banyak la...sampaikan rasa macam tak menang tangan dah..huhu hari-hari balik lewat!

Ingatkan bila time bulan puasa ni, boleh la saya balik rumah awal, rupa-rupanya still jugak balik lambat macam biasa...hadoiyai! nad update blog pun tak ade masa..sigh!

Tengok la, kalo saya free, saya update sikit-sikit ye...banyak benda nak cerita ni..hehehe

Wednesday, August 10, 2011

Hikmah Ramadhan



Assalammualaikum kawan-kawan,

Ada cerita yang saya nak share sebenarnya...actually kisah benar la ni...benda yang jadi dekat saya baru-baru ni...so entry ni adalah kesinambungan daripada status saya dekat FB last thursday (4/8/11)...

On that day, sebenarnya saya rasa sangat penat, letih, mengantuk, tak ada tenaga, tak larat, dahaga ermm..ape lagi...macam-macam la yang saya rasa on that day...betul-betul saya rasa macam sungguh tak sihat la senang cerita...then kebetulan hari tu hujan lebat, lepas tu saya diarahkan oleh kawan saya untuk turun di stesyen LRT Kelana Jaya sebabnya beliau ajak saya berbuka sama-sama...maklumlah dah lama tak jumpa...

So, petang on that day tu...abis je office hour, kul 5 p.m. sharp saya dah punch out then berkejar ke stesyen LRT (Star) Bandaraya untuk ke LRT (Putra) Kelana Jaya...disebabkan laluan ke Kelana Jaya tu saya kena switch tren di stesyen Masjid Jamek, jadinya saya berkejar lah kesana cepat-cepat sebabnya stesyen Masjid Jamek tu memang sangat sesak...lagi-lagi peak hour camtu...semua orang berkejar untuk pulang ke rumah..dengan keadaan hujan lebat lagi..jalan jem...orang semua tak sabar untuk sampai ke rumah berbuka puasa bersama keluarga...maklumlah, baru seminggu berpuasa kan..hehehe

Sampai saje saya di stesyen Kelana Jaya, saya call kawan saya...tanya dia dah sampai di mana? dia kata dia baru gerak dari Klang! on that time dah pukul 6 ptg...saya mula la hangin, suruh saya balik cepat-cepat sebab takot jalan jem and tak ada tempat untuk berbuka..balik-balik kawan saya tu baru nak gerak dari Klang...saya pun tak paham kenapa dia pergi ke Klang on that time...sebabnya dia berkerja di Kelana Jaya..dalam fikiran saya,mungkin dari ofis dia terus jemput saya di stesyen LRT...tapi bila saya call,dia boleh pulak kata dia dari Klang...memang waktu tu saya dah rasa macam menyirap dah darah...dah hangin satu badan dah...hehehe

Ye la..badan tak berapa nak sihat...lepas tu sebabkan nak penuhkan jugak permintaan sahabat yang dah lama tak jumpa, saya ketepikan jugak la rasa tak sedap badan tu kan..dengan harapan biarlah perjalanan hari tu berjalan dengan lancar...alih-alih dia pulak yang melambatkan keadaan..dah lah baru bertolak dari Klang..lepas tu nak menghala ke arah Kelana Jaya...dengan keadaan hujan lebat, jalan jem teruk...agak-agak sempat ke nak sampai sebelum berbuka??? memang confirm tak sempat punya kan? kan? saya pulak dah tak larat nak tunggu...kawan saya beriya-iya pujuk saya supaya tunggu dia datang..saya dah nak marah je rasa time tu...dah fikir nak amik teksi or bas balik Shah Alam je...tapi tengok keadaan trafik, jalan jem teruk..nak naik tren then patah balik ke KL Sentral untuk switch ke tren KTM Komuter pun rasanya macam tak sempat jugak..so finally saya decide untuk tunggu je kawan saya tu sambil memujuk diri sendiri supaya saya tak marah dekat dia...

Saya tunggu sampai la dekat pukul 7.05 ptg...saya decide untuk pergi ke 7 eleven then beli air untuk buat berbuka...lepas tu saya tunggu lagi dekat bawah tempat org drop off...sambil berdiri tu, saya pandang dekat orang sekeliling tu macam semua orang dah kecik je!! hangin je satu badan rasanya...sebab kena tunggu lama-lama dengan keadaan sejuk nya lagi...saya rasa macam nak menjerit maki-maki orang la time tu...haaa! sampai macam tu sekali perasaan saya...dahsyat kan?? padahal saya ni bukanlah seorang yang panas baran ataupun mudah marah...mungkin di kala itu Tuhan menguji kesabaran saya...

Lagi 5 minit untuk sampai waktu berbuka, adik dua orang budak perempuan...kecik molek aje orangnya...saya agak yang perempuan tu mungkin sekolah menengah dan adiknya mungkin dalam darjah 4 or 5 macam tu la..kedua-duanya berpakaian kemas, memakai tudung sambil datang dekat setiap orang...dekat tangan yang kakak tu, dia ada pegang 1 bekas bungkusan kecik-kecik...dalam hati saya, terdetik ''ni mesti nak mintak sedekah la ni..mentang-mentang lah sekarang ni bulan puasa, lepas tu orang-orang Malaysia ni kan baik hati semua nya...rajin tangan tu memberi sedekah..haish! kenapa la budak dua orang ni mengemis? Dua-dua cantik and sihat belaka tubuh badan..hurmmm" bisik hati saya sendiri sambil pandang dengan pandangan yang tajam dekat budak perempuan dua orang tu...maklumlah, hati tengah panas...so pandang orang pun macam nak makan je la kan...

Then, budak perempuan dua orang tu datang dekat depan saya...sambil tersenyum manis...saya pulak boleh buat pandangan kosong je dekat mereka berdua, tapi tangan saya dah ready pegang duit RM1 tiga keping untuk bagi dekat dorang berdua....tapi bila dorang sampai je, sambil tersenyum-senyum dekat saya, then yang kakak tu cakap dekat saya..."Assalammualaikum miss, do you want a free dates for breaking your fast?" muka saya terus berubah bila dia cakap macam tu...berubah bukan sebab ape...bukan sebab saya terkejut dia cakap bahasa inggeris dengan saya...saya terkejut dan termalu dengan diri sendiri...sebabnya saya dah bagi bad perception dekat mereka berdua..saya baru pandang tanpa tahu niat dorang berdua, saya terus jump to the conclusion yang mereka berdua datang untuk mengemis...saya dah stereotype dekat mereka...dan saya rasa sangat bersalah sebab dah salah faham tujuan dorang tu..huhuhu

Bila mereka berdua tu dah offer dekat saya bungkusan kurma tu, saya dengan segera dekatkan diri saya dekat dorang berdua then menyambut huluran bungkusan kurma dari tangan mereka berdua sambil membalas senyuman dorang berdua...then saya pun ckp "Thank's a lot ye adik-adik"..mereka berdua mengangguk dan senyum kembali dekat saya sambil berlalu pergi ke arah orang lain yang ada dekat situ...saya terkesima sekejap sambil memegang bungkusan kurma tu...sambil menenangkan hati yang dihantui dengan perasaan amarah tadi...saya rasa menyesal sebab terlalu mengikut perasaan marah saya sampaikan orang berbuat baik dekat saya pun saya boleh pandang serong pulak dekat dia...huhuhu 

Dekat bungkusan kurma tu, ada tertulis satu note...short, nice and simple je note tu..

closed up short note yang terdapat di dalam bungkusan kurma tu...

| Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: " Mahukah aku tunjukkan kepada kamu pintu-pintu kebaikan? 
Puasa yang merupakan perisai, sedekah yang memadamkan dosa seperti air yang memadam kan api.  
dan solatnya seseorang itu pada tengah malam"
(riwayat Ibn Majah dan Al-Tarmizi, Hadis Hasan Sahih)
p/s: Selamat berbuka !!! ;')|


inilah la bekas bungkusan kurma tu..kurmanya saya dah makan..hehe
 
Bila saya baca, hati saya terus jadi sejuk dan tenang...then bila saya pandang sekali lagi budak berdua tu, mereka masih memandang saya sambil tersenyum dan melambai tangan dekat saya...saya membalas senyuman dorang sambil mengangkat tangan membalas lambaian dorang berdua...then azan maghrib pun berkumandang...saya dengan perasaan yang bercampur baur, hilang sudah perasaan marah-marah dan hangin satu badan tadi...tapi perasaan yang timbul adalah, perasaan bersalah sebab stereotype dekat budak berdua tu, then rasa bersalah dekat diri sendiri sebab tak menahan perasaan amarah tu..terlalu ikutkan perasaan hati dan nafsu marah sampaikan boleh memandang serong terhadap orang yang berbuat kebaikan...huhuhu insaf terus rasanya...

Sambil termenung dan menunggu kawan saya yang stuck dekat jem tu, saya minum air yang saya beli tadi sambil mengunyah kurma yang diberi adik berdua tu....beberapa minit kemudian, kawan saya pun sampai...saya pergi ke kereta dan sempat saya mengerling dekat budak berdua tu...mereka masih memerhatikan saya sambil tersenyum...saya pandang mereka, membalas senyuman dan melambai sekali lagi dekat mereka berdua...kawan saya yang sampai lambat ni, berpuluh kali minta maaf dekat saya...sebabnya dia lambat datang dan buat saya menunggu hampir 2 jam di stesyen tu....saya dengan senyuman di bibir, saya bagi kawan saya air...then saya suruh dia berbuka dulu puasanya...kawan saya terkejut dengan perangai saya yang tiba-tiba berubah tenang, sebabnya sebelumnya tu saya bising-bising gak la dekat dia sebab buat saya menunggu lama sangat...then kami terus ke Subang Parade then teruskan perancangan untuk berbuka di Nando's...

Saya sangkakan yang saya akan memberikan sedekah dekat mereka berdua tu, tapi perkara sebaliknya pulak yang berlaku..budak berdua tu la plak yang sedekah dekat saya...hahahahahahha tak perlu wang ringgit pun...cukuplah dengan hanya sebiji kurma dibungkus kemas di dalam plastik berserta satu note hadis untuk tatapan...pengajaran yang sungguh hebat untuk saya...next time saya tak nak marah-marah lagi...orang yang bersabar tu, memang tak pernah rugi...so tak rugi kalau saya menjadi seorang yang penyabar kan? hehe

~pic taken on thursday 4/8/11 ~
muka sungguh letih on that day...mata bengkak kurang tido...muka pucat...hurmm...mungkin sebabkan faktor-faktor ni yg membuatkan saya hilang sabar tu kot..huhu

Sekian dari saya...selamat berpuasa semua...semoga dengan berpuasa, kita semua dapat menahan bukan setakat lapar dan dahaga, malah dapat menahan nafsu yang pelbagai di dalam diri...

Tuesday, August 9, 2011

Senyum...tak perlu kata apa-apa...SENYUM!


Senyum lah wahai si manis,
Senyum lah wahai si kacak,
Senyum lah wahai sayangku,
Senyum lah wahai manjaku.

Susah ke nak senyum? ada emas ke dalam mulut tu sampai susah sangat nak senyum?

Kalau orang pandang kita dan senyum dekat kita, perlu ke kita nak jeling dia? ataupun kita hanya pandang dengan pandangan yang kosong?

Adakah bila senyum dengan orang, kita akan beranggapan orang yang senyum dengan kita tu orang gila atau pun mungkin jugak orang tu nak mengorat/usha kita? eeewww! perasan la awak ni!!

Salah ke senyum dekat orang? susah ke nk balas balik senyuman tu? bukan ke senyuman itu satu sedekah?  adakah berdosa kita bila kita membalas senyuman orang?

Saya masih tak faham kenapa orang susah sangat nak senyum ataupun membalas senyuman orang lain...senyum tak memerlukan anda untuk mengeluarkan walau satu sen pun duit dari poket...malah dengan senyuman juga awak tak perlu pun mengeluarkan tenaga yang berlebihan untuk melakukannya...

Apa guna pakai lencana SENYUM ini, kalau senyuman di wajah sendiri pun susah untuk di ukir??

~pic taken from google~
Wahai manusia sekalian...hehe lemparkanlah senyuman anda yang manis lagi suwweeettt gitu! tak kisah la nak senyum dekat siapa pun...even senyum dekat kucing....anda tak akan rugi walau satu sen...orang suka dekat awak, dan awak pun akan di sukai orang lain...senyum lah dengan seikhlas hati...walaupun hanya dengan senyuman, orang yang menerima senyuman itu akan merasai keikhlasan hati awak tu...percayalah...

Sekian dari saya...Senyum-senyumlah selalu...senyum pemanis wajah yang sejati...

Kenderaan RASMI saya ke PEJABAT


"KTM KOMUTER"


 ~Pic taken from google~
Memperkenalkan.....inilah kenderaan RASMI saya ke pejabat!! tada! hahahahaha 

Inilah tren yang 'Paling Pantas' , 'Menepati Masa' & 'Selalu tak ada MASALAH'!! huurrrmmmm....geram nye!! gggrrrrr!! Pantas la sangat kan?! Menepati masa la sangat!! tak ada MASALAH ke?!! arrrgggghhhhh!! Stresssssss!!!

Adoiyai! disebabkan saya ni berkerja di Kuala Lumpur, Pusat Bandar yang boleh dikatakn paling sibuk la kat dalam Malaysiaku yang tercinta ni kan...so macam tak worth it kalo saya drive all away from Shah Alam ke KL hari-hari dengan nak kena tempuh jalan yang jem, tempat parking yang limited dekat basement office saya ni, kos perjalanan yang tinggi...haish! so alternatif yang saya boleh ambik adalah dengan menaiki pengangkutan awam/kemudahan awam ni la...

Nak naik bas dari Shah Alam ke KL saya tak reti...saya tak tau nak amik bas dari mana then nak berhenti dekat mana? pukul berapa selalunya bas ni datang? bas no. berapa? bas ni lalu mana? haish! banyak sangat persoalan saya ni...nak naik LRT, the nearest station adalah dekat station LRT Kelana Jaya...tapi, pagi-pagi dari Shah Alam nak ke Kelana Jaya, jalan memang sangat-sangat jem! keluar je dari tol Batu 3, haaaa...hambik ko! kereta dah bersusun da...adoiyai!

So, kemudahan yang paling mudah untuk saya adalah dengan menaiki TREN KTM KOMUTER di Stesyen Shah Alam... dari Shah Alam ke ofis saya, saya perlu berhenti di stesyen Bank Negara...

~pic taken from google~
Lebih kurang dalam 13 stesyen saya kena lalu untuk sampai ke stesyen Bank Negara kalau saya naik dari stesyen Shah Alam...lepas tu, masa perjalanan lebih kurang dalam 50 minit ke sejam...tren komuter punya jadual perjalanan pulak, stiap stesyen lebih kurang dalam 30 minit...bayangkan kalau terlepas 1 tren, then nk kena tunggu lagi 30 minit untuk tren sampai, then perjalanan untuk sampai ke destinasi yang di tuju adalah selama lebih kurang sejam?!

Lepas tu, kalau tren tu delay, rosak tengah jalan ataupun pihak KTM batalkan 1 trip perjalanan komuter untuk sesuatu masa...bayangkan berapa punya sesak keadaan dalam tren tu, especially kalo time peak hour (antara 6.30 a.m - 8.00 a.m dan 5.00 p.m - 6.30 p.m)..dengan keadaan dalam tren yang bersesak-sesak...tak kurang jugak orang-orang yang dah terdesak untuk sampai ke destinasi dengan cepat, mungkin kejar masa mereka...orang bertolak-tolakkan untuk masuk ke dalam tren, ada yang tersepit, ade yang bergerak tanpa perlu berjalan (sebab dah di tolak dari belakang untuk berebut masuk ke dalam tren)...boleh bayangkan tak macam mana keadaan dia?? time tu, memang hilang semua sifat lemah lembut seorang wanita, sifat gentlemen seorang lelaki, semuanya selfish dan berebut-rebut untuk masuk tanpa memikirkan ada wanita yang sedang mengandung, yang bawak anak-anak kecik, budak-budak menjerit kesakitan sebab tersepit di celah-celah manusia, warga tua dan orang kurang upaya yang sama-sama menggunakan perkhidmatan tren komuter ini...hurmmm...saya tak tau macam mana nak gambarkan lagi keadaan di dalam tren bila time peak hour ni....bayangkan, bila kita tersepit di antara manusia-manusia sampaikan tak ada tempat untuk berpaut...rasa macam duduk dalam TIN SARDIN...tin sardin pun tak sepenuh manusia dalam tren komuter ni tau!

~pic taken from google~
~pic taken from google~

Pengalaman saya sendiri, dari sejak mula menaiki tren komuter...dah berapa banyak kali kejadian di mana orang pengsan semasa berdiri di dalam tren...akibat daripada bersesak-sesak, orang bertolakkan, kekurangan oksigen dan juga aircond menjadi kurang terasa sebabnya terlalu ramai orang di dalam tren dan keadaan cuaca di luar yang sungguh panas...pernah juga saya tengok seorang lelaki muda, tiba-tiba muntah dan pitam di dalam tren...semuanya akibat daripada kesesakkan di dalam tren dan kekurangan udara/oksigen yang secukupnya untuk menampung keperluan manusia yang ramai di dalam koc tren yang sungguh kecik. 

Saya sendiri, dah berapa banyak kali kena sound dengan bos sendiri..yela, bayangkan dalam sebulan, mesti ada paling kurang pun 3 kali lewat sampai ke ofis...semuanya akibat daripada masalah-masalah begini la...berapa cepat pun saya keluar rumah, tren komuter belum tentu dapat sampai on time... bayangkan saya hari-hari keluar rumah selepas solat subuh, lebih kurang dalam pukul 6. 10 a.m atau 6.15 a.m...tapi saya masih juga sampai lewat akibat daripada masalah-masalah tren yang tak pernah nya ada perubahan ni...

Kadang-kadang saya jadi pelik, kenapa pihak pengurusan KTM Komuter menambah stesyen komuter tetapi mutu perkhidmatan yang ditawarkan sangat menghampakan...tanya la rata-rata pengguna KTM Komuter...ape feedback dari dorg? confirm punya la ramai yang tidak berpuas hati malah ada yang akan mengeluarkan kata-kata makian...saya sendiri mengaku, akibat daripada kelewatan tren dan juga masalah-masalah tren ini, reputasi saya di pejabat sangat rendah...terer macam mana pun saya buat kerja, bagus mana pun saya ni dalam handling tugas-tugas saya...tapi kalo punch card saya asyik merah je...ingat bos nk bagi appreciation ke???!! nak salahkan siapa dalam hal ni? salah saya sebab saya keluar lambat ke? hello! nak suwuh saya keluar awal mana lagi??

Orang ramai yang rata-rata pengguna setia KTM Komuter ni kebanyakkan nya adalah orang-orang yang dah tak ada pilihan lain untuk transportation mereka ke tempat kerja...saya rasa, kalau ada option lain, mungkin kalau stesyen LRT dipanjangkan hingga ke stesyen Shah Alam or at least sampai di stesyen Subang...mungkin boleh lari semua customer KTM Komuter ni...serious saya cakap! orang ramai termasuk saya dah mula feed up dengan keadaan tren dan juga kelewatan tren yang tak menepati masa...kadang-kadang saya rasa pelik, kenapa LRT Star or Putra boleh sampai on time, malah duration dia untuk setiap stesyen, tak akan melebih 5 minit...tapi kenapa KTM Komuter tak boleh lakukan sebegitu??  

Sepatutnya, pihak KTM Komuter perlu menjaga perkhidmatan dan juga menjaga hubungan baik antara pihak KTM sendiri dan pelangan....memang buat masa ini, kebanyakkan pengguna KTM Komuter sangat-sangat bergantung dan memerlukan perkhidmatan KTM Komuter sebagai pengangkutan utama mereka...yela, sebab tak semua orang mampu untuk memiliki kereta, mahupun menaiki kereta untuk ke tempat kerja...mungkin untuk mengelakkan kesesakkan, mungkin juga kerana ketiadaan parking, dan mungkin juga kebarangkalian kerana untuk berjimat.  

Saya sangat berduka cita dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak KTM Komuter sekarang ini...kerana ia bukan saja menjejaskan reputasi saya di pejabat malah boleh membuatkan saya stress hampir setiap hari malah boleh dikatakan saya banyak membuang masa saya dengan hanya menunggu tren yang tak kunjung tiba...menerima bebelan yang tak berhenti dari bos saya malah siap di perli hampir  setiap masa akibat kelewatan saya yang diakibatkan oleh masalah yang berpunca daripada KTM Komuter ini...

Saya sangat berharap agar pihak KTM Komuter dapat meningkatkan lagi mutu perkhidmatan dan juga menambahbaikan lagi kelancaran jadual perjalanan KTM Komuter untuk kebaikan semua disamping menawan kembali hati pelangan setia tren KTM Komuter yang senasib dengan saya...

Pesanan terakhir dari saya...Wahai Tren KTM Komuter...tolong lah jangan lambat lagi...saya dah tak tahan kena marah and kena bebel...saya pun dah tak larat nak stress pagi-pagi...saya muda lagi, tolong lah jangan bagi penyakit datang menyerang saya cepat-cepat...elok-elok saya tak ada penyakit darah tinggi, tak pasal-pasal nanti saya dapat hypertension nanti! huhuhu 

Sekian dari saya....

Monday, August 8, 2011

BRACES

Assalammualaikum,

Okeyh la...sebabkan ramai yang tanya dekat saya, ade jugak yang anta message and email dekat saya tanya about my braces ni...berapa cost dia? dekat mana buat? mahal ke tak eh..mesti mahal kan? sakit ke tidak? berapa lama nak pakai? ape rasa bila pakai braces ni? ok..ok saya jawab satu-satu k...
1) Berapa cost dia? (cost untuk pasang braces)
 Untuk pengetahuan semua, cost untuk pemasangan braces ni berbeza mengikut tempat and jenis braces yang kita pakai...actually semua ni depends on masa consultation dengan dentist kita tu...so saya sarankan dekat kawan-kawan yang mana berminat untuk pasang braces ni untuk buat beberapa perkara ni dulu:
- SURVEY dulu klinik pergigian mana yang ada buat rawatan ORTHODONTIC [sebab tak semua klinik gigi yang ada menawarkan khidmat Orthodontic ni]
- Dapatkan anggaran kasar untuk pemasangan braces
- Buat pilihan klinik mana yang dirasakan terbaik yang menawarkan khidmat dan harga yang berpatutan

Saya buat survey dekat almost 5 klinik gigi sekitar Shah Alam and finally saya memilih untuk mendapatkan rawatan dekat klinik yang berhampiran dengan rumah saya...

Cost untuk pemasangan braces sahaja adalah sebanyak RM 4500 (cost ni tak termasuk treatment gigi), downpayment RM 1500 dan bayaran ansuran bulanan adalah sebanyak RM 100 sebulan.

After perjumpaan untuk pertama kali, doctor akan bagi free consultation untuk mengukur dan menilai tahap kecacatan gigi, cost yang terlibat dan akan menerangkan sedikit sebanyak mengenai pemasangan braces, cara penjagaan dan juga treatment.

So total keseluruhan yang telah saya belanjakan pada hari saya memasang braces ni adalah:
Downpayment = RM 1500
Cabut gigi = RM 80 (per gigi) 
X-Ray & gambar = RM 120
Scaling=  RM 80
Tampal gigi = RM 80 (per gigi)
So, total semuanya untuk permulaan pemasangan:
RM 1500 + RM 80 (x2) + RM 120 + RM 80 + RM (x2) = RM 2020.00

Monthly saya bayar RM 100 untuk setiap kali treatment.  Hidden cost yang lain, scalling sekali lagi, whitening (if needed), inner retainer & retainer mungkin cost dia lain..tapi benda retainer ni akan diberitahu kemudian berapa cost dia..sebabnya retainer ni akan di pasang selepas besi2 ni dicabut dari gigi saya...retainer tu besi yang melekap dekat gigi..usually orang yang baru lepas bukak braces dia..dia akan diberi masa untuk pakai besi tu mungkin 6 bulan yang pertama selepas di buka...besi tu dia 1 garis melintang and cara pemakaian dia sama macam melekap gigi palsu..ekekeke

2) Dekat mana buat?

Saya memilih klinik yang dekat dengan rumah saya sebabnya, banyak-banyak tempat saya pergi survey, klinik ni yang paling murah dan harga yang berpatutan di tambah doctor nye sangat baik dan lemah lembut...saya ni takot jumpa dentist sebenarnya...FOBIA sebab dulu masa time sekolah dulu, dentist yang datang buat treatment dekat skolah semuanya ganas-ganas..so saya takot! hahahaha sebab tu gigi simpang siur! haish! So nama klinik tu adalah Klinik Pergigian Zubaidah di Seksyen 18, Shah Alam.

3) Mahal ke tak eh...mesti mahal kan?

Ermmm...untuk rawatan Orthodontic ni, memang semestinya tak ada yang murah...kalo nak murah, pergi la dapatkan rawatan dekat klinik pergigian kerajaan..klinik kerajaan bukannya tak bagus...bagus jugak sebenarnya...standard dia sama aje dengan klinik-klinik swasta yang lain..cumanya, untuk rawatan braces ni, kita kena daftar awal..which mean dari sekolah lagi kena daftar dah...sebab giliran dia banyak...maklumlah, ramai orang yang memohonkan...saya ni dapat kesedaran untuk pakai braces dah terlambat..da umur 20-an baru teringat nak pakai..so camne la nk mohon untuk buat dekat klinik kerajaan...padahal ayah saya dulu pun penjawat awam jugakkan...boleh je apply..adoila...so jawapan untuk soalan ini adalah...semestinya MAHAL!

4) Sakit ke tak?

