Home

Sunday, October 30, 2011

SUDAHKAH ANDA MENJELASKAN BAYARAN BALIK PTPTN ANDA???

Wahahahahaha killers nye entry kali ni...killers sebabnya, ramai benar yang liat nk membayarnye...adoiyai!!

Wahai kawan-kawan sekalian...masihkan kau ingat...sewaktu kita seronok tak terhingga bila masuknya duit ptptn dlm akaun kita? di kala itu, shopping kompleks atau pun tempat-tempat percutian yang di dalam kotak pemikiran...buku-buku dan hutang piutang dengan class wrap kita sanggup lupakan seketika akibat daripada keghairahan mendapat duit yang banyak di dalam akaun selepas PTPTN dengan baik hatinya memasukkan sejumlah besar duit itu...selepas di tolak yuran semester pengajian...lebihan nye, bagi yang anak orang kaya sikit, dia tak berapa nk kisah sangat pun dapat duit banyak cenggitu kan? tapi bagi yang jarang-jarang dapat duit banyak...pelbagai agenda yang telah tersarang di dalam kepala otak...lagi la kalo dapat kawan-kawan yang tidak kurang hebat di dalam mencipta agenda menghabiskan duit dengan jayanya...wahahahahahahaha okey..okey..saya mengaku...saya pun terlibat jugak di dalam agenda menghabiskan duit ni...syok kan??? hehehe biasalah, time ni muda remaja lagi...so tak berapa nak pikir panjang....

Tapi, mungkin saya ni telah termotivasi dari segi pembayaran balik apa sahaja pinjaman saya..saya tak kisah menghabiskan duit gaji saya, asalkan saya punya hutang piutang selesai....memang bagus attitude macam ni ye...tapi tak berapa bagus pada diri sendiri...sebabnya saya, ini consider saya tak pandai nak manage kewangan saya la kan?? hehehehe nasib baik saya ada seorang teman yang banyak mengajar saya how to manage my own money so that i could survive...

Hello kawan-kawan....pinjaman yang kita terima semasa belajar dulu, paling kurang pun RM 12K (lagi-lagi bila dah daftar dekat sistem Ujrah...lagi murah kan?) so monthly bayaran bukannya mahal pun....saya dulu, untuk tahun pertama, baru bayar RM50 per month...mahal ke tu???? masuk tahun ke-2 saya start bayar RM 70++...still lagi mahal ke? ni masuk tahun ke-3, bayaran saya dah naik RM91++..still lagi murah kan? kurang dari RM 100 after 3 tahun...so, is it still lagi rasa mahal ke? cucuk mata tu kang kalo kata mahal!!

hamboi2! beli handbag Guess, Spek Gucci, perfume Escada, Kasut Hush Puppies, Jeans Levi's, Jam tangan Guess boleh pulak kan?? harga beratus, beribu beriban boleh pulak??? tapi setakat nak bayar pinjaman yang bagi ko belajar tinggi-tinggi sampai dapat kerja bagus-bagus, gaji bukan calang-calang....tapi nak bayar stakat RM 50 paling minimum pun payah?? adoiyai!! malu seyh!!

Sanggup tak dapat pergi luar negeri pun tak pe la (sebab nama dah kena blacklist) asalkan tak payah nak bayar balik pinjaman PTPTN...wahai kawan-kawan...ingatlah, tanpa duit pinjaman PTPTN yang kita amik dulu, rasa-rasa kita boleh ke belajar dengan rasa tenang and senang?? nak harap mak ayah tanggung..kalo anak orang senang tak pe la jugak..tapi kalo kehidupan keluarga kurang memuaskan....ayah banyak tanggungan, korang ingat boleh ke korang survive??

So, mulai daripada hari ni....pergi check penyata dekat PTPTN...tengok bayaran balik berapa hengget....kalo tak faham, PTPTN sekarang ni ada buat hotline info punya call number...anytime anywhere leh call dari pagi sampai kul 10 malam...

Ingatlah...KEBERKATAN itu lah yang terbaik untuk mendapat keredhaan dari-Nya....As-Salam....

2 comments:

  1. on da way la ni dear..hehehehe
    tp x wat ujrah pun..

    http://diarisakuragurl.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. ermm...aku pun tak buat ujrah gk...aku dapat tawaran untuk buat tu...tapi aku pun tak tau wut happen dkt tawaran tu sampai aku check aritu yg nama aku tak listed dlm ujrah...tapi tak kisah la kan..yang penting aku bayar je la tetiap bulan..huhu

    ReplyDelete