Home

Sunday, November 23, 2014

Teringat kisah-kisah dulu

Nak share sikit..kisah hidup yang tak seberapa ni...

Mak saya suri rumah..pernah bekerja, tapi berhenti dan memilih untuk menjadi seorang suri rumah..
masa saya kecik2, mak garang...selalu jugak la kena kejar dengan rotan keliling rumah..
ayah kerja kerajaan, gaji tak mewah, tapi alhamdulillah sekadar cukup makan pakai, keperluan semua ada, rumah sendiri, kereta, motor semua lengkap..
saya sekolah bertukar sampai 4 kali, dah jadi adat ayah kerja kerajaan, berpindah randah tu perkara biasa.. Arwah abang and adik bertuah sebab kami adik beradik jarak jauh2, in time ayah kena berpindah, cuma saya aje yang kena berpindah sekolah..

saya tak pernah pergi tuisyen, saya tak sekolah agama.. tapi mak hantar pergi belajar mengaji, 3 kali khatam Quran.. bagi saya pendidikan dekat sekolah dah cukup bagus dan lengkap..
dekat rumah, mak lah cikgu bahasa melayu, cikgu bahasa inggeris.. ayah pulak ajar sains, sejarah and matematik.. so, kenapa saya perlu pergi tuisyen??
keputusan exam memang tak ada la sangat cemerlang, tapi alhamdulillah, saya berjaya masuk UiTM, berjaya grad dengan jaya, ada kerjaya tetap..

Teringat dulu duit belanja RM2 sehari (tahun 2000-2004).. tengok kawan2 pergi shopping barang2 best, beli baju cantik...hati teringin, tapi kemampuan menghalang.. disebabkan kesusahan,saya belajar untuk kuat dan tabah.. masuk UiTM, alhamdulillah dapat PTPTN, memang berhutang, tapi at least dapat tampung hidup..ayah cuma dapat bantu RM50 sebulan dengan RM10 top up..
mana ada mak ayah yang tak sayang anak-anak...
tapi sayang anak biar berpada-pada...jangan jadi SPOILED..

saya dulu, kat sekolah terlebih nakal, pernah kena cubit sebab tak siapkan kerja sekolah, sampai lebam2 perut...balik rumah tak berani nak bagitau dekat mak, sebab tau, kalau bagitau, konpem kena marah silap2 kena rotan lagi sebab salah sendiri, kenapa tak siapkan kerja sekolah.. kalau dulu, lebih rela kena marah and kena rotan dengan cikgu, sebab tau, kalau kena marah dekat sekolah, tak de la ngeri macam kena marah dekat rumah..sebab bila dekat rumah, kita akan lebih terasa hati dengan mak ayah bila kena marah... kena marah dengan cikgu hari ni, esok okey dah...kena marah dengan mak ayah hari ni, esok masih merajuk lagi...luka dihati katanya beb! muahahahaha
Belajarlah dari kesusahan untuk kuat dan tabah...

Saya bersyukur, walaupun dulu saya pernah hidup perit, pernah hidup susah, pernah tolong keluarga sendiri guna duit belanja yg RM2 yg sy kumpul setiap hari mana yg tak berbelanja dkt sekolah untuk beli barang dapur supaya kami dapat makan lauk ikan, sayur instead of ikan kering, nasi dengan kicap.. pernah, memang pernah saya merasa hidup susah... bagi saya itu adalah normal, sebab dalam setiap kehidupan, mesti ada liku-liku dan cabaran.. kalau dulu saya pernah mengeluh betapa susahnya hidup, sekarang saya bersyukur, disebabkan dari kesusahan tu saya belajar untuk jadi seorang yang lebih tabah, lebih berdikari, lebih pandai mengatur kehidupan sendiri..

So adik-adik, jangan bersedih dengan kehidupan yang susah... belajar untuk overcome semua masalah dan kesusahan, jadikan kesusahan tu sebagai kekuatan, bukan kelemahan.. sentiasa dekatkan diri dengan Allah swt... jangan pernah berhenti berharap, berusaha dan bertawakallah... terapkan diri untuk jadi insan berguna..

Ya, duit bukan untuk segalanya...tapi segalanya perlukan duit sekarang ni...tapi kena ingat, jangan pernah jadi hamba duit..

Sekian.