Okey, terus terang saya cakap...saya memang sangat takot untuk dapatkan rawatan dekat klinik gigi ni...macam yang saya cakap dekat perenggan atas ni..saya FOBIA dengan doctor gigi dulu...hahahaha tapi, alhamdulillah..Dr.Zubaidah ni sangat baik dan lemah lembut...even masa nk cabut gigi dulu pun, saya boleh rasa sangat tenang...yang nak di cabut gigi tu plak, bukannya gigi yang rosak tau..gigi yang elok yang terpaksa untuk di cabut..aauucchh!! tapi saya ok je...hehehe

Masa time doctor saya pasangkan braces ni pun...sebenarnya tak ada rasa ape pun..sakit sikit pun tak...hahaha tapi sakit dia datang time bila tau..bila da malam,da masa nak tido tu..time tu mula rasa gigi & gusi sengal-sengal...esok paginya bila bangun, rasa nk bukak mulut sakit...then gosok gigi rasa macam azab giler...pantang tersentuh sikit gigi ni...memang rasa cm nak nangis...huhuhu nak makan pun sakit! so selalunya saya seminggu selepas treatment, saya memang tak akan dapat makan nasi..huhuhu makan sup2 or bubur je... cedih kan? tapi sakit tu skejap je...smggu je sakit...after that nak telan ape pun boleh...ekekeke


5) Berapa lama nak pakai?

Depends on keadaan gigi and tahap pergerakkan gigi anda..kalo gigi tu cepat bergerak..so cepat la masa pemakaian nye...kalo gigi tu lambat bergerak..makanya, lambat la masa untuk bukak braces tu nanti...simple kan? heheehe

6) Apa rasa bila pakai braces?

Hurrmmm...ape rasa eh? hahaha mula-mula rasa cam susah nak tutup mulut...tapi bila da lama-lama...rasa cm dah biasa la...tak ade masalah...nak makan pun ok je...tak ade problem pun....

Cuma, ada masalah sket la bila pakai braces ni...hehehe nak tau ape masalah dia?
- Bibir tak boleh kering...kalo kering, besi-besi ni boleh tersangkut dekat bibir bila kita tengah bercakap..then bibir akan luka la kan...huhu da biasa kena la ni...
- cara pembersihan celah-celah gigi menggunakan berus khas...benda ni paling saya malas nak buat...sebab leceh! tapi saya kena buat jugak! huhuhu
- Doc nasihatkan supaya saya tak minum minuman yang berkafein macam kopi & minuman bergas..fuhh! nasib baik saya tak brapa suka minum kopi and minum air gas...
- saya TAK BOLEH MENGGIGIT sangat...which mean macam kalo makan burger ke, or ape-ape yang memerlukan saya untuk gigit makanan tu...saya tak mampu untuk memutuskan makanan tu menerusi gigitan...wah!! ayat! hahahaha so kalo nk makan something yang memerlukan gigitan...saya akan potong kecik-kecik supaya senang nak telan...
- saya jugak tak boleh nk gigit buah...tak boleh nk makan jagung rebus or bakar..huhuhu nak tarik sate dari lidi tu...ermm..ape lg...cedih kan? sob3!

Sudah hampir genap 2 tahun saya memakai braces ni..memang banyak lah perubahan yang dapat di lihat...sepatutnya duration saya pakai braces ni cuma 2 tahun sahaja..tapi macam yang saya cakap...semuanya depends on movement gigi kita...kalo cpt bergerak..so cepat la saya bukak braces ni...then last month punya treatment, doc bagitau mungkin saya kena extend another 1 year baru boleh bukak braces ni..hua3! sebab gigi geraham bawah saya masih tak bergerak lg...huhuhu tak pe la..sabar je la kan?

Tengok progress pergerakkan gigi saya dari sebelum pakai braces sampai la sekarang...untuk makluman, dulu saya memang tak bertudung ye...baru sekarang ni je dapat hidayah untuk menutup aurat and still on going untuk berubah menjadi yang lebih baik...so pic ni hanya untuk makluman mengenai progress pergerakkan gigi saya je ok...

Ok ni pic masa baru 3 bulan saya masuk kerja di tempat saya sekarang...on this time saya masih belum pakai braces lagi..perasan tak gigi depan saya macam terjungkit dan tak rata...

ermm...mungkin gambar ni clear sket kot...gigi depan saya tak rata..so efek dari tu, senyuman saya pun jadi macam senget sikit..i mean, bibir saya nampak senget sikit bila senyum...

this pic masa hari pertama saya pakai braces..which mean, this tima baru a few hour saya pakai braces ni la...

after 1 year...dah nampak progress kan?? senyuman saya dah tak senget..bibir saya dalam keadaan yang sepatutnya..yang paling best..gigi saya dah rata..weeee!! ni gambar lesen saya..sowi ye kalo kabur..sebab pic ni kecik je...

yang ni pun after 1 year saya pakai..if tak silap, pic ni amik masa time raya tahun lepas...

haa...gambar ni jelas kan??

ok..ni pic paling latest and paling sengal!! haish! malu nk upload sebenarnya..tapi sebab nk tunjuk yang gigi saya da rata and banyak progress after almost 2 years pakai..saya upload gk la kan..tapi jangan gelak lebih2 k..hehe
ok lah...ni aje yang dapat saya share pasal braces saya....if ada apa-apa additional info, boleh la rujuk dekat dentist anda ye...ekekekeke saya cuma share based on my experience je...hehehe  Di harap entri saya kali ni dapat menjawab persoalan-persoalan yang di tanya oleh kawan-kawan saya...

Sekian terima kasih....

Terima Kasih Kerajaan Malaysia

Di pagi selasa yang indah ini...ingin saya mengucapkan sekalung penghargaan dan ucapan ribuan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia sebab memberi bonus separuh gaji sebagai menghargai jasa penjawat awam di dalam perkhidmatan di dalam kerajaan...

Walaupun mungkin bonus tu tak seberapa jika nak compare dengan bonus yang diberikan oleh syarikat-syarikat swasta atau organisasi gergasi yang lain...tapi saya sebagai salah seorang penjawat awam, saya ingin melahirkan rasa syukur dan berterima kasih yang tak terhingga di atas penghargaan yang tak seberapa ini...

Sekurang-kurangnya impak dari pemberian bonus ini, dapat mengurangkan sedikit beban dan menceriakan mood penjawat-penjawat awam yang lain...

Walaupun jika nak compare bonus masa zaman dulu (which mean, zaman mak ayah saya sebelum bersara), memang ada bonus yang diberikan..kadang-kadang mencecah 3 bulan gaji...tapi kita kena faham, sejak dari kemerosotan ekonomi negara kita dulu..sistem pemberian bonus dah tak seperti dulu...tapi sekurang-kurangnya kerajaan masih ada consideration dalam hal ini...memang bagi orang yang berduit, RM500 tu macam celah gigi je bagi dorang...tapi cuba fikirkan bagi orang yang sungguh-sungguh terdesak, mungkin anak or tanggungan yang ramai..mungkin juga dia mengalami kesempitan wang...bila dapat bantuan RM500 tu, betapa bahagianya perasaan mereka...

Di harap dengan pemberian bonus ini, semua penjawat awam dapat memberikan khidmat yang lebih baik, bekerja dengan lebih ceria dan dapat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan yang mulia ini dengan perasaan dan jiwa tenang...

Terima kasih sekali lagi diucapkan kepada kerajaan Malaysia di atas pemberian bonus ini...

*ececeh! skema giler ayat kan?? ekekeke wut ever la ..yg penting, saya sangat happy hari ni...

Bilik ku...Syurga ku...

Assalammualaikum,

muahahahahaha entry sy kali ni macam ape je kan? hurmmm...actually, saya bercadang untuk make over bilik saya...i think, it's time for me to make some improvement and tukar perabot-perabot + warna cat bilik saya agar kelihatan lebih feminin...erk??! feminin ke saya? wakakkakaka

so saya dah survey kaler-kaler yg best dari Jotun...so ni lah colour chart nye...










finally saya memilih untuk cat bilik saya sama macam ni...


hurmmm...mungkin kaler purple yang saya amik akan lebih gelap sikit kot..sebab ni terlalu light sangat...huhuhu 

warna bilik saya sekarang kuning susu..so saya dah start rasa bosan dengan kaler yang macam tu...mgkin saya akan mencuba kaler yang lebih garang ataupun kaler campuran garang & mild...tgk bajet bulan ni dulu...huhuhu dengan nk beli perabot baru lagi..haish! mungkin akan kopak la poketku! tapi tak pe..ni pelaburan jangka masa panjang...hahaha still ade Return of Investment...alang-alang rumah saya tengah renovate ni kan..so saya pun make over terus la...ekekeke padahal yang renovate pn sebenarnya dapur je...adoiyai! tengok la..berjaya or tak saya make over ni...kalo berjaya..nanti saya tunjukkan hasilnya ye...

korang tak ade perancangan untuk make over ke? hehe