Home

Thursday, December 6, 2012

Pesanan Terakhir - 1 Julai 1999

----------------sambungan dari post http://butterfliesshawl.blogspot.com/2012/09/if-life-is-so-short-bukan-sekadar-lagu.html ------------------>>>>>>

Ok...sambungan dari post yang lepas...
Sorry ye kawan2 mane yang menunggu and menanti untuk sambungan post saya yang ini...
Saya sibuk sangat2 dengan kerja...so memang tak berkesempatan nak update blog ni...

Saya ada cerita haritu pasal Arwah abg saya ni dia selalu ejek2 saya dengan lagu dari kumpulan The Moffats tu kan? hehe sampai la hari terakhir beliau pun, arwah masih lagi ejek2 saya dengan lagu tu...okey, saya ceritakan rentetan cerita arwah...

28hb Jun 1999 (Isnin)

Pada tahun ni, arwah abg saya berumur 16 tahun dan saya 12 tahun...arwah bersekolah di SMKSSAAS, Seksyen 2, Shah Alam manakala saya pula bersekolah di SRK Seksyen 18, Shah Alam....

Arwah abg pergi sekolah and balik sekolah ayah la yang hantar and jemput sebabnya dia sekolah jauh, saya pulak, pergi sekolah sendiri, balik kadang2 arwah abg saya jemput...tapi apa yang peliknya, start dari bulan Mei 1999 arwah abg almost hari2 hantar and amik saya dari sekolah...dia sedaya upaya balik awal semata-mata nak amik saya dari sekolah, padahal sekolah saya dengan rumah bukan jauh pun, jalan kaki tak sampai 10 minit berjalan dah sampai dah...
tapi waktu tu saya masih lagi tak nampak yang kelakuan dia dah berubah...

Saya masih ingat lagi, waktu tu, setiap kali dari antara jam 1 tgh hari sampai la kul 2 ptg, dekat TV 8 kot (kalo tak silap la...) mesti ada tayangkan video2 klip yang terkini untuk tahun tu...and mesti la ada keluar video klip kumpulan The Moffats...selalunya arwah abg saya mesti akan tukar channel lain setiap kali keluar video klip kumpulan The Moffats tu, benci sangat agaknya dia dengan group tu...tapi yang peliknya, dalam minggu tu, setiap kali keluar je video klip kumpulan The Moffats tu, dia boleh terjerit2 panggil nama saya suruh saya turun bawah tengok tv and siap kuatkan volume lg...arwah pun sama2 layan lagu tu...saya mula2 pun cam prejudis jugak, apehal la pulak abg sy ni tiba2 suka layan lagu2 ni...tapi biasalah fitrah manusia, kita memang tak akan perasan apa2 yg pelik terjadi, sampai lah bila tiba masanya terjadi...kan??

1hb Julai 1999 (Khamis, 6.00 petang)

Pada hari ni...saya tak tau kenapa hati saya macam tak sedap je...
suasana dalam rumah pun macam suram dan sunyi...saya pun tak perasan kenapa saya macam emo semacam on that time...tapi apa yang saya ingat, memang pada hari tu...arwah abg saya beriya datang jemput saya balik sekolah...tapi dia memang tak banyak cakap....

Petang tu kami adik beradik memang selalu tido sampai kul 4 petang and saya selalu bangun2 tido je da kuar merayap! (biasalah, kecik2 lagi kan? hahahaha) tapi petang tu saya macam tak ada mood sangat2 nak keluar...saya bangun dari tidur, saya turun bawah, saya tengok yang ada cuma adik saya and mak saya...

Dalam kul 6 petang, arwah abang balik...macam biasa dia bawak motor kesayangan dia...dia parking motor dekat depan rumah, then dia pasang kaset lagu yang dia rakam masa jamming haritu...dia pasang kuat2 dekat dalam rumah...saya buat dek jek! malas nak layan...tapi abg saya macam happy sangat petang tu...

Saya ingat lagi dia kata, "Nadrah, aku rakam lagu ni untuk kau...dengar tau!" dia jamming lagu dari kumpulan The Moffats...then dia rakam suara dia and masukkan dalam kaset...saya buat bodoh je...sebab saya ingatkan dia nak mengenakan saya...huhu

Pastu, sebelum maghrib, tiba2 dia datang and panggil saya dekat tepi dapur...then arwah tiba2 je cakap camni;
"Nadrah, abang nak cakap sikit ni...kau dengar tau! Abang nak kau jangan pergi main lagi dekat belakang semak tu...bahaya! dekat sana ada parit besar! kalau ko jatuh dalam parit tu macam mana? sapa nak carik?? lepas tu, abang nak, ko belajar rajin2...kaulah harapan keluarga...abg nak ko jaga mak, ayah and adik elok2...jangan pernah abaikan dorang...pastu kan Nadrah, abg teringin sangat nak tengok adik abg ni jadi macam perempuan...pakai skirt, rambut panjang, make up, lemah lembut...ko jangan la nak ikut2 sangat budak2 sekarang ni jadi PUNK LA, SKINHEAD LA...semua tu jangan ikut tau! ingat pesan abg ni tau Nadrah! ingat tau! Nadrah, kau ingat tau pesan abg ni!! abang teringin sangat nak tengok adik abg jadi perempuan...kau berubah la Nadrah...cuba berlemah lembut sikit...ingat tau pesan abg ni Nadrah! eii! dengar tak ni? ingat tau Nadrah! jaga mak ayah and adik! ko tu la harapan keluarga sekarang ni...ingat ye pesan abg ni Nadrah!"

