Home

Monday, June 25, 2012

Kadang-kadang, perubahan tu perlu dalam hidup

Salam,

Hai! sihat ke? hik3! lama da tak berblogging ni...
Okey, selama ni pernah tak korang check balik perubahan yang berlaku dalam diri??
maksud saya, perubahan dari segi persekitaran mahupun fizikal dan mental?


Banyakkan perubahan dalam masa 8 tahun...tak sangka muka boleh berubah-ubah...ingatkan fizikal je boleh berubah, tak sangka muka pun boleh berubah...hahahaha

Gambar masa umur 18 tahun tu, the only pic yang saya ada..ye la, time tu mane la nak mampu beli handphone canggih2 cam sekarang..kalo nak bergambar pun, tumpang handphone kawan2 je...time saya umur 18 tahun, handphone tak berapa nak canggih sangat la...saya pergi UiTM bawak handphone Nokia 3210 je...ada masa saya bwk Nokia 3110 yg besau tu...haa..amik ko! paling canggih pun handphone yang saya pakai masa time belajar dulu, handphone Nokia yang ade kaler skrin...tu je la, itupun da masuk sem ke 5 baru mampu nak beli...nak beli handphone pun time tu kemut2 je duit PTPTN...ye la...takot nak berbelanja lebih..mak ayah saya bukan orang senang...jadinya, duit PTPTN tu la yang saya guna untuk tampung hidup sepanjang 3 tahun dekat UiTM Jengka tu...

Rasanya masa umur 18 & 19 tahun, saya laptop pun tak ada kot...kalo nak buat assignment, guna la komputer lab, library, pinjam komputer kawan..dulu masa mula2 masuk belajar, nak masukkan disket pun tergigil2 tangan tau! hahahah kampung sangat ko ni Cik Nad!! ye la...saya 9-10 thn lepas, pendedahan terhadap komputer ni kurang...kat sekolah, mane ade guna komputer sangat...harap ada je lab komputer, tapi tak pernah guna pun...bila time belajar, masuk U ni la, baru berpengalaman pegang komputer...saya mintak ayah belikan laptop masa umur 20 tahun...tu pun cam serba salah nak mintak sebab tau laptop tu harga dia mahal...time tu saya beli laptop acer yang berat gedabak tu! hahaha ye la, time tu teknologi tak secanggih sekarang...

Masa umur 18-21 tahun, saya memang terlibat secara aktif dalam bidang tarian ni...memang selalu la pergi show sana sini...haa...da asyik show aje, balik 2-3 pg, pastu kelas memang selalu gone! no wonder la asyik ada je paper yang tak lepas! hik3! tapi jangan risau ye adik2...usaha tu tangga kejayaan...orang yg banyak kali gagal dalam setiap semester ni la yang dapat keje dulu sebelum kawan2 dia yang lain...so, jangan takot dengan kegagalan tau!

Abih je belajar, saya memang tak berkesempatan untuk menganggur walaupun sebulan (wow! sgt workaholic) ye la...orang kalau susah, dia akan berusaha walau sampai ke lubang cacing sekalipun untuk mendapatkan sesuap nasi...saya ni consider anak sulung dalam keluarga selepas kematian abg...so tanggungjawab tu besar dan berat untuk bantu ayah tampung keperluan family...

Orang dulu2 beranggapan, kerja kerajaan hidup terjamin...yelah! memang la terjamin, tapi dari segi kewangan, memang tak la...tak payah nak berharap bila kerja kerajaan gaji ko akan dapat 5-6K untuk freshie ni....ape yang kat TV cerita macam senang2 je abih blajar terus keje dapat pegang jawatan besau2..duduk dalam bilik sendiri, leh pakai kete mewah..tu semua tu tipu je..realitinya, ada ke macam tu?? melainkan mak ayah awak orang ternama, atau memang dah well establish punya family business, boleh la awak nak jadi macam tu...

Tak semua orang dilahirkan bertuah ye...dan tak semua orang yang dilahirkan dalam keadaan yang miskin hina...hanya kita saje yang mampu mengubah diri kita dan juga kehidupan kita...
Semuanya berada ditangan kita...sama ada kita pilih untuk berubah kearah kebaikan atau keburukan...

1 comment: