Home

Monday, June 25, 2012

Adakah memakai HIJAB itu merimaskan??

Salam,

This lately, saya tengok dekat Facebook saya...banyak sangat kawan2 post pasal hijab2 ni...
Ambil petikan dari macam2 sumber...
Memang betul, niat kita tu baik untuk mengajak orang lain untuk berubah...tapi kita kena ingat...Manusia memang susah untuk berubah melainkan kalau dah terdetik dalam hati dia (senang cerita, bila sampai masanya dia terfikir untuk berubah)...Kita nak tarik orang untuk ajak berubah memang payah...especially bila nak bercerita pasal menutup aurat, pakai tudung dan sebagainya....

Semua tahu yang menutup aurat dengan sempurna adalah wajib tak kira lelaki mahupun perempuan...
Jadinya, saya nak share sket la pasal pakai tudung tak pakai tudung ni...
Actually, asalnya dulu...saya bukanlah seorang yang memang sejak azali bertudung (eh? boleh ke ayat camni?? hak3)
Yela...saya tau dan saya sedar...saya ni cuma manusia biasa yang tak terlepas dari buat salah dan silap...
Dulu, memang saya mengaku, sangat payah nak suruh saya ni pakai tudung..even nak pergi kelas CTU (kelas agama) masa belajar kat UiTM dulu pun, memang payah sangat kot nak suruh saya ni bertudung...sampai satu tahap, ustaz yang mengajar tu pun, da tak kuasa nak marah..asalkan pakai sopan pun cukup la...sekurang-kurangnya kami yang free hair ni nak jugak datang ke kelas...sampai macam tu sekali kan?? hahaha...

Saya memang tak suka panas! saya tak suka berpeluh2...jadinya saya tak suka pakai tudung dulu sebab saya beranggapan pakai tudung tu panas, nanti buka berbelak,sebelah putih, sebelah hitam sebab kena cuaca panas yang melampau....lagi2 kalau belajar kt Jengka...Masyaallah, panas dia memang melampau kat sana...huhuhu

Lepas tu saya rasa macam tak VOUGE + HOT kalo bertudung ni...ye la, maklumlah..saya ni amik course Office Management...so kat dalam UiTM masa time saya, course OM ni memang selalu compete dengan course Mass Comm..tapi sebabkan kat UiTM Jengka tak ada Mass Comm..so course Business la menjadi saingan terdekat...girls la especially yang selalu sangat nak bersaing2 sape lagi HOT, MELETOP & UP-TO-DATE sangat la kan...hahaha bila pikir2 balik, alahai! pergi kelas je kot! yang bercinta2 bagai masa belajar dulu tu, belum tentu lagi pasangan korang tu akan jadi suami/isteri korang..percaya la dik oi!! hehehe

So, itulah antara sebab kenapa payah nau saya ni nak bertudung...bila dah abih belajar, saya terus dapat kerja dekat opis yang sekarang ni...ye la, keje gomen, environment dia lain...98% perempuan yang keje kat opis ni bertudung...so bayangkan time tu, saya dengan tak bertudungnya, rambut blonde (tak pernah rasanya rambut hitam sepenuhnya dulu...hurmm...) bertindik lebih dari sepasang...earing bergayut2 kt telinga, baju sume nak pakai ketat2 je...dengan gigi besinye ni lagi (yela, tak ramai yg pakai braces kat opis ni) so, saya ni macam jadi satu fenomena yang kadang2 pelik jugak la dengan keadaan fesyen dekat opis saya ni...tapi yang peliknya, besau macam mana pun pangkat bos2 yang saya jaga, dorang tak pernah nak complain apa yang saya pakai, cuma bos sy yang lama je yang suka nak komen2...tak boleh pakai seluar ketat2 la...baju seksi sangat la...macam2 hal la yang dia tegur...tapi saya cam biasa la, buat degil je la...hahaha biasa la time tu tengah darah muda kan...

So, apa yang menggerakkan hati saya untuk bertudung?? Percaya tak, dalam diri seseorang tu, mesti ada sekali terdetik dalam hati dia untuk berubah kearah kebaikan....so, perubahan tu, sama ada cepat ataupun lambat je...kalau hati dia kuat, dia akan berubah cepat..kalau hati dia tak cukup kuat...dia akan terus hanyut dengan hasutan dan bisikan syaitan yang tak sukakan manusia ni berubah kearah kebaikan...saya pun melalui fasa hasutan ni...setiap kali terdetik hati nak pakai tudung, mula la rasa macam2...hilang vouge la, nanti macam tersekat or terhalang dari nak buat macam2 la...pastu dah tak boleh pakai seksi la...adoiyai! macam tu sekali pemikiran kita bila nak berubah...betapa hebatnya Syaitan laknatullah tu menghasut minda kita supaya kita jangan berubah dan jangan menutup aurat...

Saya mula bertudung waktu tu dalam bulan syawal 2010...but that time, tak sepenuhnya la...saya bangun pagi2, nak pergi kerja tu...tiba2 terdetik hati untuk pakai tudung ke tempat kerja...so bermula la dari situ episod saya bertudung...mak ayah saya punyalah terperanjat bila pagi tu saya pakai tudung nak pergi kerja... start dari tu, saya praktis untuk bertudung hari2...tapi saya mengaku, ada masanya bila saya keluar berjalan, saya memang tak bertudung...then dia berlanjutan sampai la awal tahun ni....nak kata azam tahun baru tu tak ada la...tapi semenjak awal tahun ni, saya nak pergi kemana-mana, saya akan pastikan yang saya bertudung dan saya memakai baju yang sopan2....dan saya dah tak bukak2 lagi tudung saya bila hendak kemana-mana...saya tak ada rasa panas, saya tak ada rasa tak selesa malah saya rasa lebih selamat dan confident di dalam menempuh hari2 saya yang agak mencabar ni (mencabar ke??)

Actually girls, pakai tudung ni bukan sebab fashion semata-mata...tapi banyak kesan positfnya...saya bukan nak kata saya ni hot sangat dulu...tapi biasalah, bila kita tak bertudung, pakai seksi sket, kita akan menarik perhatian orang untuk memandang...benda ni fakta ye!! antara impak positif yang saya rasakan adalah:

POSITIF
1) Lebih yakin dan selesa untuk pergi kemana-mana majlis tanpa menghiraukan pakaian yang tidak sopan kita pakai...let's say, tiba2 boyfren ajak keluar, pastu dia tetiba je ajak singgah umah sedara dia ada kenduri...sekurang2nya tak de la sengan sangat bila bertudung ni kan?

2) kurang gangguan seksual..yela, bila dah bertudung, pakaian mesti sopan dan longgar...orang nak buat macam2 pun dia pikir 2-3 jugak...

3) kurang tarikan sosial...haa...tarikan sosial ni maksudnya, macam kena ganggu dengan mat2 lepak ke, mat2 rempit ke kan...

4) mudah untuk menunaikan solat..bayangkan bila kita keluar rumah, then masuk waktu, tempat terdekat adalah masjid, takkan lah  nak masuk masjid berlengging je kepala tu tak pakai tudung? at least, even dalam hutan sekalipun, kalau kita berpakaian menutup aurat...kita masih boleh bersolat menggunakan pakaian tersebut...ingat! solat tu wajib!

5) kenapa perempuan diwajibkan untuk bertudung? untuk melindungi maruah perempuan tersebut...so bila kita bertudung, secara automatik kita akan menjauhi dari pergaulan bebas yang tak mendatangkan faedah malah boleh menghindari dari zina dan maksiat...

NEGATIF
1) PANAS!...hello! dekat neraka lagi panas kot!! no excuse!

2) TAK SELESA...abih tu kalo awak pakai baju seksi2 tu selesa sangat la...suka la orang pandang tengok badan kasi free macam tu je??

3) OUT DATED FASHION BILA BERHIJAB/BERTUDUNG...aiyak! sekarang fesyen muslimah dah ada pelbagai macam jenis bentuk dan setaraf dengan fesyen antara bangsa...so, nak bagi alasan lagi??

Sebenanrnya, sifat negatif untuk bertudung/berhijab ni adalah datang dari diri kita sendiri...kalo kita asyik think negatif je, negatif la dia jadi....kalo positif kita amik, positif la benda tu jadi...saya tak rasa bila bertudung boleh menghalang kita untuk tidak melakukan aktiviti lasak...

Ey! tau tak! dulu masa saya tak bertudung, modal yang kena keluar untuk setiap bulan treatment untuk rambut saya lebih dari RM300...bayangkan kita leburkan duit macam tu je...huhuhu boleh nak cantik, tapi berpada-pada la...dengan RM300 tu, saya boleh dapat 15 helai selendang, 10 helai tudung syria dan 10 helai anak tudung cotton...tapi dengan syarat beli dekat Jalan TAR time tengah2 bulan...confirm berbaloi2! sapa kata bila bertudung tak boleh berfesyen?

So, adakah bertudung/berhijab tu satu perkara yang merimaskan dan susah untuk dilakukan?  tak ada benda yang susah dalam hidup ni kalau kita berkehendakkan dan memilih untuk mengubah cara hidup dan jalan hidup masing2...semua niat yang baik, akan membawa kepada kebaikan...jika ada terdetik dalam diri masing2 untuk mengubah diri, tersedar dari kekhilafan diri....ada perasaan untuk bertaubat dan berubah kearah kebaikan...pergi lah bertaubat...pergilah kearah kebaikan..jangan tangguh2 lagi...Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang...tak ada satu pun suruhan Dia yang membebankan...yang selalu buat kita berat untuk melakukan suruhan-Nya adalah kerana kita dah terlalu terikut dengan kata-kata hasutan Syaitan Laknatullah...

Cuba beli buku Encyclopedia Solat...baca dan fahamkan...awak akan rasa Islam itu indah...Islam itu mudah dan Islam itu membawa kepada kebaikan...setiap perkara yang disuruh, yang diwajibkan dan yang dilarang itu semua nya ada sebab disebalik perkara2 tersebut...dan tak akan pernah ada satu pun perkara yang disuruh, diwajibkan dan dilarang oleh Allah s.w.t itu out dated!!

Jadi, kepada kawan2 saya yang masih belum menutup aurat sepenuhnya...berubahlah sebelum terlambat...lelaki tak suka pun dekat perempuan yang tak menutup aurat! believe me...dia mungkin suka tengok, tapi belum tentu dia nak jadikan perempuan2 macam tu sebagai isterinya...kalau ada pun, yang berkahwin dengan perempuan yang macam tu, terdetik dalam hati suami tersebut, dia mahukan isteri dia berubah kearah kebaikan...cukup2 lah kita ni menjadikan, ayah, abang dan suami kita dayus sebab membiarkan diri kita mengabaikan tanggungjawab untuk menutup aurat...

Saya dulu...sebelum mengambil keputusan untuk berhijab....

saya sekarang...adakah berhijab itu mampu menghalang saya untuk berfesyen dan tidak kelihatan cantik mahupun anggun sama macam sebelum saya bertudung?? saya rasa itu bukan alasan...saya masih mampu untuk berfesyen walaupun sudah mengambil keputusan untuk bertudung sepenuhnya...
So, sekali lagi saya tanya...adakah menutup aurat, memakai tudung/hijab tu sesuatu yang merimaskan? bila awak start pakai, awak akan tau macam mana perasaannya dan awak akan merasai ketengan jiwa yang tak pernah kita lalui sebelum ini, dan tak mustahil, hubungan kita dengan Pencipta kita, Allah s.w.t semakin rapat dan akrab selepas itu....percayalah! 

6 comments:

  1. welcome to d club sayang... may Allah bless ol of us...

    ReplyDelete
  2. maceh awak!! windu! lama tak jumpa...huhu

    ReplyDelete
  3. salam...bley like page kite ni...saye jual hijab...hope u gonna love it...

    http://www.facebook.com/pages/Madani_hijab/394636110623137

    ReplyDelete