Home

Thursday, September 13, 2012

If Life Is So Short - Bukan Sekadar lagu (Dedicated to My Beloved Arwah Mohd Hafiz bin Abu Bakar)

"If Life Is So Short"

Isn't it funny how time seems to slip away so fast
One minute you're happy, the other you're sad
But if you give me one more chance
To show my love for you is true I'll stand by your side your whole life through
[Chorus:]
If life is so short
Why don't you let me love you
Before we run out of time If love is so strong
Why won't you take the chance
Before our time has gone
If life is so short, if life is so short
Love is a word that explains how I feel for you
And when you're in my arms, all my dreams come true
And when you're not around
You can't hardly see
These tears that I'm crying now are for you to be with me 


3 Julai 1999 (12 tahun yang lepas), itu adalah tarikh yang sungguh menyedihkan bagi saya...saya kehilangan orang yang paling rapat dengan saya....orang yang sentiasa melindungi saya, sangat bertanggungjawab sebagai seorang abang.

Saya memang tak pernah share dengan sape2 ape yang saya rasa selepas pemergian arwah abg saya ni..tapi saya tak tau kenapa saya rasa macam tergerak hati nak share dgn my blog readers semua... saya faham, bukan saya sorang je yang pernah rasa kehilangan, ada yang mungkin lebih teruk...tapi kita semua kena faham, setiap yang jadi tu, ada sebab di sebaliknya kenapa perkara tu terjadi...kita kena belajar untuk redha, sebab dari DIA kita datang, dan dengan DIA juga kita pergi...kematian itu adalah sesuatu yang pasti akan terjadi... sama ada cepat atau lambat ianya berlaku...

Ok, let we start from beginning...saya 3 beradik, yang sulung arwah abg saya Mohd Hafiz, second saya and yang last adik saya Iskandar Hamizan...jarak kami adik beradik memang jauh...beza umur saya dengan arwah abg 4 tahun, beza umur saya dengan adik saya 8 tahun...so, dari saya lahir hingga umur saya 8 tahun, saya sesungguhnya sangat dimanjakan oleh keluarga saya terutamanya dari arwah abg saya dan juga ayah saya... arwah abg saya sangat protective dan berdikari...keluarga saya bukan orang senang pun, ayah hanya pekerja kerajaan dulu, mak pulak suri rumah sepenuh masa...

Masa persekolahan, saya memang tak pernah satu sekolah dengan adik beradik saya...hehe saya pun tak tau kenapa? mungkin sebab jarak umur kami ni berbeza agak jauh kot...huhu Arwah abg saya sekolah rendah dekat seksyen 4, saya pulak sekolah rendah dekat seksyen 6 (dari darjah 1 -3) dan sekolah rendah seksyen 18 (dari darjah 4-6)...walaupun sekolah tak sama, tapi arwah abg saya ni dia akan pastikan saya selamat sampai ke sekolah dan selamat sampai kerumah (untuk makluman, jarak sekolah masing2 jauh2 belaka ye...)

Sampai la masanya adik saya lahir...rutin harian kami memang tetap sama....saya mengaku saya sangat close dengan arwah abg saya...sampai lah saat arwah abg saya bersekolah menengah, arwah sekolah dekat SMKSSAAS seksyen 2, saya masa tu sekolah rendah lagi...

saya masih ingat lagi, pada tahun pemergian arwah abg saya, tahun 1999...untuk pengetahuan, pada tahun tu saya exam UPSR dan arwah abg saya form 4 (umur 16)...dari awal tahun 1999, dia asyik mendahulukan segala kelengkapan persekolahan saya aje, start dari buku, kasut, baju, beg and macam2 lagi lah....bila mak tanya, dia nak beli baju baru ke tidak? dia jawab, tak pe mak..tak payah...macam tu la jugak dengan buku sekolah...banyak kali mak tanya, "Hafiz tak nak beli buku sekolah ke??", then jawapan yang sama arwah bagi..."tak pe mak, tak payah" ....memang saya tau mak agak pelik dengan perangai arwah, tapi ye la ...kita ni manusia biasa, mane la nak tau yang dia dah start buat 'perangai'...buku2 sekolah saya, semua arwah abg sy yang tuliskan nama, kasut sekolah arwah yang basuhkan, baju sekolah arwah yang iron kan....memang itu la tebiat dia semenjak dari awal tahun 1999....

Dulu masa tu, memang sangat popular dengan kumpulan adik beradik, The Moffats...ala yang popular dengan lagu 'I miss u like crazy'...ingat lagi tak?? saya dulu giler punya minat dekat kumpulan adik beradik ni...crazy punya minat la! hahahahaha arwah abg selalu sangat ejek2 saya, suka sangat mengenakan saya senang cerita, suka sangat menyakat saya...biasalah, abg2 ni memang suka sakat adik2 dia kan?? hehe tapi, 2 bulan sebelum arwah pergi, dia dah start buang tebiat...kami sekeluarga je tak perasan...bila dia dah pergi, baru kita terfikir kan??

Arwah abg saya ni, dulu dia ada group jamming...dia yang selalu kutuk2 saya sebab suka sgt dengan kumpulan The Moffats, boleh pulak dia jamming and rekod lagu The Moffats ni....nak tau lagu ape dia rekod?  haa...lagu yang saya letak lirik dekat atas tu la...tajuk lagu tu saja sebenarnya dah melambangkan message yang dia dah 'nak pergi'...tapi kita aje tak perasan kan? dia rekod suara dia yang nyanyi lagu tu, then dia pasang dekat radio rumah (dulu kan pakai kaset, belum ada lagi CD or DVD ni)...hari2 lepas balik sekolah dia akan pasang kaset tu sepanjang 2 bulan sebelum dia pergi...saya mula2 macam agak marah la jugak, sebabnya dia mcam nak perli saya kan...ye la, siap rakam2 lak suara nyanyi lagu tu...pastu tiap kali pasang dia akan cakap camni "Nadrah...ko dengar lagu ni puas2...aku yang nyanyi lagu ni...lagi sedap dari kumpulan 'lelaki kacak' ko tu! hahahaha" ....haa...tak ke sakit hati bila dia cakap camtu?? ye la, mungkin time tu jiwa saya sensitif kot, pantang kena usik sket saya mengamuk...ekekeke

Dan...lagu tu, sampai la ke hari terakhir dia masih bernafas dekat muka bumi ni....dia masih lagi pasang and humming...nyanyi2 dalam bilik air sambil buat muka jahat bila pandang saya...hahaha huhuhu memang sumpah sampai bila2 saya tak akan lupa muka tu...huhuhuhu

-----------------to be continue----------------->>>>>>>>>

2 comments:

  1. sedih bila baca...tak sabar nak tunggu sambungan
    :(

    ReplyDelete
  2. tunggu untuk sambungan ye...sy dapat taip sket2 je...bz sangat lately ni..huhuhu

    ReplyDelete