Home

Monday, June 25, 2012

Adakah memakai HIJAB itu merimaskan??

Salam,

This lately, saya tengok dekat Facebook saya...banyak sangat kawan2 post pasal hijab2 ni...
Ambil petikan dari macam2 sumber...
Memang betul, niat kita tu baik untuk mengajak orang lain untuk berubah...tapi kita kena ingat...Manusia memang susah untuk berubah melainkan kalau dah terdetik dalam hati dia (senang cerita, bila sampai masanya dia terfikir untuk berubah)...Kita nak tarik orang untuk ajak berubah memang payah...especially bila nak bercerita pasal menutup aurat, pakai tudung dan sebagainya....

Semua tahu yang menutup aurat dengan sempurna adalah wajib tak kira lelaki mahupun perempuan...
Jadinya, saya nak share sket la pasal pakai tudung tak pakai tudung ni...
Actually, asalnya dulu...saya bukanlah seorang yang memang sejak azali bertudung (eh? boleh ke ayat camni?? hak3)
Yela...saya tau dan saya sedar...saya ni cuma manusia biasa yang tak terlepas dari buat salah dan silap...
Dulu, memang saya mengaku, sangat payah nak suruh saya ni pakai tudung..even nak pergi kelas CTU (kelas agama) masa belajar kat UiTM dulu pun, memang payah sangat kot nak suruh saya ni bertudung...sampai satu tahap, ustaz yang mengajar tu pun, da tak kuasa nak marah..asalkan pakai sopan pun cukup la...sekurang-kurangnya kami yang free hair ni nak jugak datang ke kelas...sampai macam tu sekali kan?? hahaha...

Saya memang tak suka panas! saya tak suka berpeluh2...jadinya saya tak suka pakai tudung dulu sebab saya beranggapan pakai tudung tu panas, nanti buka berbelak,sebelah putih, sebelah hitam sebab kena cuaca panas yang melampau....lagi2 kalau belajar kt Jengka...Masyaallah, panas dia memang melampau kat sana...huhuhu

Lepas tu saya rasa macam tak VOUGE + HOT kalo bertudung ni...ye la, maklumlah..saya ni amik course Office Management...so kat dalam UiTM masa time saya, course OM ni memang selalu compete dengan course Mass Comm..tapi sebabkan kat UiTM Jengka tak ada Mass Comm..so course Business la menjadi saingan terdekat...girls la especially yang selalu sangat nak bersaing2 sape lagi HOT, MELETOP & UP-TO-DATE sangat la kan...hahaha bila pikir2 balik, alahai! pergi kelas je kot! yang bercinta2 bagai masa belajar dulu tu, belum tentu lagi pasangan korang tu akan jadi suami/isteri korang..percaya la dik oi!! hehehe

So, itulah antara sebab kenapa payah nau saya ni nak bertudung...bila dah abih belajar, saya terus dapat kerja dekat opis yang sekarang ni...ye la, keje gomen, environment dia lain...98% perempuan yang keje kat opis ni bertudung...so bayangkan time tu, saya dengan tak bertudungnya, rambut blonde (tak pernah rasanya rambut hitam sepenuhnya dulu...hurmm...) bertindik lebih dari sepasang...earing bergayut2 kt telinga, baju sume nak pakai ketat2 je...dengan gigi besinye ni lagi (yela, tak ramai yg pakai braces kat opis ni) so, saya ni macam jadi satu fenomena yang kadang2 pelik jugak la dengan keadaan fesyen dekat opis saya ni...tapi yang peliknya, besau macam mana pun pangkat bos2 yang saya jaga, dorang tak pernah nak complain apa yang saya pakai, cuma bos sy yang lama je yang suka nak komen2...tak boleh pakai seluar ketat2 la...baju seksi sangat la...macam2 hal la yang dia tegur...tapi saya cam biasa la, buat degil je la...hahaha biasa la time tu tengah darah muda kan...

So, apa yang menggerakkan hati saya untuk bertudung?? Percaya tak, dalam diri seseorang tu, mesti ada sekali terdetik dalam hati dia untuk berubah kearah kebaikan....so, perubahan tu, sama ada cepat ataupun lambat je...kalau hati dia kuat, dia akan berubah cepat..kalau hati dia tak cukup kuat...dia akan terus hanyut dengan hasutan dan bisikan syaitan yang tak sukakan manusia ni berubah kearah kebaikan...saya pun melalui fasa hasutan ni...setiap kali terdetik hati nak pakai tudung, mula la rasa macam2...hilang vouge la, nanti macam tersekat or terhalang dari nak buat macam2 la...pastu dah tak boleh pakai seksi la...adoiyai! macam tu sekali pemikiran kita bila nak berubah...betapa hebatnya Syaitan laknatullah tu menghasut minda kita supaya kita jangan berubah dan jangan menutup aurat...

Saya mula bertudung waktu tu dalam bulan syawal 2010...but that time, tak sepenuhnya la...saya bangun pagi2, nak pergi kerja tu...tiba2 terdetik hati untuk pakai tudung ke tempat kerja...so bermula la dari situ episod saya bertudung...mak ayah saya punyalah terperanjat bila pagi tu saya pakai tudung nak pergi kerja... start dari tu, saya praktis untuk bertudung hari2...tapi saya mengaku, ada masanya bila saya keluar berjalan, saya memang tak bertudung...then dia berlanjutan sampai la awal tahun ni....nak kata azam tahun baru tu tak ada la...tapi semenjak awal tahun ni, saya nak pergi kemana-mana, saya akan pastikan yang saya bertudung dan saya memakai baju yang sopan2....dan saya dah tak bukak2 lagi tudung saya bila hendak kemana-mana...saya tak ada rasa panas, saya tak ada rasa tak selesa malah saya rasa lebih selamat dan confident di dalam menempuh hari2 saya yang agak mencabar ni (mencabar ke??)

Actually girls, pakai tudung ni bukan sebab fashion semata-mata...tapi banyak kesan positfnya...saya bukan nak kata saya ni hot sangat dulu...tapi biasalah, bila kita tak bertudung, pakai seksi sket, kita akan menarik perhatian orang untuk memandang...benda ni fakta ye!! antara impak positif yang saya rasakan adalah:

POSITIF
1) Lebih yakin dan selesa untuk pergi kemana-mana majlis tanpa menghiraukan pakaian yang tidak sopan kita pakai...let's say, tiba2 boyfren ajak keluar, pastu dia tetiba je ajak singgah umah sedara dia ada kenduri...sekurang2nya tak de la sengan sangat bila bertudung ni kan?

2) kurang gangguan seksual..yela, bila dah bertudung, pakaian mesti sopan dan longgar...orang nak buat macam2 pun dia pikir 2-3 jugak...

3) kurang tarikan sosial...haa...tarikan sosial ni maksudnya, macam kena ganggu dengan mat2 lepak ke, mat2 rempit ke kan...

4) mudah untuk menunaikan solat..bayangkan bila kita keluar rumah, then masuk waktu, tempat terdekat adalah masjid, takkan lah  nak masuk masjid berlengging je kepala tu tak pakai tudung? at least, even dalam hutan sekalipun, kalau kita berpakaian menutup aurat...kita masih boleh bersolat menggunakan pakaian tersebut...ingat! solat tu wajib!

5) kenapa perempuan diwajibkan untuk bertudung? untuk melindungi maruah perempuan tersebut...so bila kita bertudung, secara automatik kita akan menjauhi dari pergaulan bebas yang tak mendatangkan faedah malah boleh menghindari dari zina dan maksiat...

NEGATIF
1) PANAS!...hello! dekat neraka lagi panas kot!! no excuse!

2) TAK SELESA...abih tu kalo awak pakai baju seksi2 tu selesa sangat la...suka la orang pandang tengok badan kasi free macam tu je??

3) OUT DATED FASHION BILA BERHIJAB/BERTUDUNG...aiyak! sekarang fesyen muslimah dah ada pelbagai macam jenis bentuk dan setaraf dengan fesyen antara bangsa...so, nak bagi alasan lagi??

Sebenanrnya, sifat negatif untuk bertudung/berhijab ni adalah datang dari diri kita sendiri...kalo kita asyik think negatif je, negatif la dia jadi....kalo positif kita amik, positif la benda tu jadi...saya tak rasa bila bertudung boleh menghalang kita untuk tidak melakukan aktiviti lasak...

Ey! tau tak! dulu masa saya tak bertudung, modal yang kena keluar untuk setiap bulan treatment untuk rambut saya lebih dari RM300...bayangkan kita leburkan duit macam tu je...huhuhu boleh nak cantik, tapi berpada-pada la...dengan RM300 tu, saya boleh dapat 15 helai selendang, 10 helai tudung syria dan 10 helai anak tudung cotton...tapi dengan syarat beli dekat Jalan TAR time tengah2 bulan...confirm berbaloi2! sapa kata bila bertudung tak boleh berfesyen?

So, adakah bertudung/berhijab tu satu perkara yang merimaskan dan susah untuk dilakukan?  tak ada benda yang susah dalam hidup ni kalau kita berkehendakkan dan memilih untuk mengubah cara hidup dan jalan hidup masing2...semua niat yang baik, akan membawa kepada kebaikan...jika ada terdetik dalam diri masing2 untuk mengubah diri, tersedar dari kekhilafan diri....ada perasaan untuk bertaubat dan berubah kearah kebaikan...pergi lah bertaubat...pergilah kearah kebaikan..jangan tangguh2 lagi...Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang...tak ada satu pun suruhan Dia yang membebankan...yang selalu buat kita berat untuk melakukan suruhan-Nya adalah kerana kita dah terlalu terikut dengan kata-kata hasutan Syaitan Laknatullah...

Cuba beli buku Encyclopedia Solat...baca dan fahamkan...awak akan rasa Islam itu indah...Islam itu mudah dan Islam itu membawa kepada kebaikan...setiap perkara yang disuruh, yang diwajibkan dan yang dilarang itu semua nya ada sebab disebalik perkara2 tersebut...dan tak akan pernah ada satu pun perkara yang disuruh, diwajibkan dan dilarang oleh Allah s.w.t itu out dated!!

Jadi, kepada kawan2 saya yang masih belum menutup aurat sepenuhnya...berubahlah sebelum terlambat...lelaki tak suka pun dekat perempuan yang tak menutup aurat! believe me...dia mungkin suka tengok, tapi belum tentu dia nak jadikan perempuan2 macam tu sebagai isterinya...kalau ada pun, yang berkahwin dengan perempuan yang macam tu, terdetik dalam hati suami tersebut, dia mahukan isteri dia berubah kearah kebaikan...cukup2 lah kita ni menjadikan, ayah, abang dan suami kita dayus sebab membiarkan diri kita mengabaikan tanggungjawab untuk menutup aurat...

Saya dulu...sebelum mengambil keputusan untuk berhijab....

saya sekarang...adakah berhijab itu mampu menghalang saya untuk berfesyen dan tidak kelihatan cantik mahupun anggun sama macam sebelum saya bertudung?? saya rasa itu bukan alasan...saya masih mampu untuk berfesyen walaupun sudah mengambil keputusan untuk bertudung sepenuhnya...
So, sekali lagi saya tanya...adakah menutup aurat, memakai tudung/hijab tu sesuatu yang merimaskan? bila awak start pakai, awak akan tau macam mana perasaannya dan awak akan merasai ketengan jiwa yang tak pernah kita lalui sebelum ini, dan tak mustahil, hubungan kita dengan Pencipta kita, Allah s.w.t semakin rapat dan akrab selepas itu....percayalah! 

Kadang-kadang, perubahan tu perlu dalam hidup

Salam,

Hai! sihat ke? hik3! lama da tak berblogging ni...
Okey, selama ni pernah tak korang check balik perubahan yang berlaku dalam diri??
maksud saya, perubahan dari segi persekitaran mahupun fizikal dan mental?


Banyakkan perubahan dalam masa 8 tahun...tak sangka muka boleh berubah-ubah...ingatkan fizikal je boleh berubah, tak sangka muka pun boleh berubah...hahahaha

Gambar masa umur 18 tahun tu, the only pic yang saya ada..ye la, time tu mane la nak mampu beli handphone canggih2 cam sekarang..kalo nak bergambar pun, tumpang handphone kawan2 je...time saya umur 18 tahun, handphone tak berapa nak canggih sangat la...saya pergi UiTM bawak handphone Nokia 3210 je...ada masa saya bwk Nokia 3110 yg besau tu...haa..amik ko! paling canggih pun handphone yang saya pakai masa time belajar dulu, handphone Nokia yang ade kaler skrin...tu je la, itupun da masuk sem ke 5 baru mampu nak beli...nak beli handphone pun time tu kemut2 je duit PTPTN...ye la...takot nak berbelanja lebih..mak ayah saya bukan orang senang...jadinya, duit PTPTN tu la yang saya guna untuk tampung hidup sepanjang 3 tahun dekat UiTM Jengka tu...

Rasanya masa umur 18 & 19 tahun, saya laptop pun tak ada kot...kalo nak buat assignment, guna la komputer lab, library, pinjam komputer kawan..dulu masa mula2 masuk belajar, nak masukkan disket pun tergigil2 tangan tau! hahahah kampung sangat ko ni Cik Nad!! ye la...saya 9-10 thn lepas, pendedahan terhadap komputer ni kurang...kat sekolah, mane ade guna komputer sangat...harap ada je lab komputer, tapi tak pernah guna pun...bila time belajar, masuk U ni la, baru berpengalaman pegang komputer...saya mintak ayah belikan laptop masa umur 20 tahun...tu pun cam serba salah nak mintak sebab tau laptop tu harga dia mahal...time tu saya beli laptop acer yang berat gedabak tu! hahaha ye la, time tu teknologi tak secanggih sekarang...

Masa umur 18-21 tahun, saya memang terlibat secara aktif dalam bidang tarian ni...memang selalu la pergi show sana sini...haa...da asyik show aje, balik 2-3 pg, pastu kelas memang selalu gone! no wonder la asyik ada je paper yang tak lepas! hik3! tapi jangan risau ye adik2...usaha tu tangga kejayaan...orang yg banyak kali gagal dalam setiap semester ni la yang dapat keje dulu sebelum kawan2 dia yang lain...so, jangan takot dengan kegagalan tau!

Abih je belajar, saya memang tak berkesempatan untuk menganggur walaupun sebulan (wow! sgt workaholic) ye la...orang kalau susah, dia akan berusaha walau sampai ke lubang cacing sekalipun untuk mendapatkan sesuap nasi...saya ni consider anak sulung dalam keluarga selepas kematian abg...so tanggungjawab tu besar dan berat untuk bantu ayah tampung keperluan family...

Orang dulu2 beranggapan, kerja kerajaan hidup terjamin...yelah! memang la terjamin, tapi dari segi kewangan, memang tak la...tak payah nak berharap bila kerja kerajaan gaji ko akan dapat 5-6K untuk freshie ni....ape yang kat TV cerita macam senang2 je abih blajar terus keje dapat pegang jawatan besau2..duduk dalam bilik sendiri, leh pakai kete mewah..tu semua tu tipu je..realitinya, ada ke macam tu?? melainkan mak ayah awak orang ternama, atau memang dah well establish punya family business, boleh la awak nak jadi macam tu...

Tak semua orang dilahirkan bertuah ye...dan tak semua orang yang dilahirkan dalam keadaan yang miskin hina...hanya kita saje yang mampu mengubah diri kita dan juga kehidupan kita...
Semuanya berada ditangan kita...sama ada kita pilih untuk berubah kearah kebaikan atau keburukan...

Tuesday, June 12, 2012

Kuala Terengganu, Terengganu

Salam,

Hai! lama dah tak update blog saya ni...sorry la, macam biasa...kehidupan yang penuh dengan kertas! hari2 bergelumang dengan kertas...hahahaha ayat pendek dia, saya sibuk dengan kerja la...haa! kan senang tulis camtu je kan?? adoiyai!

Last 2 weeks, saya kena pergi kursus dekat Kuala Terengganu... Kursus Magnet Diri untuk Setiausaha...kata nya!! hahaha dalam fikiran saya membayangkan, abih la, after kursus ni..semua main bantai melekat2 la..sebab kata pun magnet diri kan? hahahaha

Actually, kursus tu agak menarik...langsung tak mengantuk dan tak bosan...tak sempat langsung nak menguap...mungkin sebab trainer dia hensem...jeng3! hehehe

Macam kenal kan? memang la kenal, En. Amin ni personaliti TV Al-Hijrah

Jadual kursus agak penuh dan sesak...pagi, petang and malam pun ada kelas jugak...so memang tak sempat la nak pergi berjimba2 ni...memandangkan ada dinner sume bagai dekat sana, so memang saya langsung tak dapat nak ambil kesempatan untuk pergi jalan2..dapat tengok laut dari jauh je la..huhu sedih...

Untuk malam dinner tu, ada award yang kami sediakan..saje je la buat award ni...untuk dijadikan penghargaan dan motivasi diri kepada semua Setiausaha dekat MARA ni...


Ada 5 award mengikut kategori yang berlainan..then ada lagi 1 award anugerah khas...semua personaliti dinilai oleh En. Amin Idris sendiri sepanjang kursus ni berlangsung...so tak boleh la nak kata unfair ke ape kan?

inilah pemenang anugerah personaliti terbaik keseluruhan, akak yg pegang award tu tau...bidadari yg berdiri kt sebelah tu tumpang bergambar je...hahaha

Mula2 saya ingatkan macam ramai yang tak nak pergi kursus ni sebab buat jauh...da la naik bas, perjalanan pergi je amik masa dekat 10 jam! bayangkan! ye la, naik bas...pastu banyak benti2 la tu...so memang sangat memenatkan...

Keseluruhan peserta yang turut serta dalam kursus ni...

Habis je dinner malam tu, saya berpakat ajak kawan baik saya untuk tangkap gambar outdoor pulak...saje je la kan...ye la,sepanjang kursus tu asyik duduk dalam bilik hotel je..langsung tak keluar2...dah la 1st time datang Kuala Terengganu ni, tak kan la tak nak keluar jalan2 kan?

gelap kan? nak buat cmne, malam da baru boleh nak keluar..ni pun dengan bantuan lampu jalan...sabar je la...

Last day kursus, kami dibawa ke pasar payang...saya ni punyalah excited! tak pernah sampai kan? ingatkan pasar payang tu macam super market! hahahahahaha teruk nau! rupa2nya pasar payang tu lebih kurang je macam pasar seksyen 16, shah alam...adeh! cuma bezanya pasar payang tu kat tepi laut...

Sekarang ni kan musim panas..memang panas giler la dekat sana...yang paling bestnya, saya tak faham bila tengok orang ramai boleh pulak la duduk bersantai2 dekat pangkin depan pasar payang baru dengan keadaan panas giler...panas laut la katakan..boleh bayangkan tak macam mana dia punya panas? pergghhh!!

Balik je Shah Alam, memang seminggu la saya menderita...kulit muka kering dan menggelupas...baru kena panas dalam masa 15 minit (time tu keluar pegi pasar payang tu la)...Subhanallah...bayangkan baru panas laut yang sikit tu kulit saya dah menggelupas teruk...hurmm...kalau panas api neraka? adoi! tak boleh nak bayangkan lagi... Ya Allah, jauhilah aku dan keluargaku dari pintu neraka mu...huhuhu