Home

Tuesday, January 10, 2012

Jalan-jalan 2012: CAMERON HIGHLAND

Inai dijari tu TIDAK melambangkan apa2 ye...saya yang gatal2 nak pakai inai...haha

Budak yang dah tembam ni pegi jalan2 dekat Cameron Highland semalam...wahahahahah!! perjalanan yang tidak dirancang...

Saya amik cuti, konon2 nye nak menguruskan hal saya di bank...tapi lain pulak jadinya...kawan saya ada kerja dekat Cameron Highland, jadinya beliau tanya dekat saya..nak ikut ke? saya pun..tanpa berlengah2 lagi...terus setuju untuk ikut dia pegi Cameron Highland...hahaha saya ckp dkt kwn saya tu, ko pegi la buat keje ko, aku nak g jalan2 kt Cameron Highland ni...Kebetulan dia ada keje dekat area Brinchang...so saya suruh la dia drop saya dekat kedai bunga ni...macam-macam ada jual!

Tak sangka pulak la sekarang ni tengah musim sejuk dekat Cameron Highland...air hujan turun macam salji...serius! macam SALJI! sebabnya air tu halus2 je...punyalah dah lama saya tak pergi melawat Cameron Highland ni...ingat lagi, first time saya datang Cameron, waktu tu saya darjah 5 kot..haa..umur 11 tahun...time tu arwah Abg saya ada lagi...adik saya pun kecik lagi...then now, umur dah 24 tahun baru jejakkan kaki sekali lagi dekat Cameron ni...dahsyat btol! 13 TAHUN tu tak jejak tanah Cameron Highland ni...punyalah lama!!

Ok, first place yang saya pegi melawat adalah...Cactus Point!

nampak je signboard ni...terus berenti tau! ada macam2 jenis tumbuhan ada jual...

senyuman selepas jari tercucuk duri pokok kaktus! padan muka hang Cik N!

pokok kaktus kat belakang ni saya rasa dia tak jual kot..sebabnya tak ada tanda harga pun...tapi kaktus2 ni sangat besarrrr!!

pokok bunga ni cantik...3 RM10..murah kan?

Ada banyak lagi gambar2 dekat dalam tempat ni...tapi sy share sikit je la ye...malas nak upload banyak2...then second place saya pegi melawat...adalah dekat Raaju's Strawberry Hill...dekat sini, strawberry dia besar2 and segar2...sowi ye, saya lupa nak snap pic signboard Raaju's Strawberry Hill ni...tempat dia agak tersorok sikit...dekat atas bukit...mungkin saya pegi time waktu hari bekerja, so orang tak de la nak ramai bersesak2 sangat kan...

Ini dekat ladang strawberry tu...buah2 strawberry ni belum masak lagi...but still besar2 kan?
Aiskrim Strawberry...memang sodap! dah la sejuk! pastu makan aiskrim lak...gilo tul!

Haa..btol tak saya cakap? strawberry dia besar2..pastu manis sangat! selalu saya makan strawberry, mesti dapat yang masam...but dekat sini strawberry dia sangat fresh and manis...1 tray ni RM10

Penat berjalan dekat 2 tempat ni, hari pun dah lepas tengah hari..around 2 p.m. dah la sejuk, perut pulak dah lapar...hurmmm...sebelum gastrik saya datang melanda, baik saya pegi makan...kawan saya cakap, dekat area Brinchang ni ada 1 foodcourt yang jual Mi Kari yang sedap...

inilah mi kari yang sedap tu...harga pun tak mahal RM3.50 je...sama je lebih kurang dengan harga dekat area KL...
lepas dah mengisi perut dengan lahapnya...saya pun pegi la membeli belah sayur-sayuran...tak de lah nak membeli belah sangat la kan..juz beli sayur2 segar yang enak untuk dimakan...

Memandangkan percutian singkat ini hanya  terjadi dalam masa 1 hari...so, after makan ni, kami pun bergegas lah untuk turun ke bawah..ye la..saya cuma cuti 1 hari je...bukannya 2-3 hari...lagipun percutian ni tak dirancang..tiba2 je rasa nak pegi, so terus pegi...nasib baiklah perjalanan antara Cameron Highland ke Shah Alam tak berapa nak lama sangat...ala..lebih kurang macam dari Shah Alam pegi Jasin...jauh ke? bagi saya tak jauh la...yang buat letih nye tu sebab jalan dia berlingkar2...tu yang rasa jauh tu....

Sebelum terus turun ke bawah, kami singgah jap dekat area ladang teh...saje je la nak mengimbau kisah kenangan lama..eceh! hahahahaha ye la..dah lama sangat tak datang sini...11 tahun ok!!

ini consider macam tempat sehenti untuk sesiapa yang berminat untuk rasa kenikmatan teh di ladang teh Cameron Highland
Subhanallah! punya la luas ladang teh ni...tak sangka kan? berapa banyak bukit bukau la yang dijadikan ladang teh ni...

saya cuma boleh memerhati dari atas je..hati rasa macam nak turun ke bawah..tapi time ni ujan...ujan gerimis yang macam salji tu....hihihi

dapat lah posign2 cam gini je..ingat nak turun pegi dekat ladang tu...huhuhu tak dapat nak merasa pegang daun teh fresh cmni..

So, inilah cerita perjalanan singkat saya ke Cameron Highland...Next Entry saya masukkan cerita pasal Lata Iskandar pulak...sebabnya, masa perjalanan balik, saya ikut jalan yang tembus ke Tapah..so lalu lah dekat are Lata Iskandar..tempat dia memang super awesome!! saya tak abih edit pic lagi..nanti dah edit, esok saya post entry baru pasal Lata Iskandar ni ye..ok bye!

12 comments:

  1. sy suka g cmeron ^_^ pas nkah nak p plak la..heee

    ReplyDelete
  2. wah! bilanya awak nak nikah ni cik zati?

    ReplyDelete
  3. knduri blan 6..nikah blan 3..heeeeeee nkah awal ckit..x sabo dah..hahahahahaha ^_^

    ReplyDelete
  4. owh my Gucci! cepatnya! awk lagi awal nikah dari mas eh? good2...tak pe, nikah tu yang wajib..kenduri kemudian2 pun tak pe..owh..tu la yang nak pegi honeymoon dekat Cameron tu he? hehehe pe lagi, pegi la booking rumah MARA cepat2..kalo tak silap nad..rumah MARA dekat Cameron tu,dekat area Brinchang kot...tanya dekat kak ilah, aritu dia pegi..nad tak penah lagi sewa dekat rumah MARA Cameron ni...why not pegi Langkawi? Rumah MARA dekat sana best giler! dah la besar..3 bilik lak tu...

    ReplyDelete
  5. a'aa..awal dari mas..hehee Blan 12 ari tu dah g umah mara cmeron.. umah tu ok.. tpi tme sy g ada problem kt dpur..huu.. tu la.. tringin gak nak g langkawi..tpi tggu ujung thun kot.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye? kak ilah pun pegi masa bulan 12 aritu jugak...dia honeymoon dekat cameron ni...nad tak tau langsung rumah MARA yang dekat cameron ni area mane..huhuhu kalo nak booking rumah MARA dekat langkawi, better booking awal2...sebab tu antara hot place jugak tu...

      Delete
  6. satu jer nak cakap, walaupon aku da lame xjumpe ko, sile simpan segala buah tangan semasa ko pegi merantau ok! nnti one day aku dtg jumpe ko n kutip sume buah tangan tu!! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha ko nak kutip semuanya eh? ermm...yang aku g langkawi dulu ada lagi give nye...aku g singapore pun still ada lagi aku simpan kot...cuma yang pegi cameron ni aku tak ada beli apa2...aku cuma beli sayur2 dengan buah aje...hehehe bila la tu ko nak dtg jumpa aku tu kai?

      Delete
  7. Replies
    1. best kan cameron highland! sy pun suka...tempat dia sangat menenangkan...

      Delete