Saya pandang muka abg saya time tu...saya blur! nak marah pun ada jugak! ye la...cakap berulang2...ape ingat saya ni tak reti bahasa ke?? hahahahaha arwah abang saya time dia bercakap dengan saya tu, dia siap pegang bahu saya lagi...bersungguh2 cakap supaya saya jangan lupa...tapi, apa yang saya cakap balik dekat dia, saya cuma persoalkan balik, "iye..iye...ko ni kenapa abg? ye...aku dengar ape ko cakap...tapi ko kenapa ni?" abg saya langsung tak jawab pun soalan saya...dia terus menerus ulang ape yang dia cakap dekat saya sampai la saya cakap "ye la..yela...aku dengar la ape ko cakap! haish! sudah la!" huhuhu itu yg saya cakap dekat arwah abg saya masa tu...

Malam tu, lepas maghrib saya duduk dalam bilik...saya bukak buku and cuba untuk study...sebabkan UPSR dah dekat, jadi saya decide nak pergi ke kedai buku beli buku nota tambahan...saya intai bilik abang saya, tengok dia tengah tidur dengan adik saya kt atas katil...saya mula2 nak kejutkan dia, sebab nak mintak hantarkan ke Giant sebab nak beli buku tu...tapi bila tengok dia tidur, saya terus turun bawah...sekali nampak ayah baru balik...saya terus kejar ayah..saya mintak ayah yang hantarkan ke Giant...mula2 ayah cakap ayah penat, ayah suruh abg yang hantar...tapi tiba2 ayah diam, then ayah start enjim motor balik and ajak saya pergi ke Giant...saya pun pergi je la...tapi seingat saya, malam tu memang saya rasa macam otak ni blur and kosong je...balik dari Giant, saya masuk bilik and terus sambung study...pastu ntah macam mana saya boleh terlelap pun saya tak tau...

Tiba2 pintu bilik saya bergegar...mak ketuk pintu sampai rasa nak roboh dah pintu tu...saya dalam keadaan mamai bangun and bukak pintu, tengok mak dah terduduk depan pintu bilik saya and menangis..saya lagi la terkejut...saya tanya mak, nape mak nangis?? mak dengan bibir mengigil2...mak cakap, "kakak, abang ko eksiden!" saya terkejut time tu...tapi saya masih bertenang...saya papah mak saya bawak turun bawah ke ruang tamu rumah saya...saya tengok jiran2 semua dah berkumpul...time tu saya tak ada rasa apa2 lagi...saya cuma termenung and berdoa semoga abang saya tak ada apa2...

Sejam lepas tu, pakcik saya datang rumah and bawak kami ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang...abang saya dimasukkan ke wad kecemasan...time tu saya tak tau macam mana nak gambarkan ape perasaan saya...saya sedih, tapi saya tak boleh nak menangis...saya cuma diam, and saya masuk wad ICU (red zone) ....sebak hati saya tengok abang saya berselirat dengan wayar2 and mesin oksigen...secara mata kasar, saya tengok abang saya tak ada la cedera patah riuk teruk sangat....yang luka cuma kaki dia macam tergahar sikit, dekat siku luka sikit...muka badan elok! langsung tak ada yang patah...tapi rupanya kecederaan dalaman...abang saya masa eksiden tu, dia terjatuh kepala yang sampai dulu dekat jalan raya...so kepala dia terhentak and ada darah beku...Doktor kata, dekat hospital tu tak ada doktor pakar kepala and sebabkan masa abang saya sampai dekat hospital, dia masih sedar and meronta-ronta kesakitan, so doktor terpaksa bagi injection untuk bagi dia 'tidur' supaya dia tak meronta-ronta...
*sebak pulak saya bila ingat balik benda ni...huhu*

Masa malam tu, saya pegang tangan abang saya...saya bisik dekat telinga dia..."Abang...ko kena kuat...kuat tau!! aku tau ko kuat...jangan tinggalkan kiteorang ye abang...aku minta maaf and minta ampun kalo aku ada buat salah and silap dekat ko ye abg and aku dah ampun kan segalanya dekat ko...aku sayang ko abg...aku sayang abg aku..." masa saya cakap tu, saya pandang muka abg saya...walaupun dia tengah koma, tapi air mata dia mengalir keluar masa saya cakap tu and saya genggam tangan dia, saya rasa lagi tangan dia panas and jari dia bergerak2 pegang tangan saya....lagi buat saya touching, bila mak pulak datang dekat dengan telinga abg, then mak cakap camni sambil nangis2... "Apis jangan tinggalkan mak nak...mak tau apis kuat...mak sayang apis sangat2...mak ampunkan segala dosa apis, mak halalkan air susu yg mak bagi dekat apis, mak halalkan segalanya dekat apis, tolong la apis, apis kena kuat...mak perlukan abang..." waktu tu, lagi banyak air mata abang saya keluar walaupun mata dia pejam and dia tak mampu untuk bangun and berkata apa2...

Saya tak stay dekat hospital malam tu, saya bawak adik saya balik sebab dia kecik lagi...so mak dengan ayah yang tunggu abang dekat hospital...

2hb Julai 1999 (Jumaat)

Semakin ramai kawan2 abang and saudara mara datang melawat abg...saya datang hospital and kerap menjenguk dekat abang saya...kejap2 saya datang and pegang tangan dia...bercakap2 dengan dia....untuk pengetahuan, abang saya doktor dah sahkan yang otak dia dah mati (Brain death)...so dia memang sepenuhnya bergantung dekat mesin oksigen...

Tapi, ape yang saya perasan, bila saya bercakap dengan abg saya...dia dah tak bagi respon macam malam masa kejadian tu...saya pegang tangan dia, tangan dia sejuk macam ais! setiap sejam doktor datang pantau keadaan abg saya...tapi doktor kata masih lagi tak ada perubahan...

Saya dah rasa tak sedap hati...saya memang rasa macam abang saya dah tak mampu nak bertahan lebih lama...saya balik rumah petang tu, saya masuk bilik abang saya...saya bukak almari baju dia...saya amik baju dia then saya peluk sambil menangis dekat atas katil dia....sesungguhnya saya memang tak sanggup nak kehilangan abg saya...ye! abg saya yang sangat rapat dengan saya...yang sentiasa ada bila saya perlukan dia...yang sentiasa ada untuk melindungi saya and yang sentiasa ada untuk membantu saya jaga kebajikan saya...saya tau saya tak mampu untuk pikul tanggungjawab yang sama macam dia pikul sebagai anak sulung...

Saya teringat balik kata2 pesan terakhir beliau petang sebelum dia eksiden tu...saya menangis sekuat hati dalam bilik dia...saya berdoa dekat Allah, mintak tolong jangan lah ambil nyawa abg saya...tapi, siapalah saya untuk melawan takdir...Allah Maha Berkuasa, Dia lebih tau apa yang lebih baik...

Malam tu, saya mimpi...abang saya datang...dia balik rumah, jalan lemah longlai...saya nampak dia dari luar...saya terus lari and terpa dia dekat depan pintu rumah...saya ajak dia masuk, saya peluk dia, saya papah dia masuk..tapi dia cuma nak duduk luar rumah je...dia pandang saya sayu tanpa kata2 pun...saya tak abih2 kata, "abang masuklah dalam rumah, abang sakit...abang kan baru lepas eksiden,abang masuk dalam rumah rehat ye...mak rindu sangat dekat abg...abg jangan pergi tau!" abang cuma pandang saya sayu...saya jerit panggil mak dengan ayah, jerit sambil cakap "mak ayah! abg balik ni..." mak ayah semua keluar dari rumah and datang dekat abg...tapi abang tetap diam membisu...last2...dia bangun, salam peluk cium mak and ayah...then hulur tangan dekat saya, saya salam abg saya...abg saya peluk saya...dia kata, "minta maaf...apis kena pergi dulu ye mak, ayah, nadrah...jaga diri baik2!" sambil tu dia pegang ubun2 adik saya...then abang saya pergi keluar pagar, dekat luar ada motor and seorang kawan...kawan dia cuma pandang dengan muka sayu je dekat kami sekeluarga...and dia naik motor and pergi dengan kawan dia...saya, mak, ayah and adik cuma pandang sepi dari dalam rumah...

Kemudian saya terjaga dari tidur saya...saya terus menangis...and saya terus bukak album sekolah abg saya, sebab kawan dia yang ada dalam mimpi saya tu, saya macam kenal...bila saya belek2 and selidik, saya jumpa gambar kawan dia tu...gambar Arwah Abg Yassir...Yes! itu arwah abg Yassir meninggal sebulan awal dari tarikh abg saya eksiden...dia pun meninggal sebab kemalangan... saya terus tersentak and menangis lagi sampai saya tertidur balik....

-------->>> saya sambung cerita ni dalam entry 'KEHILANGAN'...nantikan ye...huhuhu sedih! Al-Fatihah untuk arwah abg saya, Mohd Hafiz bin Abu Bakar <<<--------




1 comment:

  1. Sedihnyaaa :( rasa nak nangisss :( Jgn sedih2 yer cik nad.. semoga abg awk dtempatkan dkalangan org2 yg beriman..

    ReplyDelete