Home

Sunday, May 15, 2011

2nd Child Syndrome

Salam semua,

This morning, masa tengah break1st dgn my dad...sy pun borak2 la dengan ayah sy...ye la...susah sebenarnya nk jumpa and borak lama2 dgn ayah ni...sebab ayah sy ni seorang yg busy...dia jenis yang tak suka duduk diam2...hehehe

So usually, topic perbualan tu akan jadi pelbagai la...ayah sy ni seorang yang open minded...i can talk almost about anything with him...about political issues, musics, adventures, cooking, friendship and also about relationship! hehehe jarangkan kita jumpa seorang ayah yang sangat open minded, yang boleh bercerita macam ni especially dgn anak perempuan dia...sebab selalunya, peranan seorang ibu yg byk guide anak perempuan dia...tapi dalam situasi sy ni, ayah yg banyak guide...bkn nye mak sy tak nk guide...tp sy ni selalu tak sependapat dgn mak sy...hehehe budak DEGIL memang camni kan?!

Berbalik pada isu kita pada hari ni...so sy pun masa tengah break1st dengan ayah tu, memula cerita pasal customer dia...macam2 perangai customer dia yang ayah cerita kt sy...so sebabkan sy study dlm bidang Mass Comm ni,so ofcz la sy byk belajar on how to understand people behavioral...so sy pun share la dengan ayah especially on how to understand his customer...

Then, tiba2 saya teringat...dekat ofis sy ade tampal poster dekat lif...poster tu dari Unit Kaunseling, biasa la...setiap bulan akan ade topik perbincangan bulanan yg Unit Kaunseling handle..so utk bulan Mei ni, topik yg dorang nk bincangkan adalah "BAGAIMANA UNTUK MENANGANI SECOND CHILD SYNDROME"

Sy memula baca tu, memang sy gelak la kan...so sy buat bodo je la...dalam hati sy, ape de hal dgn anak no.2 ni? sy anak no.2, sy tak ade problem pun...tapi bila da hari2 sy nampak poster tu...so ofcz la sy jd macam wonder, so ofcz la terdetik dekat dalam hati sy...ape ade dengan sindrom anak ke-2 ni kan.. so, sebab tu la sy start tanya dekat ayah...

1st question sy tanya dekat ayah, "ayah, akak ni selalu bagi masalah ke kt dlm family kita?" terkejut ayah sy bila sy tanya macam tu...pastu ofcz la ayah pelik kan? so ayah tny la dkt sy, kenapa sy tny dia mcm tu..then sy pun story la pasal poster yg sy nampak tu semua...then ayah pun, sambil tersenyum sikit..dia pun mula la bukak tin rokok gulung dia...then dia start gulung rokok dia depan sy...

Sambil gulung2 rokok dia, ayah pun pandang muka sy...dia kata:

"Kakak, ape yang di maksudkan dengan Second Child Syndrome ni, actually bagi ayah...dia bukan 1 penyakit...2nd child syndrome ni ada berkaitan dengan behavior & attitude...ok, let me explain...contoh la eh...mak & ayah kawin, so ofcz la kami kawin atas dasar cinta...awal perkahwinan, adalah moment yg paling sweet and memorable bagi semua orang yang baru berkahwin...on that time, masalah pun kurang, bergaduh pun kurang..jadi dlm keadaan tu, mak & ayah masih dlm sesi untuk menyesuaikan diri each other..so perasaan cinta & syg masih kuat on that time..jadi bila dpt abg ko tu, mak & ayah ko masih dlm keadaan yg kurang tekanan sebab masih dlm awal perkahwinan...so bila on going utk dapatkan anak yg kedua...kadang2 ade sesetengah orang..dia cpt dapat anak no.2..ade yg lambat...mcm ko, ko lahir setelah 4 tahun abg ko ade..so sepanjang 4 tahun tu...mak & ayah dah lalui pelbagai macam masalah & kesukaran dlm kehidupan berumah tangga...so mak & ayah da semakin matang dlm menghadapi masalah2 ni...jadi anak no.2 ni selalu nya akan membesar dlm keadaan yang sukar kadang2...sebab tu..kalo nak ikutkan ko dgn abg ko...ko lg tough, & ko lg degil berbanding dari dia...sebab ape? sebab ko ada, dalam keadaan yg sukar...maksud ayah sukar tu, ye la..time tu, ofcz la ade bergaduh, time tu la belajar susah senang dlm berkeluarga...tough time dlm marriage life...kemudian, anak seterusnya lahir bila keadaan keluarga da semakin stabil dan matang...sebab tu dorg tak sama macam anak no.2....."

"Memang selalunya pun, anak no.2 ni..dia lain dari yang lain...kalo dia lelaki..dia akan lebih spoiled dengan mak dia...kalo dia perempuan..dia akan jd lebih tough dari anak sulung...sebab tu kalo ko tgk, kadang2 anak no.2 ni dia lebih garang dari anak sulung, or dia lagi degil dari anak sulung or dia agak sukar di fahami berbanding anak2 yg lain...jadinya...sebagai parents, ayah kena pandai menilai and kena tau how to handle anak2 ayah...memang ayah tak nafikan yang ko ni agak degil, keras kepala, kalo ko kata ko nk buat sesuatu tu ko mmg akan buat & ko lg cpt matang...tapi ayah tak pernah anggap ko ni satu beban..tapi ayah rasa ko ni lain dari yg lain so ayah patut bagi perhatian lain sket dari adik beradik ko yang lain...so pendekatan utk setiap anak2 tu lain...sebab setiap org ade personaliti masing2...so, bagi ayah...sebenarnya yang orang duk kata psl sindrom anak no.2 tu...tak tau cmne nk handle anak dia...tu semua nye, pucuk pangkal dari dlm diri parents dia sndri...macam mana dia membentuk anak2 dia...kadang2, sindrom anak no.2 ni jadi lagi teruk especially bila parents dia tak bersedia utk terima kehadiran anak no.2..mgkin sebab jarak antara anak sulung and no.2 tu terlalu dekat..so dorang tak bersedia utk terima anak tu...jadi bila tak bersedia, bagi mana yg x redha dgn rezeki yg tuhan bagi tu...dorg mula la bergaduh, berhasrat nk gugurkan la..so,kakak nmpk tak yang parents tu pressuring each other sebab kehadiran ank no.2...so no wonder bila anak tu lahir, dia akan ade sindrom anak ke-2 ni...sebab dari dalam rahim mak dia, dia da terima tekanan...sebab tu, bila kakak dah kawin, then di takdirkan kakak mengandung..jaga la perasaan kakak sebab anak dlm kandungan tu akan merasai ape yg kakak rasai...then dari situ la terbentuknya perkembangan otak dia...kita nk didik anak,didik dari dalam perut..bknnya bila da keluar baby tu, baru nak membentuk dia...mmg boleh, tapi sebaik2 nya dari dlm kandungan lg kita da bentuk dia jd yg terbaik...yang paling penting dalam menangani anak no.2 ni...kita kena belajar untuk faham dia...tu je...tak susah kan?"

Panjang giler explanation dari ayah sy kan about 2nd child syndrome ni...ermm...mmg logically, sy agak bersetuju la ape yg ayah sy katakan tu...walaupun dia bercakap bukan berdasarkan fakta saintifik...but the way dia respon pada persoalan yg sy bg tu based on his experience on his life and experience dia as a father...so, after ayah sy explain psl hal ni...sy terus dah tak rasa rendah diri lagi..ye la..kadang2 sy rasa macam sy ni teruk sangat...i mean, dari segi tahap kedegilan tu kan...tapi sy memang kagum dengan ayah sy...even dia tau sy ni sgt degil...sepanjang 24 tahun sy ni hidup, ofcz la sy ade buat salah kan..tapi ayah sy tak pernah pukul sy...tapi bila dia marah tu...kata2 dia memang sungguh tajam and sakit...kadang2 sy rasa, why not kalo ayah rotan je sy ni...sekurang2nye badan sy yang sakit...lepas tu, hilang la kan sakit tu...tp bila dia mengajar sy dengan kata2 dia..memang sangat2 menusuk hati...berdarah hati bila dengar tau! ayah sy tak maki anak2 dia bila dia marah...cuma cara dia, ayat yg dia gunakan memang la...dahsyat giler...ayah sy sgt pandai dlm bab psycho anak2 dia...and cara dia memang berkesan pun...kadang2 kekerasan memang tak perlu utk mengajar orang...sebab lagi berkeras, lagi jadi degil kan...so ayah sy menggunakan pendekatan dia yang tersendiri utk mengajar anak2 dia...

Sy bersyukur sangat2 di kurniakan ayah yang sangat memahami macam ni...ye la...memang dia tak perfect, maklum la..ayah sy pun manusia biasa je kan...sometime, sy betul2 berharap...if lets say satu hari nanti sy berkahwin...sy harap suami sy tu dapat jaga relationship dia dgn anak2 dgn sgt baik...which mean, cuba utk memahami anak2 without memanja kan sangat anak2 tu supaya dorang tak jd spoiled...ye la..kadang2, budak2 ni dia kurang mesra dengan ayah dia sebab perwatakkan seorang ayah ni kadang2 garang la...baran la...tak memahami anak2 la...but for me, tak rugi pun kalo kita jaga relationship dgn anak2 kita..sebab at the end nanti, kita akan rasa kemesraan antara anak dgn parents tu tak terlalu terhad...we can be as friends dgn anak2 kan? tak salah kalo kita mendengar ape yang anak kita nk ckp kan...btol tak? 

2 comments: