Home

Tuesday, September 6, 2011

PERIOD PAIN vs. SAKIT BERSALIN

Salam semua, selamat pagi!!!

Ada seorang kawan tanya dekat saya...kenapa sakit period tu, sakit sangat? betul ke sakit? sakit nk beranak lagi sakit kot! ngada-ngada je la perempuan ni..huh! (kawan sy tu lelaki ye..harap maklum)..so this is my explanation: 

Ok, pagi-pagi camni saya dah cerita pasal benda-benda yang menyakitkan ni...Sebagai wanita normal, Period memang la normal kan? so kadang-kadang, ada orang yang period pain dia sangat teruk, then ada yang jarang-jarang kena period pain...

Ape benda period pain tu? period pain tu SENGGUGUT la...hadoiyai!! hahahahahahahaha tak de la....mungkin ade orang yang tak tau ape itu term period pain...kita kena faham, tak semua orang menggunakan perkataan or ayat yang sama macam kita mengikut kefahaman kita....

Kadang-kadang lelaki tak faham, kenapa perempuan bila period dia boleh sakit perut...sakit tu macam mane? macam sakit perut nk buang air besar ke? or sakit perut gastrik??

Saya merupakan penghidap tegar penyakit GASTRIK ni...memang kalo kena gastrik, saya kadang-kadang tak boleh nk jalan, nk berdiri lama-lama...even saya pernah pengsan dalam tren masa on the way pergi kerja..sebabnya saya tak tahan sakit perut...gastrik berpunca daripada angin yang berada di dalam perut + lebihan asid yang telah dikeluarkan/dirembeskan di dalam perut kita utk menghadamkan and menghancurkan makanan yang telah kita makan....bila kita lewat makan daripada waktu yang sepatutnya, ataupun kita terlalu stress, asid di perut akan dirembeskan dlm kuantiti yang kadang-kadang melebihi daripada sepatutnya...sebab tu la kita sakit perut...tapi, sakit macam mana pun gastrik ni..saya masih boleh tahan dan bertahan malah sudah lali kot! sebab da selalu sangat kena...biasalah, orang degil memang camni...malas nk makan! hahahahahahahahahahaha jgn ikut cara saya tau! x elok utk kesihatan....

Berbalik kpd topik kita pagi ini...Period pain or senggugut ini terjadi semasa kaum hawa or wanita ni sedang dalam masa/tempoh haid....selalunya period pain ni akan terjadi pada hari pertama hingga hari ketiga...kiranya 3 hari ni memang totally worse la...rasa sakit dia macam...ermmm....
- Pinggang rasa sengal
- Perut bahagian bawah (area peranakkan) rasa macam nak roboh/jatuh kebawah (ini perasaan je tau! sebenarnya tak jatuh pun...hahahaha)
- kadang-kadang rasa cramp di perut, which mean, rasa sakit dia macam perut ni kena genggam kuat2 or senang cerita, macam rasa kena perah2 la perut ni...
- sakit perut ni boleh buat sampai orang tu berguling-guling...and kadang-kadang rasa mengilu di area tulang belakang...

bagi orang yang mempunyai masalah kurang darah/low blood presure...dia akan rasa kebas2 di hujung jari, sebabnya kehilangan banyak darah time ni...then akan cepat rasa pening and boleh pengsan or pitam.

However, sakit bersalin pulak...mengikut pengalaman orang lain...hahaha yela, saya tak kawin lagi, how do i know ape rasa dia kan?? menurut sumber yang boleh dipercayai ini, beliau kata...sakit dia lebih kurang macam period pain, tapi lagi teruk sampaikan boleh rasa kebas di kawasan pinggang ke bawah...

So, guys out there...kalo your girlfren, tunang or wife kata period pain itu sakit...yes...memang sakit! serius! kalo lelaki yang menghadapinya...saya rasa lelaki tak cukup kuat untuk menahan....lagikan kalo sakit bersalin...sakit dia, hanya tuhan saja yang tahu....menahan sakit tu macam antara hidup dan mati....nyawa seperti berada di hujung tanduk je...

Kalo you all rasa sakit perut untuk buang air besar yang memulas-mulas itu adalah sakit yang amat sangat...kalo nak tau, sakit untuk period pain & bersalin adalah berganda-ganda lebih sakit daripada tu.....tapi, itu lah pengorbanan seorang wanita demi menyambung zuriat suami dan umat islam di dunia ini...

Kadang-kadang saya rasa cm, pelik...macam mana orang boleh bersalin sendiri? then sanggup buang anak yang dilahirkan tu....dia tak rasa sakit ke time bersalin tu? bersusah payah mengandung & bersalin, tapi at the end, anak tu di buang, di bunuh, di dera...adoiyai! apa nak jadi la zaman sekarang ni...

So for guys, hargailah wanita yang berada di samping anda...especially isteri yang sanggup bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat anda dan juga ibu yang melahirkan dan membesarkan anda...

For all lovely women out there...you are rock girl!! hahahahahaha sangat tough and berani untuk menghadapi pelbagai kesakitan dan kepayahan untuk menjadi seorang wanita, isteri & ibu kepada mereka-mereka yang terpilih...

hehehe sekian dari saya...wasalam..

1 comment: