Home

Wednesday, January 4, 2012

Kenapa Wanita Suka EMAS, tetapi lelaki TAK SUKA nak belikan??

[pic taken from google.com]

"Abbaaaannnnngggg....bonus hujung tahun ni...boleh tak ayang nak rantai emas?? please!!"

"Sayang! U kalau nak bagi I hadiah, tak payah la nak membazir bagi perfume2 ni..I boleh beli sendiri la..bagi lah I cincin emas ke, rantai berlian ke...hurmmm..."

"B...nanti kita bertunang nanti, ayang nak cincin belah rotan...tapi cincin yang emas padu tu tau! tak mau cincin yang murah senang kemek tu...haa..yang itu untuk cincin tanda...cincin tunang pulak, ayang nak cincin yang ada batu...kalau boleh yang percent emas dia banyak sikit...pastu, untuk nikah nanti, ayang nak cincin lagi satu dengan rantai tangan emas...boleh kan B???"

[pic taken from google.com]


lepas tu..reaksi muka laki masing2...kelat kelu...kalau ada yang senyum pun macam nak tak nak je...kalau ada yang angguk pun macam tak ikhlas...masing2 dalam kotak fikiran..."haish! perempuan ni memang kaki cukur! tak abis2 dengan emas...memang dasar perempuan! ingat emas tu murah??"

Hurrmmm...senario di atas sering terjadi dalam masyarakat kita nowadays...yang peliknya, masyarakat orang melayu pulak tu...cuba kita tengok dekat dalam masyarakat cina...dorang sukakan emas...even lelaki pun, pakai rantai emas, cincin emas, gelang emas...ye la...dalam Islam, lelaki tak boleh memakai emas dan juga perhiasan wanita...

Tapi itu bukan alasan untuk tak mahu belikan barangan emas untuk wanita kesayangan masing2 kan??

Selalunya, bila time kawin je la..itu la first and last time belikan barang kemas untuk bini masing2...tak sampai 10 tahun kawin, abih dileburkan semua barang kemas tu...ye saya faham...dalam hidup ada masanya kita dilanda kesusahan...so, nampak tak dimana kepentingan nye nilai emas tu semasa kita di dalam kesusahan??

Memang emas tu cantik, emas tu mahal, emas tu hanya perempuan je pakai...tapi, value emas tu, semakin hari semakin tinggi...kalau anda rasa membazir beli emas sampai RM 2-3K...tapi adakah anda rasa TAK MEMBAZIR kalau beli Jam GC yang rege dia dekat RM2K tu? beli jeans guess harga RM 600-700? Beli wallet dekat PRADA yang boleh cecah almost RM4K? beli Kasut BONIA yang harga dia RM489?? is that a good investment to you my dear??

Okey, pernah dengar orang sebut 'ROI' tak?? ROI tu stand for 'Return of Investment'...selalunya orang2 investment yang guna ayat ni..."alah! aku bukan orang investment pun...harta pun tak ada...nak invest ape?" ye la...perasan tak, sepanjang hidup kita ni...kita asyik INVEST je...tapi ape yang kita dapat disebalik INVESTMENT yang telah kita buat tu??

Contoh, kalau beli satu cincin emas...then masuk 6 bulan tiba2 kita perlukan duit yang teramat..tapi dalam bank duit tinggal RM20 aje...dalam wallet tinggal RM5...nak pinjam dekat kawan2, rasa macam malu lagipun tengah-tengah bulan, so kawan2 pun cukup2 makan je duit masing2...so, tak salah kalau pergi gadaikan cincin tu..sekurang-kurangnya dapat dalam RM200...so lepas tak nak hidup?? hujung bulan dapat gaji, pegi tebus balik cincin tu...then dapat balik cincin...duit semasa sesak pun lepas...kan?? GOOD INVESTMENT tak??

So, bayangkan kalau beli t-shirt CK harga RM500, beli jeans GUESS harga RM700 pastu handbag COACH harga RM3K...pastu bila time sesak...rasa2nya t-shirt CK tu boleh gadai ke? jeans GUESS tu boleh gadai ke?? Handbag COACH tu boleh gadai ke?? mungkin boleh...tapi value dia tinggi ke? so, is it a GOOD INVESTMENT? kalau beli barangan berjenama yang mahal2 tu boleh dapat ROI tak?

Tepuk dada, tanya hati...tahun baru, umur semakin meningkat...fikiran semakin matang...fikirkan yang terbaik...keja penat lelah...pagi petang keje...dapat duit, if you want to reward yourself...start to reward something that are more precious...jangan berkira sangat duit nak beli emas untuk bini OKEY!! time sesak awak jugak yang ngendeng dekat bini mintak tolong...kannn??? hahaha renung-renungkanlah! bye!

No comments:

Post a Comment