Home

Wednesday, January 25, 2012

Kisah Adik Beradik...

Salam...
Saya nak wish...
Selamat tahun baru cina...
Gong xi fa chai!

Permulaan kisah...
Adik beradik saya tak ramai...
Saya ni tunggal perempuan..
Atas saya abang (Arwah Mohd Hafiz ) dan bawah saya adik lelaki (Iskandar Hamizan)..

Arwah abang saya meninggal lebih kurang 13 tahun yang lepas..
Waktu tu arwah ni baru umur 16 tahun...
Arwah meninggal sebab kemalangan...

Jadi, tinggal lah saya dua beradik aje...
Mungkin perbezaan saya dan adik saya jauh...jarak kami 8 tahun...
So, hubungan saya dengan adik mungkin kurang rapat...

Saya lebih prefer 'berkawan baik' dengan arwah abang saya berbanding berbaik2 dengan adik...
Semenjak arwah pergi meninggalkan kami semua, rasa hidup saya kosong...
Yang paling teruk impak nya adalah pada emak...

Arwah paling rapat dengan emak...
Hari2 mak sebut nama arwah...
sampaikan saya hampir terasa hati...macam arwah saja anaknya di hati...

Nasib baik ayah seorang yang cekal dan tabah...
Ayah lah yang banyak memberi kekuatan kepada saya...
Kalau dulu yang kejutkan pergi sekolah, yang hantar ke sekolah, yang tolong gosokkan baju sekolah, yang basuhkan kasut sekolah...semuanya arwah abang yang buat dan sediakan...sehinggakan makan dan minum juga arwah abang yang sediakan jika mak dan ayah berkerja....
Tapi bila arwah dah tiada, saya rasa macam hilang terus tempat untuk bergantung...

Semuanya kena belajar sendiri...
Sejak dari hari itu, saya belajar untuk berdikari...
Ayah pesan, jangan sesekali terasa hati dengan mak...bersabar dan kakak kena kuat...
Jangan sesekali tunjukkan rasa sedih dan pilu dihadapan emak...

Sewaktu itu, keadaan keluarga saya sangat tidak stabil...
Semuanya impak dari kehilangan arwah abang yang disayangi...
Di dalam kekuatan ayah, masih ada kelemahan yang masih diselindungkan...
Emak masih dengan kesedihan yang melampau...

Saya hampir hilang arah...
Tapi saya cekalkan hati untuk teruskan hidup...
Jika semua orang lemah...siapa yang boleh dijadikan tempat untuk berpaut??
Walaupun saya masih bersekolah pada waktu itu, saya abaikan keseronokkan disekolah...abaikan keseronokkan waktu remaja saya demi untuk membantu menaikkan kembali semangat keluarga saya yang telah hilang pergi bersama kenangan arwah abang yang disayangi...

Sehingga bertahun2 saya masih lagi tidak berapa rapat dengan adik saya...
Ada masanya saya rasa saya tak sayang dekat dia...
Semuanya sebab dia adalah anak bongsu dan dia adalah kesayangan emak selepas abang...
Saya semakin rasa tidak senang dan perasaan cemburu semakin kuat...
Rasa macam emak dah tak sayang dekat saya..
Mujurlah ayah yang masih setia dibelakang saya...
Membantu dan sangat memahami anak daranya nan sorang ni...
Terus memberi semangat dikala saya rasa sangat 'down'...

Sampai satu masa, rezeki saya untuk menyambungkan pelajaran...
Inilah masa yang dah lama saya nanti2 kan untuk pergi jauh dari keluarga dan mencipta pengalaman baru...
Selama 3 tahun saya di negeri orang...Keluarga masih tidak saya lupa...
Sesi pembulian terhadap adik saya masih tetap diteruskan ...akibat dek rasa menyampah yang menular...

Saya sangka adik saya mesti memiliki perasaan yang sama macam mana yang saya rasa...
Saya sangka adik saya mesti benci dekat saya sebab saya selalu membulinya...
Saya sangka adik saya mesti tak suka dekat saya sebab saya selalu memukulnya...
dan saya sangka adik saya mesti meluat dekat saya sebab saya selalu mengabaikan perasaannya dengan kata2 saya...

Tapi tidak saya sangka, rupanya adik saya mempunyai hati yang mulia...
Walaupun asyik dibuli, dipukul (sebab dia dapat kakak yang agak gangster! haha) oleh saya...dia masih menyebut2 nama saya pada emak dan ayah...bertanyakan bila saya akan pulang ke rumah...

Tidak saya sangka, setiap kali adik pergi ke mana2, dia sentiasa mengingati kakaknya ini...
Tidak pernah adik saya TIDAK membelikan makanan untuk saya setiap kali dia di luar....
Tidak pernah adik saya MENOLAK untuk membantu saya bila saya memerlukan bantuannya...
Tidak pernah adik saya MEMBERIKAN SEBARANG ALASAN apabila saya menyuruh dia pergi kesana dan kemari membelikan atau mengambilkan apa2 saja mengikut kehendak saya...
Tidak saya sangka adik saya SUNGGUH MENYAYANGI saya...

Kelmarin. ketika adik saya sedang solat, telefon adik berbunyi...mula2 saya hanya pandang saja..tapi bila masuk kali kedua, saya jeling dekat handphone tu...tengok di skrin...nak tau jugak siapakah orang yang call...bila di skrin handphone dia tulis nama salah seorang dari kawan dia yang saya kenal...saya jawabkan panggilan tu, then bagitau yang adik saya tengah solat, minta kawan dia call semula...

Bila saya habis bercakap, kemudian saya terlihat dekat skrin handphone adik...
Alangkah terkejutnya saya...bila lihat di wallpaper handphone adik...adik setkan gambar saya berdua dengannya...
Gambar saya memeluk bahunya sewaktu gambar keluarga yang diambil masa hari raya tahun lepas...

Kemudian saya teringat, sewaktu saya membuka wallet adik...untuk masukkan duit RM10,saya berikan kepadanya untuk buat belanja...kemudian saya tarik keluar IC adik...saje aje la nak tengok IC dia..dan saya terperanjat bila IC itu terkeluar bersama sekeping gambar passport saya...Waahhh! ada gambar saya di dalam wallet adik saya...best!

Lagi best bila, saya online semula FACEBOOK saya (dah almost 6 month saya deactivate account FB saya..but just now saya active kan balik in idle mood) then saya view profile adik, saya tengok..dia jadikan gambar saya dan dia sebagai default pic FB dia...

Termenung panjang saya memuhasabah diri kembali...
Betapa besarnya Keagungan Allah....
Orang yang saya selalu buli, saya selalu perlekehkan, saya selalu pukul dan saya selalu sakitkan hati...
Dan orang tu adalah tak lain dan tak bukan adalah darah daging saya sendiri...
Saya tak sangka dia begitu menyayangi kakak dia yang banyak songeh ni...
Simpan gambar kakak dia...jadikan default pic dekat FB, jadikan wallpaper dekat handphone...
Ada ke seorang adik lelaki akan buat begitu?
Ada...tapi susah nak jumpa...selalunya adik perempuan saja yang agak obses dengan kakak dia....
Saya sendiri tak pernah buat wallpaper handphone gambar saya adik beradik...lagikan simpan gambar adik saya dalam wallet...adoiyai!

Bila saya ceritakan hal ini dekat emak....
Emak membalas dengan berkata.."tu la kau! adik ko sayang kat ko...ko tu je yang tak sayang dekat dia.." ouch!!
Sape kata saya tak sayang dekat adik saya??
hahahahahaha
Mungkin saya ego, atau mungkin saya terlalu mengikutkan perasaan dulu...
Tapi kini tidak....adik saya adalah segalanya untuk saya...
Dia lah satu2nya darah daging saya yang tinggal...
Dia lah wali saya jika ayah sudah tiada nanti...
Dan dialah orang yang paling dekat dengan saya...selepas arwah abang pergi...

Wednesday, January 18, 2012

Kisah Semalam

Hai!
Semalam, waktu lunch...macam biasa la saya pergi tapau makanan dekat restoren bawah ofis ni...
Saya order nasi goreng kampung je...huhuhu
Then masa tengah tunggu makanan saya siap dimasak, saya lepak la berdiri dekat depan kedai tu sambil perhatikan akak yang masak tu...dalam pada yang sama, tengah cuba nak tau la apa resipi nasi goreng or apa2 lah yang dia goreng, sebabnya makanan dekat situ memang sedap2 belaka...

Masa saya tengah dok peratikan akak yang masak tu, tiba2 ada 1 lady ni tegur saya....orangnya muda lagi, but mungkin tua dari saya 2-3 tahun...

The lady : "Awak sorang je ke? tapau or makan sini?"
Saya : "A'ah...sorang je,beli tapau je makan dekat atas" sambil senyum dekat that lady...
The lady :"Awak ni tak ada kawan ke? akak selalu nampak awak sorang2 je...memang suka sorang2 ke?"
Saya : "erk? tak de la kak, saya ada je kawan...saje je nak makan sorang2,malas nak keluar.."
The lady : "owh ye ke? ingatkan awak ni tak ada kawan, ye la mana tau tak suka berkawan ke kan? akak selalu nampak awak buat ape pun, gi mana2 pun semuanya sorang2 je...ok lah...bye"
Saya :" ermm...ok bye..." sambil senyum...

Dalam hati saya, saya rasa macam pelik...kenapa dia cakap saya selalu sorang2 and macam tak ada kawan???? mungkin secara kebetulan je kot dia jumpa saya or terserempak dengan saya,on that time saya sorang2 je....huhuhu saya ada lah kawan dekat sini, cumanya kadang2 saya tak suka nak keluar2 sangat time lunch ni...saya tak suka nak keluar berjalan time panas2...saya lagi suka duduk lepak dekat ofis...tapi tak sangka pulak orang cop saya macam tak ada kawan...

Haish! sejak umur semakin meningkat ni...saya dah tak kuasa sangat dah nak keluar in group...saya memang lah ada geng jugak dekat sini, tapi bukanlah selalu kiteorang lepak and berjumpa...ye la, masing2 ada life masing2 kan?

Saya ada pengalaman yang agak tak best la pasal group2 ni...dulu la,masa time belaja2 dulu...tapi tu kisah lama kan..tak payah lah nak ungkit2...tapi sejak dari tu, saya memang dah kurang lah nak group2 sangat ni....takot rosak hati dan akhlak! hahahaha yela, kita manusia biasa, tak lari dari perasaan hasad dengki and hasutan syaitan tu sentiasa ada untuk menggoda kita menuju ke arah kejahatan...

So saya lebih senang kalau bersendiri...but not all the time la..saya masih lagi perlukan seseorang yang bergelar 'KAWAN' untuk berada disisi...

Wordless Wednesday: MySeLf, My CaT & FoOd..



+


+

Tuesday, January 17, 2012

Braces Tak Jadi Bukak...FRUST!

Owh ye, lupa nak update....

last saturday, saya pergi treatment braces...
dengan hati yang berbunga2 sebabnya my dentist cakap braces saya dah boleh bukak anytime...
so, dentist suruh prepare duit RM500 for my retainer (permenant retainer and retainer yang boleh bukak pakai tu)...
last treatment saya pegi masa bulan Oktober 2011....on that time, doc cakap..."Nadrah...nanti bila2 free kita buat appointment untuk bukak braces u ye...nak bukak ni take time sikit...mungkin sejam or lebih..."
Disebabkan bulan November dan Disember saya punya jadual on weekend agak sibuk dengan weeding kawan2 la, pergi lawatan la bagai...so saya terpaksa tangguhkan dulu appointment saya dengan dentist...

Then bukak je tahun baru ni, dengan semangat yang berkobar2, saya pun call klinik and buat appointment dengan dentis saya....
So, last saturday saya jumpa la dentist saya...
after a few discussion, dentist saya cakap...buat masa ni saya tak boleh lagi nak bukak braces saya....
sebabnya pergerakkan gigi bawah saya sangat lambat....tak rapat lagi gigi geraham saya bahagian bawah ni..huhhuhuhu...
so tak boleh nak teruskan proses bukak braces...
doc, bagi pilihan, kalau saya nak bukak braces boleh, tapi nanti ada ruang dekat bahagian geraham bawah ni...so doc cakap, sama ada saya kena tanam gigi (kos dia lebih kurang almost RM3-4K) or saya tunggu lagi lebih kurang setahun untuk tarik gigi bawah ni supaya rapat...
doc cakap tunjung gigi geram saya 4, so dia sangat kuat untuk di tarik...mungkin akan ambil masa yang lama untuk dia rapat....
Jadi, saya terus buat keputusan untuk teruskan pakai braces, even kena tunggu lagi setahun untuk rapat kan gigi...

Hurmm...lagi setahun untuk habiskan treatment yang setiap bulan bila balik dari treatment saya mesti sengal2 gigi and tak boleh nak makan dalam masa seminggu....haish! another 1 year to go...adoi!!

Saya check balik berapa baki bayaran saya....nurse tu bagi kira2 pulak kat saya...hehehe

Braces : RM 4000
Down payment : RM1500 done & paid!
baki ada = RM2500
+ x-ray : RM150 done & paid!
+ Scalling : RM 80 done & paid!
+ tampal gigi : RM 60 done & paid!
+ cabut gigi : RM 160 (untuk 2 batang gigi) done & paid!
+ Retainer : RM 500

Wow!! besarkan kos untuk buat braces ni??
Setakat ni, baki yang ada RM 2500 tu saya bayar monthly...setiap kali ada treatment, saya akan bayar RM100...so far, baki yang ada setakat sekarang ni adalah sebanyak RM 700 lagi untuk saya habiskan bayaran dari harga braces yang RM4000 tu...

so, another; RM 700 + RM 500 for retainer = RM1200 lagi saya harus selesaikan untuk tahun ni just for my braces...adoiyai! tak pe la...ni betul2 punya BEAUTY IS PAIN & COSTLY!  hahahahahahhaha

Total overall perbelanjaan saya selama almost 3 tahun memakai braces ni adalah sebanyak (gross calculation) RM 4950...setakat ni la ye...tak tau la in future mungkin ada hidden cost yang secara tiba2 macam gigi berlubang ke, kena tampal lak lagi, tak pun kena buat scalling lagi ke kan? hurmmm....so kena sabar lagi setahun ni je la lagi...huhuhu

Bila Nak Kawin???


hasil kerja seni sendiri ye...sebab tu comot2! hakhakhak!

Salam,
Tengah saya duduk seorang dekat dalam bilik ni, tiba2 datang seorang cameraman ofis saya ni...
Dia tanya, " Cik N, awak ni pakai inai, pakai cincin emas...tapi bila nya nak jadi yang betul2 nye ni Cik N?"
Saya : " jadi yang betul2 apenye tu? saya tak faham..."
Cameraman : " yela...maksud saya, bila nya saya nak tengok Cik N naik pelamin, then pakai inai betul2, pakai cincin yang diberikan oleh insan yang tersayang..."
Saya : "owwhhhhhh!! hurrmmmm...ntah la...saya pun tak tau la bilanya...sabar lah eh? belum sampai waktunya kot!"
Cameraman : " jangan lambat2 Cik N, dunia dah nak kiamat dah ni...."
Saya : "err....okey! Insyaallah nanti bila dah sampai jodoh saya nanti, saya mesti akan jemput awak ye.." Sambil senyum pandang cameraman tu...

Hurrmmmm...bila di renung2 kembali apa yang cameraman ni cakap, mungkin ada betulnya....Dunia ni dah semakin ke arah AKHIR ZAMAN...pada bila2 masa dan ketika akan berlakunya perkara ini...memang perkara KIAMAT ni telah tertulis di dalam Al-Quran...nak atau tidak, memang kita akan tempuh jugak...tak kira pada masa itu, masih ada nyawa terkandung di dalam badan atau sudah lama jasad kita ni dah tak bernyawa lagi....sebab ini adalah sesuatu perkara yang pasti...

Cumanya, yang saya pelik, apa kaitannya dengan KIAMAT dan juga PERKAHWINAN? ye la...bagi saya la....lebih saya dahulukan untuk BERTAUBAT dan MENYESALI SEGALA DOSA DAN KESALAHAN...memang PERKAHWINAN tu satu daripada kewajipan...tapi kalo kita kawin cepat2 semata-mata sebab takotkan KIAMAT yang akan menjelang ntah bila...sedangkan DOSA2 YANG SEDIA ADA  ni tak masih lagi tidak dikesali dan belum tentu lagi diampunkan...adakah PERKAHWINAN yang harus kita kejar dulu, then baru nak BERTAUBAT? macam mana kalau kita tak sempat nak bertaubat, kemudian AJAL sampai dulu? hurmmm....

Yela, saya faham, mungkin dia sengaja nak mengusik saya supaya saya cepat2 kawin....
Cuba cakap dalam dunia ni, siapa orang yang tak nak kawin?
Orang gila pun teringin nak kawin jugak tau kalo ditanya dekat mereka....
Cuma, JODOH, PERTEMUAN, AJAL & MAUT tu semua di tangan Allah S.W.T.
Dia yang Maha Mengetahui segalanya...

Saya tidaklah hanya berserah tanpa adanya usaha...
Usaha sudah, berserah pun sudah...
Cuma mungkin masanya belum tiba lagi....

Nak kata calon tak ada...Calon nye dah ada...
Cumanya, biasalah...manusia ni mana ada yang perfect...mesti ada kekurangan dan kelebihan...
Kalau benarlah DIA telah tercipta untuk ku...DIA lah yang telah ditakdirkan untuk ku...
Dia yang telah tertulis sejak azali lagi adalah JODOH ku...maka, ku pohon...permudahkan lah segalanya...

Sekarang ni, orang tak duduk di tempat saya...
Orang cuma pandai cakap...tapi tak pandai nak gunakan bahasa yang baik2 untuk berbicara...
Orang tak pandai nak ambil hati orang lain bila bercakap, tau ikut sedap rasa dan sedap mulut tetapi akhirnya binasa...

Monday, January 16, 2012

S.P.E.E.D = Kill!!


Cantik kan?
Memang semua orang teringin nak beli and memiliki lah kereta cenggini..
And saya pun memang salah seorang daripada orang yang teringin tu la...ekekekkeke
Smart je kan? pergghh!! kalo la dapat ni, memang best kalo nak besit! huhuhuhu

Tapi, ada 1 cerita yang saya nak share dengan semua orang...mungkin dekat berita or surat khabar tak ada cerita kot...tengok pic2 ni dulu...



13 Januari 2012, Jumaat - Sepang,
Satu kemalangan ngeri yang melibatkan sebuah kereta berjenama Ferrari telah berlaku....
Dekat kilometer berapa saya kurang pasti...sumber yang sahih saya dapat dari seorang kawan....
Dia yang kebetulan lalu dekat kawasan berlakunya kemalangan ni...masa dia sampai, dia antara orang yang terawal and turut membantu menenangkan mangsa...
Mangsa yang terlibat seramai 2 orang...tapi yang cedera parah dia punya penumpang yang duduk sebelah (yela, ferrari kan 2 seater je..)...yang driver cuma cedera ringan je....
Menurut kawan saya, sewaktu beberapa minit sebelum kejadian, kereta dia dipotong dengan laju oleh kereta Ferrari ni...kawan saya kata, masa dia berselisih dengan kereta Ferrari ni, memang terasa bergegarlah kereta dia sebabkan laju sangat kereta tu, so impak angin tu sampai kereta kawan saya bergegar! giler punya laju la senang cerita...mungkin dia bawak lebih dari 200km/j kot (saya agak la...hehe)
Punca berlakunya kemalangan ini adalah disebabkan kereta Ferrari ni nak mengelak kereta depan yang tiba2 masuk ke lane tengah (yela...saya pun kalo tgh drive, nampak kereta belakang lain macam punya laju,so confirm2 la saya akan pindah lane, bagi laluan dekat kereta yang bawak laju giler ni kan...saya pun tak paham la nape la driver Ferrari ni pegi pandai sangat konon2 laju nak potong/cilok la kereta depan tu kan? tu la..bawak kereta tak pikir guna otak.....tau tekan pedal minyak sampai santak abih,then bila ada kereta depan, tak boleh nak agak...kalau mungkin dia slow down kan sikit or at least lepaskan pedal minyak and biarkan kereta depan tu pindah lane dulu mungkin kemalangan ni tak akan berlaku)...

Nasib baik la kereta ni adalah FERRARI...sebabnya, kereta jenis ni dicipta khas untuk dipandu laju (tapi lebih sesuai kalo pandu laju dekat litar sepang F1 tu)...and nasib baik jugaklah kereta ni body dia kuat...tak macam body kereta biasa2 ni...biasanya, kereta kalo dia menghentam sesuatu yang sangat keras dlm kelajuan yang tinggi, confirm2 kereta tu akan REMUK macam tin air gas tu...and mangsa selalunya akan bersepai2 ataupun senang cerita cedera parah lah (itupun kalo hidup lagi)...tapi kereta ni, kerangka body dia memang best, even kemalangan yang teruk giler macam ni pun, alhamdulillah driver and co-driver dia masih terselamat...driver yang bawak Ferrari ni just koyak kat kening je...tapi yang nampak cam teruk dia nye co-driver yang duduk sebelah la...sebabnya, masa time kereta ni terseret ke tepi, abih semua besi2 divider jalan ni dia langar...jarak lebih kurang dari satu tiang lampu dia terseret and berhenti dekat tiang lampu yang lagi satu...sebabkan kereta ni sangat rendah, so sebab tu la dia termasuk bawah divider jalan....

Saya rasa kalau tak ada la tiang lampu tu, mungkin kereta tu dah masuk ke ladang kelapa sawit dekat tepi highway ni kot...huhuhuhu...

Ape2 pun...tujuan saya tulis entry bukan nak aib kan sesiapa pun...
Cumanya saya berharap agar all readers, tak kira la yang follow or tak follow saya dalam blog ni...in case kalau awak baca blog saya ni kan? Beringatlah semasa berada di jalan raya....masa memandu tu, ingatlah orang yang tersayang...kalaupun on that time awak tengah putus cinta, then awak rasa dah tak ada orang sayang dekat awak...tu bukan alasan untuk awak mencederakan diri sendiri or orang sekeliling ye...ingatlah, Tuhan tu berada di samping kita....orang dah tak sayang kat kita tak apa...tapi yang paling penting, sayanglah diri sendiri dulu ok?

Nak bawak kereta or motor laju2 boleh! tapi bukan dekat jalan raya....mungkin nyawa awak terselamat, tapi awak kena ingat, nyawa orang lain macam mana?? ingatlah, LAJU ITU MEMBUNUH!  or dalam bahasa inggerisnya, SPEED IS KILL! nak buat ape bawak laju2? nak cepat sangat sampai? sampai ke mana? kalo dah eksiden macam ni, boleh lagi ke nak cepat sampai? tak kesian ke dekat mak ayah yang sedih bila kita kemalangan?? lagi satu, tak sayang ke duit yang keluar beribu riban tu untuk bayar beli kereta, tup2 bila eksiden total lost macam ni, hape pun tak ada...yang ada cuma sakit (tu pun kalo hidup lagi..syukur alhamdulillah), surat saman (silap2 kena naik court) sebab bawak laju sangat or melanggar peraturan lalu lintas, kecacatan kekal and sebagainya lah....itu ke yang kita nak? tak nak kan? so rasa2 bila tengok gambar ni, agak2 nak bawak laju2 tak dekat highway?? (tanya kat diri sendiri...hehehe)

Saya tau, saya pun kekadang bukan lah seorang yang sangat mematuhi peraturan jalan raya pun...tapi saya sentiasa beringat...nak bawak laju boleh, tapi biarlah beragak...ni, mentang2 la bawak kereta auto,sedap je tekan minyak sampai 180 km/j kan?? hahahahahaha nak buat ape nampak hebat sedangkan bahaya ada dekat depan mata?

So, saya berdoa and berharap brother yang cedera parah tu (co-driver) selamat and panjang lah umur hendaknya...harap2 kecederaan abg tu tak teruk...kawan saya cakap, dekat sejam dia duduk menghadap brother ni sambil ajarkan mengucap and beristighfar...sebabnya, walaupun tak ada bleeding yang teruk, tapi mungkin kaki brother ni patah kot...patah berapa tu saya tak sure....kawan saya cakap, brother tu cuma boleh gerakkan leher & kepala sikit then tangan dua2 belah...yang lain2 suma tak boleh nak gerak....nasib baik ada 'air bag'...and yang paling bernasib baik adalah, nasib baik dorang ni naik kereta Ferrari...sebabnya kereta ni, kalo eksiden, dia punya body tak akan remuk ke dalam and hit passenger...body dia akan bersepai2 ke luar...sebab tu la dua orang ni selamat masa eksiden ni...kalo tengok secara mata kasar, kalau lah kereta ni bukan Ferrari, memang tak tau lah untung nasib orang yang eksiden ni...huhuhuhu

Last saya nak cakap....JANGAN PANDU LAJU! BAHAYA OKEY!! TENGOK PIC TU, THEN MUHASABAH DIRI BALIK...nak buat apa pandu laju2 ni? tak ada faedahnya pun la...
Kepada brother yang cedera parah tu, saya harap sangat2 umur abang masih panjang and kecederaan abang tu tak teruk....sekian...bye!

Sunday, January 15, 2012

Dinner Treat - Iskandar Hamizan

Semalam,
Adik saya si Iskandar Hamizan ni...
Dengan baik hatinya belanja kami sekeluarga makan...
Yela...ni gaji dia yang pertama...
Cuti sekolah hari tu dia kerja dekat KFC Highway Sg. Rasa tu...
So sempena dengan gaji pertama dia ni, dia pakat dengan saya..
Dia kata, "kak, ko ajak mak dgn ayah g makan...cakap ko yang belanja, tapi aku bayar"...
Saya pun excited la...adik saya ni nak belanja..yeay! adik saya dah besar da...hahahaha
Selama ni saya je yang belanja...tak pun ayah je yang belanja..but this time, adik pulak yang belanja...alahai...dah besar dah adik saya ni....huhuhuhu tak sangka adik saya dah besar...saya selalu ingat dia kecik je macam dulu..tak sangka adik saya sowg ni dah besar, dah pandai keje part time, ada duit sendiri, boleh belanja mak,ayah & kakak dia makan...wow!! hahahaaha
inilah budak Iskandar Hamizan tu...dia yang belanja,so dia kena baca doa...

my family..sy pun tak tau napelah ayah saya buat muka sama macam adik saya...same posed! hahahaha muka da la dkt2...

makan dgn nasi lomak...sodap...

appetizer...makan buah elok untuk kesihatan! hahaha bagi nasihat kat diri sendiri..

udang goreng tepung yang menyelerakan...

ni namanya lala masak pedas....tapi saya makan tak pedas pun...huhu

ada ikan masak stim lagi...huhuhu

ni ikan masak stim...saya tak ingat la ini ikan apa...hahahaha saya tau makan je...

Memandangkan hari sabtu haritu saya baru je lepas buat treatment braces, so gigi tengah sakit..nak makan lebih2 pun tak boleh..huhuhu cedey je....

Owh! lupa pulak nak bagitau, saya makan dekat restoren sea food kat port klang...ala..agak femes gak la restoren ni....


Haaa...kalo orang yang duduk kat area Klang, Shah Alam or KL..dorang tau la tempat ni....saya pun dah lama giler tak pegi makan dekat sini...jalan nak pegi sini pun memang sungguh2 tak ingat! huhuhu nasib baik ayah yang drive kereta bawak kiteorang datang sini..kalo suruh saya datang sendiri..memang kirim salam la...ntah sampai kemana pun saya tak tau nanti! wakakkakakakka

Opppss!! tepanjat tengok braces saya kaler biru..huhuhuhu hahaha

Okeyh! kredit dekat budak Iskandar Hamizan ni sebab belanja makan for malam ni..maceh Amie...nanti belanja lagi eh...nyum2!! hehehe bye!

Wednesday, January 11, 2012

Lagi info pasal BRACES

Saya bukan nye nak promote lebih2 ye klinik yang saya buat braces ni...
Cumanya ramai sangat orang tanya and berminat dekat entry 'BRACES'  saya ni...then ramai yang berminat nak tau saya buat dekat mana...
So, di bawah ni saya sertakan alamat & contact no. klinik ni untuk makluman semua...


taken from google



Klinik Pergigian Zubaidah

10A, 1st Floor, Jln Pinang D/18d,
Seksyen 18,
40000 Shah Alam,
Selangor
Tel: 03-5549 2559

Dr. Zubaidah ni lah yang telah banyak membantu saya and banyak bagi good consultation about braces and penjagaan gigi...
Dari gigi saya senget benget di bahagian depan...

haa!! kan! gigi depan saya tu senget! sebab tu kena pakai braces...huhuhu


ini after setahun pakai braces...nampak tak taring saya masih tinggi...waktu ni masih dalam proses nak tarik gigi taring saya masuk ke dalam...time ni sakit sikit tiap kali g dentist sebabnya bila dia tarik tu..pergh! gila nye sakit! lebih dari seminggu tak leh nak makan...

Pic ni, waktu saya baru mula2 pakai tudung...this time gigi dah rapat semuanya...cuma, ada some part yang masih jarang2 sikit...especially bahagian gigi geraham belakang...sebab doc nak betulkan track gigi saya...
ini pic tahun lepas...gigi dah perfectly rapat...gigi taring pun dah masuk ke dalam and rapat dengan geraham belakan..sebabnya dulu saya cabut gigi yang sebelah taring tu...sebab doc nak kan space untuk tarik gigi2 saya...

 Now, saya tengah menunggu masa anytime je doc akan buang braces saya..mungkin braces belah atas je la yang akan dibuka dulu...sebabnya gigi bahagian bawah yang dekat area saya cabut dulu masih tak masuk dalam track lagi...tapi,ntah la..depends on budi bicara doc saya nanti...this weekend saya ada check up dentist untuk braces...wah! berdebar! hahaha

So, kepada sesiapa yang berminat, sila lah hubungi sendiri klinik gigi ni ye...free consultation...

Untuk adik2 sekolah, better you all daftar dulu la dekat klinik kerajaan...sama je perkhidmatan dia...murah pun murah kan? jangan membazirkan duit mak ayah...tak kesian ke tengok mak ayah susah payah bekerja siang malam...tapi korang suka2 je nak abihkan duit dorang! (wah! garang pulak kan?) hahaha saya ni pasang braces masa umur 22 tahun...lepas saya grad...sebabnya mak ayah saya tak mampu la nak pasangkan braces untuk saya masa saya sekolah dulu...

Time tu kesedaran untuk pasang braces ni kurang sikit kot...sebab tu saya tak pergi mendaftar dekat klinik kerajaan...padahal boleh je kalo nak daftar, sebabnya ayah saya kerja kerajaan, klinik panel kami sekeluarga pun klinik kerajaan jugak..so anytime je boleh g klinik kerajaan tu untuk daftar...cuma saya je yang takot bebenor nak pegi menjejakkan kaki dekat klinik gigi tu...hahahahha trauma masa kecik2 time doc gigi datang skola then check gigi semua student...pergh! ngeri siot kalo ingatkan balik moment tu semua...huhuhu

So, bila dah abih belajar..then dah kerja...baru lah saya mampu nak pergi buat braces ni...bila buat guna duit sendiri...titik peluh sendiri, baru rasa macam appreciate sangat...and saya sangat2 menjaga braces and gigi saya...ye la...bukan selalu ada duit untuk buat semua ni...pasang braces ni kan beribu...tiap2 bulan pegi treatment,kuar duit lagi...everything memerlukan kita untuk keluar duit...so, bila dah keje baru tau betapa susahnya nak carik duit untuk cukupkan keperluan everything from top to toe...huhuhuhu

Owh ye...bila dah pakai braces, penjagaan gigi dan kebersihan gigi amatlah dititik beratkan...memang orang selalu pikir, macam mana nak makan bila pakai braces ni...makanan tak terselit ke? ey! awk tak pakai braces pun, kalo makanan nak terselit kat celah gigi, still boleh terselit gak kan??? so kena pandai2 la biasakan diri...tak susah pun bila dah pakai ni,nak makan apa2 pun boleh..cuma kena berhati-hati je la...

Berus gigi pulak, saya biasanya akan tukar berus gigi paling kerap sebulan or dua bulan sekali...hahahahhaa sebabnya berus gigi akan cepat kembang bila kita berus gigi,then kena besi2 ni...selalunya saya akan beli berus gigi yang bentuk berus dia macam '8'...which mean, tengah2 dia macam rendah sikit la..alamak! macam mana nak cakap eh...ermm...ala..selalu saya beli brand Oral B, harga dia lebih kurang cam RM25 sebatang...

Pastu, ada berus khas pulak untuk berus di celah2 gigi and besi..yela, takot ada makanan2 yang terlekat dekat celah2 besi tu kan...

pic from google

 Memang paling leceh nak berus gigi guna benda ni..adeh! tension tau! tapi terpaksa...saya tak de la hari2 nak kena berus pakai ni...(sepatutnya hari2 ye...hehehe saya degil sket!) tapi dalam seminggu saya akan guna 3-4 kali...hihihihi tau doc gigi saya,confirm dia marah!

Bagi saya,pasang braces ni memang pelaburan yang besar...tapi ini adalah merupakan satu pelaburan jangka masa panjang...so bila dah melabur banyak, kita akan lebih appreciate and jaga dengan lebih rapi...ye la..orang pakai braces kalo boleh nk pakai sekali je seumur hidup...tak nak la nanti nak kena pakai lagi kan...huhuhuhu...

So kepada pembaca yang berminat untuk buat braces ni, sila lah buat..jangan malu2 and segan2 ye...rujuk lah dekat dentist anda..atau kalau masih tercari2 lagi, boleh la try dekat klinik gigi ni...sekian..

Sweet Escape: Lata Iskandar, Tapah


Cantik tak?
Cantik kan...haaa...ni la LATA ISKANDAR, TAPAH, Perak...
Kalau nak pergi Cameron Highland, dia ada dua jalan...and salah satu dari jalan untuk ke sana adalah melalui Tapah.  So, bila lalu dekat Tapah mesti akan jumpa Lata Iskandar ni...
Very nice place...air pun tersangatlah jernih...keadaan sekeliling masih terjaga...

Pelancong dari Arab pun ada...sonok btol dorang datang kat sini...

saya ingatkan air dia tersangat sejuk macam dekat Sg. Congkak...tapi bila rendam kaki cenggitu,tak de la sejuk mane pun...

Posing BAEK punye!! hahaha kalo la on that time 'Kepala Air' turun, abih aku!!

inilah Lata Iskandar...tada!!
Kalau pergi melawat Cameron Highland, janganlah lupa singgah kejap dekat Lata Iskandar ni...
Tak rugi pun spend your time dalam 30 minit, singgah2, jengah2, posing2, lihat2 dekat area Lata Iskandar ni...

Rasa jiwa tenang je bila tengok pemandangan yang indah and permai macam ni...
ye la...saya ni dari lahir2 dah duduk dekat bandar...walaupun juz bandar Shah Alam je (hahahaha!!), but it's still bandar right?? ada ke keadaan macam ni? suasana macam ni? ada sungai ke kat Shah Alam?? ada la...Sungai Renggam! hahahahahahahaha eeewww!
Kadang-kadang bila dapat escape skejap dari segala kesibukkan dekat bandar ni...memang rasa macam release macam2 benda...hilang rasa stress kerja, stress dengan persekitaran, stress dengan kerja, stress dengan bos, stress dengan kesesakkan lalu lintas, haish! macam2 la yang boleh buat stress...
bukan nak pegi mandi sangat pun dekat sungai ni...juz nak tgk sesuatu yang indah...
Indah sungguh ciptaan Yang Maha Esa ni...Allahuakbar!

Ok, sampai sini je entry untuk sesi berjalan saya untuk kali ni...
Mane tau next week or next time saya pegi jalan2 kat tempat lain pulak kan?
Ekekekeke...saya ni bukannye betol sangat...bila2 saya rasa nak pegi berjalan, ada geng, saya terus on je...tak de hal la...tapi yang tak bestnya, balik dari Cameron ni, saya terus sakit tekak and flu...huhuhu so, memang sungguh2 sejuklah dekat sana sekarang ni...kalau nak pergi jalan2 melawat Cameron Highland, datang time sekarang ni...best! sebab sejuk! kalo pegi time tengah2 tahun nanti, confirm cuaca dah start panas...ok bye!

VITAGEN MURAH!

Helo2...
saya beli vitagen tadi...
3 paket RM11.50
Yang first warna kuning ni perisa NENAS,blakang perisa ANGGUR and last tu perisa Epal
Saya adalah seorang peminat tegar minuman VITAGEN ni sejak dari zaman sekolah lagi...
so, sebabkan saya ni hari2 balik naik tren dari stesyen Bank Negara...
saya akan beli 2 botol vitagen dekat kedai area stesyen Bank Negara tu...then akan minum sambil tunggu tren yang TERSANGATLAH lambat tu...sekurang-kurangnya air vitagen ni mengurangkan rasa stress di dalam dada saya lah bila kena tunggu tren lama2 kan??

Satu hari tu, ada akak sowg ni dia jual vitagen, 3 stack ni RM11.50..murahkan?
pastu siap dapat free gift lak tu...
last 3 week saya beli, saya dapat tupperware...saya dah collect 3 tupperware vitagen ni...

ni salah satu tupperware free dari vitagen
But this time, saya beli vitagen dapat pembaris pulak! wahhh!
dah terasa macam nak pegi masuk sekolah lagi...
then nak pegi dekat sekumpulan kawan2...
pastu slow2 kuarkan pembaris ni dari bekas pensil..
pastu dengan berlagak nye, saya gelak kuat2...then tunjuk dekat kawan2 saya ada pembaris!!
hahahahaha...KAU ADA?? dengan muka berlagak tanya kat orang! kahkahkahkah!

inilah pembaris free vitagen tu..

Minum vitagen ni bukan setakat sedap je..tapi elok untuk kesihatan & baik untuk perut!
minumlah at least 1 botol sehari (tapi selalunya saya akan minum lebih dari 2 botol! wakakaka)
then tengoklah macam mana senangnya perut anda nak proseskan segala makanan2 yang telah anda telan and kumpul di dalam perut dan juga di dalam saluran tali perut tu...'dia' akan terus turun meluncur dengan lajunya tanpa banyak alahan dan ragam...selepas itu perut anda akan selesa...wahahahaha...bye!

Tuesday, January 10, 2012

Jalan-jalan 2012: CAMERON HIGHLAND

Inai dijari tu TIDAK melambangkan apa2 ye...saya yang gatal2 nak pakai inai...haha

Budak yang dah tembam ni pegi jalan2 dekat Cameron Highland semalam...wahahahahah!! perjalanan yang tidak dirancang...

Saya amik cuti, konon2 nye nak menguruskan hal saya di bank...tapi lain pulak jadinya...kawan saya ada kerja dekat Cameron Highland, jadinya beliau tanya dekat saya..nak ikut ke? saya pun..tanpa berlengah2 lagi...terus setuju untuk ikut dia pegi Cameron Highland...hahaha saya ckp dkt kwn saya tu, ko pegi la buat keje ko, aku nak g jalan2 kt Cameron Highland ni...Kebetulan dia ada keje dekat area Brinchang...so saya suruh la dia drop saya dekat kedai bunga ni...macam-macam ada jual!

Tak sangka pulak la sekarang ni tengah musim sejuk dekat Cameron Highland...air hujan turun macam salji...serius! macam SALJI! sebabnya air tu halus2 je...punyalah dah lama saya tak pergi melawat Cameron Highland ni...ingat lagi, first time saya datang Cameron, waktu tu saya darjah 5 kot..haa..umur 11 tahun...time tu arwah Abg saya ada lagi...adik saya pun kecik lagi...then now, umur dah 24 tahun baru jejakkan kaki sekali lagi dekat Cameron ni...dahsyat btol! 13 TAHUN tu tak jejak tanah Cameron Highland ni...punyalah lama!!

Ok, first place yang saya pegi melawat adalah...Cactus Point!

nampak je signboard ni...terus berenti tau! ada macam2 jenis tumbuhan ada jual...

senyuman selepas jari tercucuk duri pokok kaktus! padan muka hang Cik N!

pokok kaktus kat belakang ni saya rasa dia tak jual kot..sebabnya tak ada tanda harga pun...tapi kaktus2 ni sangat besarrrr!!

pokok bunga ni cantik...3 RM10..murah kan?

Ada banyak lagi gambar2 dekat dalam tempat ni...tapi sy share sikit je la ye...malas nak upload banyak2...then second place saya pegi melawat...adalah dekat Raaju's Strawberry Hill...dekat sini, strawberry dia besar2 and segar2...sowi ye, saya lupa nak snap pic signboard Raaju's Strawberry Hill ni...tempat dia agak tersorok sikit...dekat atas bukit...mungkin saya pegi time waktu hari bekerja, so orang tak de la nak ramai bersesak2 sangat kan...

Ini dekat ladang strawberry tu...buah2 strawberry ni belum masak lagi...but still besar2 kan?
Aiskrim Strawberry...memang sodap! dah la sejuk! pastu makan aiskrim lak...gilo tul!

Haa..btol tak saya cakap? strawberry dia besar2..pastu manis sangat! selalu saya makan strawberry, mesti dapat yang masam...but dekat sini strawberry dia sangat fresh and manis...1 tray ni RM10

Penat berjalan dekat 2 tempat ni, hari pun dah lepas tengah hari..around 2 p.m. dah la sejuk, perut pulak dah lapar...hurmmm...sebelum gastrik saya datang melanda, baik saya pegi makan...kawan saya cakap, dekat area Brinchang ni ada 1 foodcourt yang jual Mi Kari yang sedap...

inilah mi kari yang sedap tu...harga pun tak mahal RM3.50 je...sama je lebih kurang dengan harga dekat area KL...
lepas dah mengisi perut dengan lahapnya...saya pun pegi la membeli belah sayur-sayuran...tak de lah nak membeli belah sangat la kan..juz beli sayur2 segar yang enak untuk dimakan...

Memandangkan percutian singkat ini hanya  terjadi dalam masa 1 hari...so, after makan ni, kami pun bergegas lah untuk turun ke bawah..ye la..saya cuma cuti 1 hari je...bukannya 2-3 hari...lagipun percutian ni tak dirancang..tiba2 je rasa nak pegi, so terus pegi...nasib baiklah perjalanan antara Cameron Highland ke Shah Alam tak berapa nak lama sangat...ala..lebih kurang macam dari Shah Alam pegi Jasin...jauh ke? bagi saya tak jauh la...yang buat letih nye tu sebab jalan dia berlingkar2...tu yang rasa jauh tu....

Sebelum terus turun ke bawah, kami singgah jap dekat area ladang teh...saje je la nak mengimbau kisah kenangan lama..eceh! hahahahaha ye la..dah lama sangat tak datang sini...11 tahun ok!!

ini consider macam tempat sehenti untuk sesiapa yang berminat untuk rasa kenikmatan teh di ladang teh Cameron Highland
Subhanallah! punya la luas ladang teh ni...tak sangka kan? berapa banyak bukit bukau la yang dijadikan ladang teh ni...

saya cuma boleh memerhati dari atas je..hati rasa macam nak turun ke bawah..tapi time ni ujan...ujan gerimis yang macam salji tu....hihihi

dapat lah posign2 cam gini je..ingat nak turun pegi dekat ladang tu...huhuhu tak dapat nak merasa pegang daun teh fresh cmni..

So, inilah cerita perjalanan singkat saya ke Cameron Highland...Next Entry saya masukkan cerita pasal Lata Iskandar pulak...sebabnya, masa perjalanan balik, saya ikut jalan yang tembus ke Tapah..so lalu lah dekat are Lata Iskandar..tempat dia memang super awesome!! saya tak abih edit pic lagi..nanti dah edit, esok saya post entry baru pasal Lata Iskandar ni ye..ok bye!

wORdlESS wEDnEsDAY- MiNah bUnGA


Sunday, January 8, 2012

Voice Test...Testing..Testing...1...2...3...

Kelas Vokal untuk tahun baru ni akan bermula this wednesday...
hurm...dah lama tak jumpa Cikgu Jebat...
Biasalah, bila dah akhir tahun..confirm2 ramai yang sibuk...so masing2 tak boleh nak commit dengan kelas vokal ni..cian kat Cikgu...

So this time, we all kena praktis 3 lagu...3 song to master! argghh! stress...saya praktis menari dulu pun tak stress sangat...bila pikir2 balik, memang kelakar la...dulu saya sangat aktif menari...sampaikan masuk show sana sini...penat tu memang la, sape kata menari tak penat...muka ni tak pyh nak cerita la...make up 3-4 inci tu memang tak dinafikan...

Tapi bila masuk alam pekerjaan...memandangkan tempat saya bekerja ni kurang sikit la nak menerapkan ciri2 kebudayaan yang agak sosial macam menari ni...so apa yang ada cuma koir,nasyid etc.  ikutkan saya tak berapa nak minat sangat masuk koir2 ni...tapi satu hari tu, salah seorang dari pegawai dekat department sy tengok CV sy..then dia kata, "Cik N, nape sijil2 ko ni banyak sijil menari je...ko dah tak ada aktiviti lain ke nak masuk?? apesal ko jd PA? nape tak jadi penari je??"  saya senyum je...sy ckp la.."menari is just my hobby, jadi PA ni adalah untuk sy jdkan sebagai punca rezeki"

Then a week after that, akak pegawai tu panggil saya..dia kata PUSPANITA cawangan office sy ni tgh carik orang untuk join koir...then dia kata dia nk masukkan nama saya...sy punya la tepanjat! sy ckp la.." akak! sy ni ada pengalaman menari je on stage...tak de langsung pengalaman menyanyi2 ni...slalu nyanyi pun kt Red Box je...(kui3)" then akak pegawai tu ckp kt sy..."alah! aku masukkan je nama ko dalam ni...try je la..mane tau ok..." so sy pun give a try la...for the first time in my life, sy join koir ni..memula memang rasa cm malu...tapi bila dah lama2, rasa cm ok la...


After 3 month, sy dipanggil semula untuk join koir ni lagi..but this time lagi best kot! PUSPANITA hired Cikgu Vokal khas untuk ajar kiteorg menyanyi...excited giler saya! memang sangat best kot! first show after belajar dgn cikgu ni adalah masa sambutan hari raya PUSPANITA aritu...memang best!


ok..jejaka hensem di tengah tu adalah Cikgu Jebat yg ngajar kami sume..

so, inilah adalah group Koir saya...
last kelas yang saya attend last year, cuma sempat belajar 2 lagu je..tu pun lagu yang kedua tu tak abih pun....ni dah almost sebulan lebih tak praktis ni...adoiyai! abis la kena marah dengan cikgu sebab dah tak ingat langsung ape2 pun! huh! banyak makan semut la awak ni Cik N!

Wednesday, January 4, 2012

SAMPAH tak diambil...SIAPA yang bertanggungjawab??

Sejak dari 31 Disember 2011 till today, 5 Januari 2012...haa..dah berapa hari dah? dah 6 hari kan?? bayang 1 LORI SAMPAH pun tak nampak lalu dekat kawasan perumahan saya!!  Sampah dah melimpah ruah dekat setiap tong sampah rumah-rumah yang ada...anjing dengan suka ria nye memunggah sampah2 tu...adoiyai!! mana pergi LORI SAMPAH?? Arrrgggghhh! Streesss macam ni!